Husáka odhadovali na budúceho biskupa, napokon sa stal komunistickým vodcom

návšteva Bratislavy Gustáv Husák (vľavo) s vodcom československých komunistov Klementom Gottwaldom v júli 1948. Foto: archív TASR

O prvej polovici života Gustáva Husáka sa dozviete viac v podcaste denníka Štandard.  

Historik Tomáš Černák sa v poslednom čase zviditeľnil ako spoluautor publikácií na pokračovanie o najvýznamnejšom slovenskom komunistovi Gustávovi Husákovi. Poctivo prelúskať život človeka, ktorý pôsobil na území Slovenska v 20. storočí v niekoľkých režimoch a štátnych usporiadaniach, je náročná úloha. Svedčí o tom niekoľkoročná Černákova práca, ktorá stále pokračuje.

Náročnosť úlohy zmapovať celý život Husáka znásobuje skutočnosť, že od historika sa očakáva odstup od pomerne nedávneho obdobia. Len pred niečo vyše troma desaťročiami sme mali na Slovensku totalitný režim, ktorého najvyšším predstaviteľom bol práve Husák. Mnohí si tieto časy pamätajú z vlastného života, preto sa ich pohľad na režim odvíja od osobných skúseností, pričom môžu strácať nadhľad. Černák ho má, a preto je jeho úsudok vzácny.

Ak máte záujem dozvedieť sa viac o prvej polovici života Husáka z pohľadu objektívneho historika Tomáša Černáka, vypočujte si podcast Polemika o dejinách s Jozefom Hajkom.   


Ďalšie články