Vlhová je najlepšou lyžiarkou sveta. Cesta od fínskych sobov až k veľkému glóbusu

90854843_527201014650884_2096135773701013000_n (1) Petra Vlhová s malými glóbusmi po ročníku Svetového pohára 2020. Foto: Petra Vlhová/ Instagram

Vlhová získala trofej najlepšej lyžiarky sveta. Nestačili na ňu ani zjazdárky lyžiarskych veľmocí Gisinová či Gutová-Behramiová. Slovenka svoj historický triumf spečatila v poslednom slalome sezóny. Svetový pohár sa skončí v nedeľu obrovským slalomom.

Petra Vlhová má za sebou najúspešnejšiu a najnáročnejšiu sezónu Svetového pohára. Predstavila sa na štarte všetkých pretekov. Okrem zbierania skúseností v rýchlostných disciplínach spravila progres v pretekárskej univerzálnosti, keď sa v zjazde umiestnila najlepšie na štvrtom mieste a v super-G brala premiérové pódium.

Získala najviac prvých priečok v jednej sezóne a dosiahla tak míľnik 20 víťazstiev v kariére. Pokorila hranicu 40 pódiových umiestnení. Vlhovej sezóna veľkých víťazstiev sa však nezaobišla ani bez komplikácií či prekážok.

Víťazné soby Pepi a Lujza

Vlhová zahájila sezónu v októbri obrovským slalomom v rakúskom Söldene. Prvé kolo jej veľmi nevyšlo, skončila na desiatom mieste so stratou vyše dvoch sekúnd na Martu Bassinovú. V druhom kole však predviedla najrýchlejšiu jazdu, v ktorej stiahla sedem priečok a vyšvihla sa až na pódium. „Hnevala som sa na seba, pretože viem, že to dokážem robiť lepšie. V druhom kole som dala do toho všetko,“ uviedla po zisku tretieho miesta.

Fantastický návrat Vlhovej do pretekov bol predzvesťou silnej sezóny. Pripravenosť a výbornú formu potvrdila v nasledujúcich súťažiach vo fínskom Levi. V dvoch dňoch po sebe dokázala zvíťaziť v oboch slalomoch a prevzala prvenstvo v celkovom hodnotení Svetového pohára. Nestačila na ňu ani Mikaela Shiffrinová, ktorá sa však vrátila do súťaže takmer po ročnej prestávke. Levi je špecifické najmä pre trofej, ktorou oceňujú najlepšiu pretekárku. Podľa tradície víťazi získavajú vždy živého soba, ktorého môžu pomenovať, domov si ho však neberú. Vlhová si tak rozšírila svoje stádo a k sobovi Igorovi pribudli Pepi a Lujza.

Petra Vlhová pózuje so sobom po triumfe v druhom slalome novej sezóny Svetového pohára. Foto: TASR/AP

V duchu myšlienky „čo preteky, to pódium“ pokračovala slovenská lyžiarka až do začiatku decembra, keď vyhrala v rakúskom Lech/Zuers dramatický paralelný slalom a vo francúzskom Courcheveli si pripísala ďalšie tretie miesto za obrovský slalom.

Prvé nedokončené preteky a zrušený obrák

Po vynikajúcom štarte došlo zo strany Vlhovej k zaváhaniu v druhom obráku vo francúzskom Courcheveli. V závere prvého kola v snahe dohnať stratu po chybe, minula bránku, a nepostúpila tak do druhého kola. Darmo, aj športovci sú len ľudia a nemôžu fungovať ako stroje v každých pretekoch. V programe nasledovali kĺzavé disciplíny, v ktorých pretekala Vlhová len druhú sezónu. V prvom zjazde sezóny obsadila 26. miesto a získala päť bodov, v tom druhom jej 33. priečka nestačila na bodový zápis.

Po krátkej vianočnej prestávke čakali na Vlhovú obľúbené technické disciplíny. Napriek očakávaniam sa ani v jedných pretekoch nevrátila na pódium. V obráku útočila po prvom kole na prvenstvo, druhého sa nedočkala. Preteky museli zrušiť pre zhoršujúce sa počasie, silný vietor likvidoval všetko, čo stálo na trati. Decembrový obrovský slalom organizátori už v sezóne nedokázali nahradiť. V záverečnom slalome roka 2020 skončila Vlhová na štvrtom mieste.


Pondelňajší obrovský slalom Svetového pohára alpských lyžiarok v rakúskom Semmeringu 28. decembra 2020 zrušili pre silný vietor. Foto: Martin Baumann/TASR

Snehová kráľovná je späť

Vlhová vstupovala do nového roku ako líderka Svetového pohára. Prvenstvo si upevnila obhajobou slalomového víťazstva v Záhrebe, v ktorom získala krištáľovú korunu s náležitým titulom, snehová kráľovná. Január bol však prevažne mesiacom kĺzavých disciplín, v ktorých sa Vlhová stále len oťukávala.

Napriek tomu dosiahla prevratný výsledok v zjazde, keď ju od tretieho miesta delilo 32 stotín sekundy. Tesne jej uchádzali pódiá aj v slalomoch a obrovských slalomoch. Vlhovej umiestnenia naďalej prinášali body, ktorými si upevňovala svoju pozíciu. Z jedenástich januárových pretekov nedokončila len jedno super-G, za ktoré prevzal zodpovednosť jej tréner. Priznal, že bránu v prvom kole minula na základe jeho chybných pokynov k trati.

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa teší z víťazstva v slalome žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní v Záhrebe 3. januára 2021. Foto: Martin Baumann/TASR
š

Strieborné majstrovstvá

Boj o veľký krištáľový glóbus prerušili vo februári na dva týždne majstrovstvá sveta. Pred nimi sa Vlhová dobre naladila prvým kariérnym pódiom v rýchlostnej disciplíne. V nemeckom Garmisch-Partenkirchen obsadila druhé miesto v super-G, od víťazky Lary Gutovej-Behramiovej ju delilo 28 stotín sekundy. Vlhová avizovala, že z majstrovstiev sveta jej nebudú stačiť nejaké desiate miesta a jednoznačnou prioritou sú medaily.

Prvú získala v alpskej kombinácii, kde zužitkovala skúsenosti zo super-G a predviedla vynikajúci výkon v slalome. Nestačila len na zlatú Shiffrinovú. Druhú striebornú medailu si vyjazdila v slalome. Majsterkou sveta sa stala Katharina Liensbergerová, ktorá sa celú sezónu doťahovala s Vlhovou o prvenstvo v tejto disciplíne.

Petra Vlhová pózuje s medailami po návrate z MS v alpskom lyžovaní z talianskej Cortine d’Ampezzo. Foto: Milan Kapusta/TASR

„Boli to dobré majstrovstvá sveta, ale nie dokonalé, pretože Katharina bola príliš silná, prišla sem s veľkou formou. Dve medaily sú pekné a z Cortiny odchádzam spokojná. Na konte mám už šesť medailí z MS, myslím si, že je to fajn. Vždy to môže byť lepšie, ale som veľmi šťastná. Každý vie, že možno som chcela viac, ale dnes to bolo veľmi ťažké. Mám toho naozaj dosť, dva týždne som tu musela byť koncentrovaná a dávať do toho všetko,“ uviedla Vlhová po skončení majstrovstiev.

Doma chutí výhra najlepšie

Po majstrovstvách sveta si Vlhová spravila krátku prestávku doma a trénovala na svahoch v Jasnej. Následne sa presunula do talianskeho strediska Val di Fassa, kde absolvovala víkend rýchlostných disciplín. V zjazdoch získala solídne deviate a dvanáste miesto.

V superobrovskom slalome nebodovala, komplikácie nastali po tom, ako boli preteky prerušené pre pád nórskej zjazdárky, ktorú musel do nemocnice previezť vrtuľník. V Taliansku prišla Vlhová prvýkrát v sezóne o post líderky, z ktorého ju zosadila Gutová-Behramiová po 97 dňoch.

Svetový pohár sa presunul na Slovensko do Jasnej, Vlhová si tak mohla splniť svoj sen, zvíťaziť doma. V slalome sa jej to napokon nepodarilo, skončila „len“ druhá za Shiffrinovou. Napriek výbornému výsledku a zisku potrebných bodov bola sklamaná a po pretekoch ťažko skrývala smútok. „Veľmi sa teším, že som na pódiu v Jasnej. Zároveň zamrzí, keď je človek prvý a pohorší si o jedno miesto. Teším sa, ale na druhej strane som trošku smutná, že som nedokázala potvrdiť vedúcu pozíciu z prvého kola,“ uviedla po pretekoch.

Veľké odhodlanie preukázala nasledujúci deň v obrovskom slalome, ktorý vyhrala. Prelomila tak sériu nešťastných výsledkov v obráku, v ktorom sa necítila počas sezóny dobre, a vrátila sa do najväčšej možnej psychickej pohody. Jasnú dobyla ako kvetinová kráľovná. Zároveň stiahla bodovú stratu na Gutovú-Behramiovú na 36 bodov.

Petra Vlhová pózuje na pódiu s trofejou po víťazstve v obrovskom slalome Svetového pohára v Jasnej. Foto: Martin Baumann/TASR

Švédske akrobacie a nápomocné počasie

Poslednou zastávkou pred finále Svetového pohára bolo švédske Aare s dvoma slalomami. V stredisku zažila Vlhová nejeden významný míľnik, od prvého kariérneho víťazstva až po zisk medailovej kolekcie. Medzi úspechy sa pridalo piatkové víťazstvo v slalome, ktoré prinavrátilo Vlhovej líderskú pozíciu. V závere sezóny bola Slovenka vo výbornej forme, očakávalo sa, že si prvenstvo upevní ďalším víťazstvom.

Druhý švédsky slalom nezakončila pódiom, po chybe v prvom kole takmer vypadla. Napokon pohotovou reakciou porazila „gravitáciu“ a tesne sa kvalifikovala do druhého kola. V ňom sa najrýchlejšou jazdou vyšvihla z 27. miesta na ôsme a pripísala si cenné body.

Petra Vlhová zvíťazila v slalome žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní vo švédskom Aare v piatok 12. marca 2021. Foto: TASR/AP

Finále vo švajčiarskom Lenzerheide prinieslo fanúšikom očakávanú drámu. Avšak nie pretekársku, ale skôr organizátorskú. Nepriaznivé počasie sa rozhodlo zaúradovať aj v závere sezóny. Silný vietor, husté sneženie a hmla najprv donútili zrušiť zjazd a aj super-G.

Druhá Gutová-Behramiová prišla o možnosť stiahnuť náskok Vlhovej a jej šanca na veľký krištáľový glóbus existovala už len v teoretickej rovine málo pravdepodobných okolností. Okrem počasia šarapatil v stredisku aj koronavírus, na ktorý pozitívne otestovali Wendy Holdenerovú dva dni pred slalomom.

Počasie a ani nákaza neprekazili štart Vlhovej, ktorá si v poslednom slalome sezóny vydobyla veľký glóbus pre najlepšiu lyžiarku sveta. V sobotňajších pretekoch síce skončila až na šiestom mieste, ale aj to jej stačilo na celkové prvenstvo.


Ďalšie články