Vláda spustila digitálny covid automat: Ide to aj bez aplikácie

Eduard Heger: Pandemická situácia sa mierne zlepšuje, zatvára ekonomiku netreba Mapa Slovenska podľa covid automatu. Foto: Pavol Zachar/TASR

Remišovej ministerstvo predstavilo v piatok digitálny covid automat. Jeho jednoduchosť má zabezpečiť prehľadnejšiu orientáciu v opatreniach cielených na jednotlivé okresy.

Prvá odozva na februárové spustenie covid automatu, pod ktorý sa podpísali odborníci, bola rozpačitá. Nepomáhali tomu ani politické spory a zhoršovanie pandemickej situácie v štáte. Nová stránka automat.gov.sk, ktorou Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie zastrešuje digitálny covid automat, má ambíciu poskytnúť občanom príležitosť lepšie sa zorientovať v aktuálnych opatreniach.

Prvá digitálna verzia pre všetky typy zariadení

„Covid automat nás bude sprevádzať zrejme dlhé mesiace. Táto digitálna verzia pomôže komukoľvek správne sa orientovať, čo je zakázané a čo automat umožňuje pre každý okres. Dnes sme spustili prvú verziu, ku ktorej je možné posielať pripomienky a budeme ju postupne vylepšovať,“ uviedla vicepremiérka a šéfka ministerstva investícií Veronika Remišová.

Webová stránka je kompatibilná so všetkými zariadeniami. Do smartfónov ju nie je potrebné inštalovať ako aplikáciu, stačí umiestniť stránku na plochu možnosťou v internetovom prehliadači. Ministerstvo týmto krokom ušetrilo množstvo času, ako aj komplikácií s kompatibilitou.

Pokiaľ vo svojom smartfóne používate prehliadač Chrome, stačí zájsť do možností v pravom hornom rohu a zvoliť funkciu Pridať na plochu. Odkaz na stránku bude fungovať ako bežná aplikácia.

Opatrenia pre každý okres v prehľadnom zozname

Po otvorení domény sa objaví možnosť zvoliť si okres, v ktorom potrebuje človek zistiť konkrétne obmedzenia, ako aj to, čo je v ňom dovolené. Po zvolení okresu sa dostanete ku konkrétnemu zoznamu.

Obmedzenia a povolenia sú vizuálne rozlíšené jednoduchými piktogramami a celkový dizajn stránky je v súlade so stránkou korona.gov.sk, ktorá už mnohé mesiace ponúka štatistické údaje o vývoji pandémie na Slovensku.

Pokrýva všetky bežné aktivity ľudí, bude sa postupne zlepšovať

„Covid automat je veľmi komplikovaný mechanizmus, a preto sa snažíme priniesť ho občanom v zjednodušenej digitálnej podobe. Zahrnuli sme do nej najčastejšie aktivity ľudí,“ pokračuje vo vyjadrení Remišová. Na stránke automatu naozaj nie je možné nájsť každú výnimku a obmedzenie. Pokrýva však dostatočné množstvo pre väčšinu občanov.

Stránka digitálneho covid automatu je momentálne v skúšobnej prevádzke. V prípade kladnej odozvy zo strany používateľov sa ráta s implementáciou ďalších jazykov. Za projekt digitálneho automatu je zodpovedná dcérska spoločnosť ministerstva IT Slovensko.


Ďalšie články