Úmrtie ženy v Košiciach nemá súvis s očkovaním AstraZenecou

ampulka vakcína AstraZeneca Foto: TASR/AP

AKTUALIZOVANÉ Úmrtie 38-ročnej ženy, ktorá zomrela v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach, nemá súvis s očkovaním proti ochoreniu COVID-19. Potvrdil to Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) na základe pitvy. Žene bola podaná vakcína od AstraZeneca a prípad bol vo veľkom medializovaný.

„Po vyhodnotení predchorobia, relatívne dlhšieho obdobia po očkovaní a záverov vykonanej pitvy úrad konštatuje, že úmrtie nemožno dávať do súvisu s očkovaním proti ochoreniu COVID-19,“ informovala Erika Kováčiková z kancelárie predsedu ÚDZS. Úmrtie podľa ÚDZS nastalo na podklade viacerých chorobných zmien, ktorých pôvod vznikol ešte pred samotným očkovaním.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) v stredu (17. 3.) počas mimoriadneho zasadnutia parlamentného zdravotníckeho výboru potvrdil, že naďalej trvá na odporúčaní pokračovať v očkovaní vakcínou AstraZeneca. Zároveň však lekárom odporúča urobiť s pacientom dotazník, ktorý môže naznačiť zvýšené riziko vakcíny pre pacienta.

„Dotazník má pomôcť lekárovi rozhodnúť, či pacienta vylúčiť z očkovania s AstraZeneca a odporučiť mu počkať na inú,“ opísala Zuzana Baťová, riaditeľka ŠÚKL. Ten aktuálne eviduje 978 nežiaducich účinkov po očkovaní AstraZeneca, z toho 18 bolo závažných. Ide napríklad o kŕče, horúčku, únavu či stratu vedomia.

Baťová pripomenula, že štáty, ktoré pozastavili očkovanie vakcínou AstraZeneca alebo jej niektorými šaržami, tak urobili výlučne z preventívnych dôvodov. Dodala, že priamy súvis medzi očkovaním a výskytom krvných zrazenín sa doteraz nepreukázal.

(tasr)


Ďalšie články