Otvorte čo najskôr trhy, vyzýva šéf potravinovej správy Mikasov úrad

V Starom Meste zatvorili trhovisko na Žilinskej ulici V Starom Meste zatvorili trhovisko na Žilinskej ulici. Foto: Dano Veselský/TASR

AKTUALIZOVANÉ Jar klope na dvere a čerstvá zelenina zo skleníkov od slovenských pestovateľov je už dostupná, ale len na pultoch kamenných predajní. Verejné trhoviská totiž úrady zatvorili pre nepriaznivú epidemiologickú situáciu. Už dnes sa však množia výzvy na ich opätovné otvorenie a ÚVZ medzičasom rozhodnutie prehodnotil.

Minulý týždeň sa zatvorili brány viacerých trhovísk na Slovensku. Medzi nimi aj niektoré v hlavnom meste. Napríklad na Žilinskej, Miletičovej či Poľskej ulici, aj pri Medickej záhrade v bratislavskom Starom meste. Z nariadenia hygieny museli zatvoriť napríklad aj predajcovia ovocia a zeleniny v tržnici na Trnavskom mýte.

Uzávierka trhov postihla na čas aj obľúbený Fresh Market, ten si však poradil sám a všetkých svojich trhovníkov už pár dní po uzávere presunul do svojich voľných prevádzok, na ktoré sa vzťahujú výnimky a môžu byť v obmedzenom režime otvorené. Ostatné postihnuté trhoviská však túto možnosť nemali, a tak už týždeň zívajú prázdnotou.

Ako pripomenula hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) Dáša Račková, ambulantný predaj bol obmedzený ešte vlani. Rozhodnutie bolo podľa nej opodstatnené, keďže sa pred stánkami zhromažďoval neprimeraný počet ľudí, často bez rúšok a rozostupov.

Občania proti uzávierke

Ľudia sa však proti rozhodnutiu hygieny bránia. Napríklad proti uzavretiu trhu na Žilinskej ulici v Bratislave sa už medzičasom rozbehla petícia, ktorú za týždeň podporilo vyše 2 600 ľudí. Jednou z organizátoriek je občianska aktivistka Soňa Párnická.

„Dnešný stav na Trhu na Žilinskej, smutný prázdny trh a ľudia na testovaní, dnes ich bolo neúrekom a potom si mohli dať langoše. Všetko by bolo ok, keby to bolo na inom mieste. Ale zvláštne je, že hoci bola kontrola hygienikov aj na Miletičovej, tú neuzatvorili. Hľadáme dôvod, asi je to tá MOM na Žilinskej, lebo v zápise hygieny nie je žiadne porušenie. Kocúrkovo má konkurenciu,“ napísala Párnická na Facebooku 12. marca, keď šéf ÚVZ Ján Mikas zatvoril trhoviská. Už 13. však bolo zatvorené aj to na Miletičovej a tam MOM (mobilné odberové miesto) umiestnené nie je.

V odpovedi pre Štandard Račková uviedla, že ÚVZ situáciu sleduje a pravidelne ju vyhodnocuje. „Zaoberáme sa podnetmi a požiadavkami z praxe a zohľadňujeme pri tom prognózy vývoja epidemiologickej situácie. Ak pristupujeme k prehodnocovaniu opatrení, snažíme sa to vyvážiť efektívne nastavenými protiepidemickými opatreniami,“ uviedla.

ÚVZ už vraj pracuje na návrhu na fungovanie tržníc a trhovísk s regulovanými podmienkami. Podľa hovorkyne Úradu je však ešte potrebné prediskutovať to na konzíliu odborníkov. „Predpokladáme, že vyhlášku by sme mohli vydať v priebehu budúceho týždňa,“ dodala. Súčasné výnimky na otvorenie predajní sa na trhoviská nevzťahujú.

Opatrenie treba rýchlo prehodnotiť

Zákaz predaja sa podľa vyhlášky nevzťahuje na predajne potravín a na prevádzky verejného stravovania vydávajúce pokrmy a nápoje zabalené na odber so sebou alebo prostredníctvom donáškovej služby. Otvorené tak zostávajú stánky s jedlom a potravinami, ktoré sú často tiež súčasťou trhovísk.

Podľa šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) Jozefa Bíreša by mali zodpovedné úrady čo najrýchlejšie prehodnotiť opatrenie, podľa ktorého sú trhoviská zatvorené. „Jar je tu, pestovatelia cez zimu naozaj pestovali, míňali energie, aby mali úrodu a myslím si, že tieto otvorené priestranstvá by mali byť otvorené čo najskôr, pokiaľ budú platiť rozostupy, rúška a podobne,“ uviedol Bíreš pre Štandard.

Na tvrdenia Mikasovho úradu o tom, že už sa pripravujú výnimky aj pre trhoviská, aby mohli byť znova otvorené, šéf ŠVPS dodal, že podľa neho treba reagovať obratom. „Pokiaľ by to konzílium schválilo, čo predpokladám, že áno, lebo pri dodržaní regulácií nie je dôvod na uzáver trhov, tak si myslím, že by bolo dobre, aby sa trhy obnovili čo najskôr, pretože jar je skutočne už tu a slovenskí pestovatelia potrebujú predávať svoju úrodu,“ dodal Bíreš.

Pestovatelia na to môžu doplatiť

Ak by k opätovnému otvoreniu trhov na budúci týždeň nedošlo, podľa Bíreša by to znamenalo veľké problémy pre slovenských pestovateľov.

„Slovenskú zeleninu predávanú na jar na trhoch pestujú naši farmári zväčša v skleníkoch a míňajú hrozne veľa peňazí nielen na energie, sadenice, práce a všetko, čo s tým súvisí, a oni tým budú postihnutí. Klasicky takzvane z dvora to predať nevedia, keďže je obmedzený presun medzi okresmi a rácio, dúfam, dá, že tieto trhoviská v kontrolovanom obmedzenom režime treba ihneď otvoriť,“ uviedol šéf potravinovej správy pre Štandard.

Od pondelka otvorené

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR po kritike povolil od pondelka (22. 3.) prevádzku nekrytých a čiastočne krytých trhovísk s predajom sadeníc, rezaných kvetov, potravín, zeleniny a ovocia. Podmienky ich fungovania upravuje vyhláška k činnosti maloobchodných prevádzok a prevádzok služieb.

„Jednotlivé predajné miesta budú musieť byť umiestnené v najmenej dvojmetrových rozstupoch. Nekryté a čiastočne kryté trhoviská musia mať navyše zabezpečený jednosmerný pohyb zákazníkov a regulovaný vstup a výstup z trhoviska,“ povedala hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Na tržnice a trhoviská sa nevzťahovala výnimka z marcovej vyhlášky, ktorou sa uzatvárali maloobchodné prevádzky a prevádzky poskytujúce služby. Niektoré známe trhové miesta v hlavnom meste preto zatvorili.
Nová vyhláška ÚVZ tiež spresňuje, že medzi prevádzky verejného stravovania, ktoré môžu zákazníkom vydávať jedlá so sebou, patria aj stánky s trvalým stanovišťom.

Okrem bankových, poisťovacích a leasingových služieb budú môcť byť od pondelka otvorené aj prevádzky iných finančných služieb. Otvoriť sa budú môcť všetky prevádzky poskytujúce opravy a servis elektroniky, strojov a iných vecí a zariadení.

Vyhláška zároveň špecifikuje, že osoby s ťažkým zdravotným postihnutím a ich sprievodcovia nemusia v prevádzkach dodržiavať dvojmetrový odstup. „Dopĺňa sa, že sprievodca môže ísť vo vyhradenom čase od 9.00 do 11.00 h nakupovať pre osobu s ťažkým zdravotným postihnutím aj sám, musí mať však so sebou príslušný preukaz,“ zhrnula Račková.

(top,tasr)


Ďalšie články