Bola v PPA korupcia normou? Audit odhalil 60 percent problematických prípadov

Ján Mièovksý Ján Mičovský. Foto: Pavol Zachar/TASR

Vo viac ako polovici vybraných prípadov v rámci forenzného auditu v Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA) sa potvrdilo, že finančné toky boli riadené korupčným spôsobom. Uviedol to šéf Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský počas štvrtkovej tlačovej konferencie.

Ako informoval minister, audit mala na starosti spoločnosť PwC. V 60 % prípadov, ktoré si vybrala na preskúmanie, sa zistilo korupčné konanie. Z auditu podľa ministrových slov vyplynuli dva závery. „Jeden záver je cesta do minulosti,“ uviedol minister s tým, že protikorupčné oddelenie ministerstva bude analyzovať závery forenzného auditu. „Druhá dôležitá vec je využiť všetky odporúčania, zistenia, návrhy, ktoré sme vo forenznom audite dostali k tomu, aby sme vybudovali PPA tak, ako má byť,“ uzavrel minister.

Štátny tajomník rezortu Martin Fecko spresnil, že celkovo bolo kontrolovaných 110 prípadov v hodnote 47 miliónov eur. Z toho sa podozrenia z podvodného správania týkali 27 miliónov eur. „Vysoké honoráre pre konzultantov, ktoré sa pohybovali vo výške nad 25 % z celkového nenávratného finančného príspevku, o ktorý bolo požiadané,“ začal vymenovávať Fecko.

Faktúry ešte pred schválením

Ďalším podvodným správaním, ktorý audit odhalil, bolo účelové zaradenie podniku medzi firmy bez ťažkostí, hoci opak bol pravdou a aj napriek ťažkostiam tým pádom mohol čerpať nenávratný finančný príspevok. „Ďalšie účelové opätovné prehodnocovanie jednotlivých projektov a zaraďovanie tých, ktorí boli pod čiarou spätne po prehodnotení do úspešných projektov,“ pokračoval štátny tajomník. Audit odhalil aj konflikt záujmov žiadateľov či pracovníkov PPA.

„Konzultanti vystavovali faktúry za svoje práce už o niekoľko týždňov skôr, ako vôbec bolo schválené na PPA, že ten nenávratný finančný príspevok žiadateľ dostane,“ dodal Fecko s tým, že to jednoznačne naznačuje možný únik informácií. Audit odhalil aj zmenu pravidiel počas procesu či zistenia, že pracovníci PPA si nevykonávali svoju prácu tak, ako mali.

Dva príklady

Fecko poukázal na dva konkrétne príklady neprávostí. „Bola neprimeraná marža pri kombajnovej výzve, kde ziskové prirážky sa pohybovali od 19 do 122 %, a pri kombajne, ktorý mal kúpnu cenu 250 000 eur sa pri tejto výzve fakturoval za 600 000 eur,“ vyčíslil Fecko.

Ďalší takýto príklad sa našiel aj v procese verejného obstarávania, kde kritériami boli cena a čas. Pri projekte vybudovania cesty vyhral subjekt, ktorý avizoval o 23 hodín skoršiu dodávku predmetu zákazky, znamenalo to však zvýšenie ceny o vyše pol milióna eur.

Agentúra by sa mala digitalizovať

Ako spomenul vedúci protikorupčného oddelenia rezortu Adrián Macko, forenzný audit sa realizoval od mája 2020 do februára 2021. Agrorezort pre závery auditu zriaďuje riadiaci výbor, ktorý bude podriadený priamo ministrovi. Bude v ňom pracovať šesť členov, ktorí budú dohliadať na zavedenie z auditu vyplývajúcich opatrení do praxe.

Súčasný riaditeľ PPA Jaroslav Jánoš dodal, že pri audite poskytla agentúra maximálnu súčinnosť. Keďže jedným z hlavných problémov podľa Mičovského je, že PPA fungovala na „papierikoch“, s Jánošom sa zhodli na potrebe digitalizácie agentúry. Ako však podotkol Jánoš, PPA je už v súčasnosti zhruba na 60 % zdigitalizovaná.

(tasr)


Ďalšie články