Debata o náhradnom materstve v Rusku: Vláda plánuje praktiku obmedziť

Ruská štátna duma, ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP Ruská štátna duma, ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Rusi by nemali vyvážať svoje deti do zahraničia. Aj o tom je debata, ktorá momentálne prebieha na východe Európy. Ruská Duma zvažuje novelu zákona, ktorá by obmedzila náhradné materstvo pre cudzincov a slobodné ženy.

Náhradné materstvo je praktika populárna hlavne v chudobnejších krajinách. Najmä páry zo západného sveta si dávajú vynosiť deti u matiek z chudobných pomerov, pričom cena sa začína niekde na dvanástich tisícoch eur. V Rusku sa však plánuje táto činnosť obmedziť, informuje portál Bionews.

V súčasnosti je takéto de facto komerčné náhradné materstvo v Rusku povolené takmer pre každého. Zosobášené i nezosobášené páry, slobodné ženy, Rusi i cudzinci, tí všetci si môžu nechať vynosiť dieťa. Existujú aj súdne prípady, kedy si toto právo obhájili aj slobodní muži.

V januári tohto roku ruská Duma ohlásila, že pripravuje nový návrh zákona, ktorý si kladie za cieľ zregulovať toto odvetvie. Podľa novely by sa možnosť náhradného materstva obmedzila len pre zosobášené páry s právom na pobyt v Rusku.

Deti bez rodičov

Minimálna lehota trvania manželstva bude stanovená na jeden rok, pričom rodičia musia mať aspoň 25 rokov, ale nanajvýš 55 rokov. Páry budú taktiež potrebovať legitímny lekársky dôvod pre zvolenie náhradného materstva. Tak tomu bolo i doteraz.

Zmena zákona má byť motivovaná okrem iného i nedávnymi škandálmi ohľadom takzvaných lekárov plodnosti. Viacerí boli zatknutí v júli roku 2020 v Moskve pre obvinenia z obchodovania s deťmi. Akcii predchádzala smrť novorodenca, pre ktorého si neboli schopní prísť náhradní rodičia pre obmedzenie cestovania z dôvodu pandémie COVID-19.

Denník Guardian informoval v júli roku 2020, že približne tisíc novorodencov narodených náhradným matkám sa nebolo schopných stretnúť so svojimi novými rodičmi. Niektorí preto dokonca žiadali ruské úrady o udelenie špeciálnych víz, vďaka ktorým by mohli prekročiť ruské hranice.

Ochrana záujmov

Toto zdôrazňuje aj spoluautor novely zákona Peter Tolstoj. Ten poukazuje na fakt, že po vypuknutí pandémie ostali v Rusku opustené tisícky novonarodených detí, ktoré si náhradní rodičia neboli schopní vyzdvihnúť.

Sú tu však aj ďalšie dôvody. Podľa denníka Moscow Times je poskytovanie náhradného materstva pre slobodné ženy či mužov v rozpore s ruským princípom materstva a rodiny. S tým súvisí aj vývoz novorodencov z Ruska a teda zákaz tejto praktiky pre cudzincov.

Takýto krok nie je nutne ničím novým. O obmedzení či dokonca zákaze sa hovorí minimálne od roku 2013, pričom odvtedy prebehlo viac neúspešných pokusov o novelizáciu zákona. Aj v súčasnej diskusii sa spomína hlavne ochrana národných záujmov krajiny a tradičných rodinných hodnôt.


Ďalšie články