Počasie vyhralo nad super-G. Vlhová je v najhoršom len päť bodov od veľkého glóbusu

Petra Vlhová Petra Vlhová. Foto: TASR/AP

Petra Vlhová sa nepredstavila ani v druhej finálovej rýchlostnej disciplíne. Super-G museli organizátori zrušiť pre nepriaznivé počasie. Druhá Lara Gutová-Behramiová tak prišla o poslednú možnosť stiahnuť náskok na líderskú pozíciu slovenskej lyžiarky. Vlhová je zas o krok bližšie k veľkému glóbusu.

Finále Svetového pohára vo švajčiarskom Lenzerheide naďalej patrí počasiu. Po zrušenom zjazde čakala organizátorov výzva pripraviť trať na poslednú rýchlostnú disciplínu sezóny. V noci napadla čerstvá nádielka snehu, no problematická nebola len úprava svahu, ale aj hustá hmla. Napriek nepriaznivým podmienkam pretekárky absolvovali ráno prehliadku trate vrátane Petry Vlhovej.

„Je veľká hmla. Bolo ťažké urobiť si prehliadku trate, bolo vidno tak na jednu bránu. Uvidíme, či to ustúpi alebo či sa to tam bude držať. Musíme čakať. Zatiaľ to nevyzerá reálne, ale možno sa vyčasí a pôjdeme. Ak sa počasie nezlepší, budú to musieť zrušiť,“ uviedla pre RTVS. Zároveň dodala, že aj keď jej zrušenie ďalších pretekov zlepší situáciu, čakanie na rozhodnutie je náročné.

„Určite nie je dobré, že sa čaká, a že sa štart posúva. Človek nevie, či pôjde, či nepôjde. Musím si stále udržiavať koncentráciu, a to je náročné. Na druhej strane, pre mňa je to len dobré, ak sa nepôjde. Takto získam ďalšie body, lebo Lara je lepšia v týchto rýchlostných disciplínach. Ale nechcem to takto riešiť. Keď pôjdeme, budem bojovať, keď nie, zlepší mi to pozíciu,“ uzavrela.

Počasie znemožnilo útok na Vlhovej prvenstvo

Superobrovský slalom napokon neodštartoval o pol desiatej. Definitívne rozhodnutie o osude pretekov padlo až o jedenástej. Zrušené. „V noci napadlo ešte viac snehu, než sme očakávali. Síce nefúka, no teraz sa ešte aj vrátila hmla. V tejto chvíli sa nedá súťažiť, robili sme všetko, čo bolo v našich silách. Je to veľká škoda. Snežilo tu tri dni za sebou, zdá sa, že sme v zlom čase na zlom mieste,“ citoval riaditeľa mužských pretekov Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) Markusa Waldnera portál laola1.at.

Finálny verdikt potešil najmä slovenských fanúšikov. Pretekárky čakajú už len dve disciplíny slalom a obrovský slalom, pričom Vlhovej náskok na líderskej pozícii je 96 bodov. Druhá Lara Gutová-Behramiová slalom nejazdí, zúčastní sa len nedeľného obráku. Ak by Švajčiarka preteky vyhrala, získa maximálne 100 bodov. Vlhovej by tým pádom stačilo získať už len päť bodov v dvoch súťažiach. Je to najvyšší možný rozdiel, ktorý by Slovenka musela na súperku sťahovať.

Hoci je o zisku veľkého glóbusu viac menej už rozhodnuté, zaujímavý bude súboj o malý glóbus za slalom. V ňom Vlhová predbežne vedie o 22 bodov pred Katharinou Liensbergerovou a tretia Mikaela Shiffrinová stráca len 37 bodov.


Ďalšie články