Francúzsky komentátor vo vysielaní označil migrantov za vrahov. Televízia dostala mastnú pokutu

zemmour_flickr Éric Zemmour. Zdroj: flickr.com, Fondation France Israël.

Za kontroverzné vyjadrenia na adresu mladých migrantov pokuta 200 000 eur. Taký verdikt si vypočula od francúzskeho regulačného úradu televízna stanica CNews. Komentátor Éric Zemmour v jej vysielaní pred rokom označil mladých migrantov za zlodejov, vrahov a násilníkov.

Známy francúzsky komentátor a potenciálny prezidentský kandidát Éric Zemmour opakovane doplatil na svoj podrezaný jazyk. Kontroverzný polemik už preto na súdoch zaplatil tisíce. V Štandarde sme mu v súvislosti so skloňovanou prezidentskou kandidatúrou nedávno venovali článok.

V septembri 2020 vo vysielaní televíznej stanice CNews o mladých migrantoch vyhlásil: „Nemajú tu čo robiť. Musia odísť. Všetci! Sú to zlodeji, sú to vrahovia. Treba ich vyhostiť!“

Za komentátora pyká televízia

Kým predtým za nevyberané slová platil on, teraz zaňho pyká televízny kanál, informuje denník Le Monde. Francúzsky mediálny regulačný orgán (Conseil supérieur de l’audiovisuel) mu vymeral pokutu vo výške 200 000 eur.

Úrad v rozhodnutí uviedol, že diskusie aj polemiky majú v audiovizuálnych médiách svoje miesto, ale zákon nastavuje limity v slobode prejavu a médií. Poukazuje na „agresívny tón“ a výrazy, ktoré podľa neho stigmatizujú neplnoletých cudzincov a uplatňujú kolektívnu vinu.

„Nezaznamenali sme žiadnu reakciu na uvedené výroky vo vysielaní televízie,“ odôvodnil úrad pokutu. Dodal, že pri rozhodnutí prihliadol na opakované podobné zlyhania CNews. Rovnako zmienil, že Éric Zemmour sa objavuje vo vysielaní televízie pravidelne, hoci bol za podobné výroky už odsúdený.

Éric Zemmour je dlhoročný novinár, spisovateľ, ale aj zarytý nacionalista a polemik. Narodil sa vo Francúzsku, ale má židovské korene a jeho rodičia sú z Alžírska. Tvrdými vyjadreniami na adresu moslimov a migrantov polarizuje francúzsku spoločnosť. Na jednej strane sa vďaka tomu stal ikonou francúzskej nacionalistickej pravice, zároveň však preto dostal vo viacerých médiách stopku.


Ďalšie články