Po obvinení, že je vrah, Vladimir Putin vyzval Bidena na duel v priamom prenose

Vladimir Putin Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Verejná diskusia hláv dvoch najväčších veľmocí. To navrhuje ruský prezident Vladimir Putin po nedávnych vyjadreniach amerického prezidenta Joea Bidena. Americký prezident totiž svojho ruského náprotivka označil za vraha.

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval svojho amerického náprotivka na debatu v priamom prenose. Uviedol to vo štvrtok 18. marca v reakcii na vyjadrenia Joea Bidena v rozhovore pre ABC News. Americký prezident uviedol, že Putin „zaplatí“ za údajnú snahu o podkopanie jeho kandidatúry vo vlaňajších voľbách. Odkazuje na správu amerických tajných služieb, podľa ktorej Kremeľ povolil operácie so snahou uškodiť demokratickému kandidátovi. Moskva tieto obvinenia označila za nepodložené.

Na otázku moderátora, či Biden považuje Putina, ktorý je obviňovaný z tvrdých zákrokov voči svojim oponentom, za „vraha“, odpovedal kladne. Ide o odlišný prístup oproti jeho predchodcovi Donaldovi Trumpovi, ktorý neadresoval Putinovi negatívne komentáre.

Zlodej kričí…

Putinova reakcia nenechala na seba dlho čakať. Pri stretnutí s novinármi americkému lídrovi odkázal, že mu praje veľa zdravia. Vraj to myslel neironicky. Konštatoval tiež, že nespája americký ľud s washingtonským establišmentom. Ruský líder pritom prišiel s netradičným návrhom.

„Práve mi to napadlo. Chcem pozvať prezidenta Bidena na pokračovanie našej diskusie, ale pod podmienkou, že to spravíme naživo. Žiadne meškanie, priamo a otvorene, priamy rozhovor,“ povedal ruský prezident novinárom.

Podľa Putina by bola debata medzi dvoma štátnikmi zaujímavá pre obyvateľov oboch krajín, ako aj pre zvyšok sveta. Na Bidenovo obvinenie, že Putin je vrah, odpovedal ruský náprotivok slovami: „Zlodej kričí, chyťte zlodeja.“ Aspoň tak by sa voľne dalo preložiť ruské „Kto kak obzyvaetsja, tot tak i nazyvaetsja.“

Či Biden plánuje prijať Putinovu ponuku na diskusiu nie je zatiaľ známe. Na otázku, či americký prezident ľutuje svoje vyjadrenie, odpovedala hovorkyňa Bieleho domu jednoduchým „nie“ s tým, že „prezident priamo odpovedal na priamu otázku“.

Ruský prezident je podľa svojich slov pripravený na dialóg s Bidenom kedykoľvek. „Sme pripravený hocikedy vyjsť v ústrety americkej strane,“ uviedol Putin.


Ďalšie články