Pápež rozhneval rakúskych kňazov, Eltona Johna aj Marine Le Penovú

500 rokov kresanstva na Filipínach Pápež František. Foto: TASRPAP

Františkov zákaz žehnať homosexuálne páry ďaleko presiahol vatikánske múry a hovorili o ňom mnohé svetové médiá. Vatikanisti písali o tom, že pápež sa vraj negatívne vyjadril o francúzskej národno-konzervatívnej političke Marine Le Penovej. Ďalšou témou bolo zneužívanie neplnoletých, ale aj pápežovo rozhodnutie zveľadiť Lateránsky palác v Ríme.

Skoro celý svet zastihla nóta Kongregácie pre náuku viery, že „nie je povolené udeliť požehnanie homosexuálnym zväzkom“, ktorú schválil pápež František. Vyžiadala si početné pozitívne i negatívne ohlasy taktiež zo sveta šoubiznisu – Elton John hovorí o pokrytectve Vatikánu, rebéliu ohlásili v Rakúsku a veľkú nevôľu vidieť napríklad v Nemecku a Belgicku. O tom, ako sa (ne)vyvíjal názor pápeža Františka na túto tému, sme sa venovali v osobitnej hĺbkovej analýze, ktorá si všíma jeho vyjadrenia za posledných 20 rokov, odkedy bol kardinálom v Buenos Aires.

Nech sa pápež zaoberá cirkvou a nie voľbami, odkázala Le Penová

Rímsky biskup podporil „militantov za klímu“, napísal francúzsky denník Ouest France. Mal totiž schôdzku, kde bol socialistický europoslanec Pierre Larrouturou a ekologický umelec Cyril Dion. Portál Vatican news informoval, že sa spolu rozprávali o pre pápeža takej dôležitej téme, akou je ekologická transformácia. Debatovali taktiež o nutnosti inej ekonomiky, občianskej iniciatíve za klímu, ale aj o raste populizmu v krajine galského kohúta.

„Nechcem byť nepríjemný, ani hovoriť vašej krajine, čo má robiť. Ale je to znepokojujúce. Znepokojuje ma nárast populizmu. Protijedom je však ľudové hnutie a počúvanie tohto hnutia. Treba oponovať populizmu ‚popularizmom‘. Dobrá vláda musí dôverovať občanom, musí ich počúvať.“

Podľa francúzskych médií pápež na neverejnom stretnutí s niekoľkými ekologicky angažovanými osobnosťami takto nepriamo kritizoval národno-populistickú političku Marine Le Penovú.

„Čo je cisárovo, dávajte cisárovi, a čo je Božie, Bohu. Som presvedčená, že mnohých veriacich by potešilo, keby sa pápež zaoberal skôr tým, čo sa deje v kostoloch, ako v(o) (volebných) urnách. Nech každý robí to, čo má robiť.“

Týmto výkladom citátu z Evanjelia podľa Marka komentovala pápežove nelichotivé výroky Marine Le Penová, líderka strany Národné združenie a bývalá (a pravdepodobne i budúca) prezidentská kandidátka vo Francúzsku.

Zneužívanie v Nemecku zatriaslo miestnou cirkvou

Cirkev v Kolíne nad Rýnom zverejnila takzvanú „Správu Gercke“ o zneužívaní vo svojej arcidiecéze a odhalila niekoľko desiatok prípadov, pri ktorých vyššie postavení funkcionári vraj zanedbali svoje povinnosti. Dokument skúmal obdobie od roku 1975 a mal identifikovať vyše 300 obetí zneužívania a okolo 200 agresorov. Ukazuje „nedostatočnú zodpovednosť, právnu jasnosť a transparentnosť, ktoré prispeli k fenoménu zneužívania. Podmienky sa zmenili až zriadením intervenčného centra v roku 2015“.

Závery tejto nezávislej štúdie viedli hamburského biskupa Stefana Hesseho k rezignácii a podobný krok nevylúčil ani kardinál Rainer Woelki. Zverejnenie textu mohlo byť dôsledkom precedensu z novembra minulého roku, ktorý nastolil Vatikán, keď sprístupnil takzvanú McCarrickovu správu. Približuje rozhodovací proces Svätej stolice ohľadne exkardinála Theodorea Edgara McCarricka. Obsiahlu dokumentáciu z dielne Štátneho sekretariátu o zneužívaní, ktorá očisťuje pápeža Františka a otvorene priznáva chyby cirkvi, žurnalista John Allen komentoval takto: „Správa o McCarrickovi je taká zarážajúca, že neviem, či niekto vo Vatikáne vôbec chápe, aký obrovský precedens práve nastavili.“

Začína sa Rok Amoris laetitia

Tento týždeň sa oficiálne začal „Rok rodiny Amoris laetitia“ pri príležitosti 5. výročia od podpisu i zverejnenia tejto posynodálnej exhortácie o „radosti z lásky“. Týmto však najvyšší katolícky líder zatienil špeciálny Rok sv. Jozefa, ktorý vyhlásil krátko pred Rokom Amoris laetitia, čo je jeden z nejasných pápežových signálov, usudzujú niektorí vatikanisti. Špeciálny rok o Amoris laetitia má podľa nich slúžiť na „vytvorenie konsenzu o tomto kontroverznom dokumente“, ktorý vyvolal zmiešané reakcie aj medzi niektorými kardinálmi.

Vo Vatikáne však tento týždeň bolo dvojnásobne veselo. Meniny oslávil emeritný pápež Benedikt XVI., ktorý mal pri tejto príležitosti súkromnú návštevu. Zablahoželali mu takisto ľudia na sociálnych sieťach, ktorí sa potešili, že mohli aspoň na fotografii znova uzrieť predchádzajúceho pápeža.

Benedikt XVI. s hosťami . Foto: Fondazione Vaticana Joseph Ratzinger – Benedetto XVI

Citát týždňa

Tentoraz ho vyslovil pápež František, ktorý žiada kultúrne zhodnotiť a oživiť Lateránsky palác a príslušnú baziliku v Ríme. V liste pre vikára Rímskej diecézy kardinálovi Angelovi De Donatisovi žiada, aby sa v tomto prepychovom komplexe zaviedli múzejné a kultúrne aktivity pre ďalšie zušľachtenie „umeleckých tradícií, ktorými sa pýši katolícka cirkev“:

„Cirkev v priebehu storočí vždy konala tak, aby podnecovala to, čo je výsledkom geniality a majstrovstva umelcov, často svedectvom zážitkov viery a ako nástrojov na vzdávanie úcty Bohu. A to nielen z lásky k umeniu, ale pre ochranu kultúrneho dedičstva pred výzvami a nebezpečenstvami, ktoré by ho zbavili jeho funkcie a hodnoty.“


Ďalšie články