Senátor proti novinárovi. Černosi v USA sa sporia o hrozbe progresívnej nadvlády

Tim Scott vedľa Donalda Trumpa. Foto: Wikipedia Tim Scott vedľa Donalda Trumpa. Foto: Wikipedia

Černošský republikánsky senátor proti černošskému liberálnemu reportérovi. Amerika nedávno zažila kurióznu hádku o tom, čo je nebezpečnejšou ideológiou pre fungovanie ich krajiny.

V Spojených štátoch sa rozprúdila diskusia o nebezpečenstve takzvanej woke kultúry (prenesene progresívnej kultúry). Ide o pojem, ktorý prv označoval ľudí či spoločnosti, ktoré sú doslova prebudené, teda vnímajú rôzne existujúce sociálne a rasové nerovnosti.

Neskôr sa však začali rovnakým názvom označovať rôzne ďalšie progresívne maniere doslova od A po Z, vrátane kultúry rušenia. Pre konzervatívcov sa z toho stalo slovo, ktoré označuje ultraliberálne politiky.

Proti je aj známy politik

Jedným z nich je aj senátor Tim Scott zo štátu Južná Karolína, ktorý sa nedávno dostal pod paľbu kritiky za použitie termínu progresívna nadvláda, pričom ju prirovnal k tej belošskej, informuje portál Newsweek. Ide o pomerne sledovaného politika, keďže je jediným černošským senátorom medzi republikánmi.

Za túto úvahu ho reportér televíznej stanice MSNBC obvinil, že sa zúčastňuje tlačových besied iba preto, aby ukázal „patinu rozmanitosti“ republikánskej strany. Senátor má teda slúžiť ako akýsi „černošský prívesok“.

Scott sa proti takým rečiam ohradil a komentáre označil práve za dôsledok progresívnej nadvlády. „Progresívna nadvláda je rovnako zlá, ako tá belošská. Musíme to brať vážne,“ vyjadril sa v relácii stanice Fox News. Vyzval tiež ľudí, aby si prečítali verš z Biblie, ktorý hovorí o tom, že treba milovať svojich nepriateľov.

Strana netolerancie

Proti politikovým slovám sa ohradil aj černošský reportér zo CNN Don Lemon. „Ešte nikdy som nevidel, aby progresívna nadvláda niekoho zlynčovala,“ uviedol novinár a dodal, že takí ľudia tiež nikdy nebránili nikomu v prístupe k ubytovaniu, vzdelaniu či volebným právam.

„Nevidel som progresívnych extrémistov vpadnúť od Kapitolu,“ dodal s presvedčením, že Scott šíri dezinformácie. „Čo to robíš, braček?“ pýta sa neveriacky Scotta.

Republikánsky senátor je však stále toho istého názoru a zo svojej pozície neuhol. Chce, aby sa Lemon pozrel na svoju stranu ulice a vyjadril sa aj k netolerantnej ľavici. Dokiaľ sa tak vraj nestane, Spojené štáty nemôžu budovať most na spájanie národa.

„Ľavica sa stále skrýva za závojom svojej progresívnej kultúry, zatiaľ čo znevažujú republikánov, ktorí nesedia do ich naratívu,“ napísal na sociálnej sieti Twitter Scott. Podľa neho je to práve politická ľavica, ktorá je netolerantná.

Na pomoc svojmu kolegovi prišiel i významný senátor Lindsey Graham, rovnako z Južnej Karolíny. „Konzervatívne hnutie má šťastie, že má môjho dobrého priateľa a kolegu, senátora Tima Scotta, ako jedného zo svojich vodcov,“ napísal na sociálnej sieti Twitter.


Ďalšie články