LessPhone: Venujte sa v smartfóne tomu, čo je skutočne podstatné

LessPhone_1_Titulka Ilustračný obrázok. Foto: Róbert Valent

Štandard informuje čitateľov o nových technológiách, zaujímavých aplikáciách a novinkách zo sveta smartfónov a inej elektroniky. Tentoraz to bude o pomôcke na odklon od závislosti.

Aplikácia LessPhone pomáha striktným spôsobom používateľovi smartfónu sústrediť sa na najdôležitejšie veci. Sprístupní mu len obmedzené množstvo aplikácií, ktoré si na začiatku vyberie. Nemusí však pomáhať iba ľuďom závislým od mobilu.

Nainštalovať si LessPhone môže každý, kto vlastní smartfón s operačným systémom Android. Keďže ide o aplikáciu typu launcher, po slovensky spúšťač, v zariadeniach iOS nie je inštalácia možná, aj keď v App Store sa určite nájdu podobné alternatívy. Slovenčina ako jazyk nie je dostupná.

Prvé spustenie a domovská obrazovka

Pri návrate na domovskú obrazovku sa ukáže voľba spúšťača. V tejto chvíli treba zvoliť LessPhone a mobil tak pri každom ďalšom zapnutí spustí namiesto predvolenej domovskej obrazovky tú od LessPhone.

Je oveľa jednoduchšia a používateľa zámerne limituje. V hornej časti zobrazuje dátum, čas a stav batérie, stredom celej plochy je zoznam aplikácií. Jednotná farba celého prostredia vyvoláva efekt, že používanie smartfónu bude o čosi nudnejšie.

aplikácia lessphone
V nastaveniach je na výber počet od dvoch do ôsmich aplikácií, ktoré budete používať, ako aj štyri farby. Foto: Róbert Valent

Ďalej treba zájsť do nastavení, ktoré sa nachádzajú vpravo dolu. Oproti nim sa nachádza možnosť telefonovania, čiže aplikácia telefónu. V nastaveniach si okrem štyroch farebných tém môžete zvoliť počet aplikácií, ktoré budete môcť používať, či veľkosť písma.

Aplikácie a ich nastavenia

Výber aplikácií je na používateľovi, ale objektívne bude mať väčší zmysel, ak si zvolíte čo najmenej aplikácií, limitujte hlavne sociálne siete. Ak medzi aplikáciami budete mať Facebook, Instagram a YouTube, asi nie ste na ideálnej ceste zbaviť sa svojej závislosti.

Jedinou predvolenou aplikáciou sú úlohy, ktoré sa na ploche skrývajú pod názvom Tasks. V aplikácii si môžete zaznamenať činnosti, ktoré musíte urobiť. Dá sa však nahradiť inou aplikáciou či alternatívou, napríklad TickTick, o ktorom už Štandard písal.

Prístup do iných aplikácií z plochy nie je možný, ale ak dostanete upozornenie, otvoriť sa dá bez obmedzení. Ak sa v budúcnosti rozhodnete, že vám aplikácia nevyhovuje, stačí zájsť do nastavení, vyhľadať možnosť launcher settings a vybrať aplikáciu od výrobcu.

aplikácia lessphone
Čierna téma dokáže na OLED displejoch ušetriť batériu a je vhodnejšia pre oči. Foto: Róbert Valent

Záver: Keď je treba zamerať sa na to podstatné

Aplikácia LessPhone je dobrou voľbou pre ľudí, ktorí sa rozhodli bojovať so závislosťou od smartfónu. Téma závislostí je čoraz aktuálnejšia, zvlášť v časoch pandémie im môže človek ľahšie podľahnúť.

Vyskúšať LessPhone môžu aj tí, ktorí sa potrebujú zamerať na podstatné veci, alebo majú záujem obmedziť svoj denný čas na sociálnych sieťach či hrách. Treba však mať na pamäti, že boju predchádza pevné rozhodnutie, ktoré za vás aplikácia spraviť nedokáže.

Do zariadení s operačným systémom Android si aplikáciu môžete stiahnuť z obchodu Google Play, prípadne priamo z tohto odkazu.


Ďalšie články