Kiska bol vypovedať na NAKA o daňovom podvode. Stále hovorí o politickom procese

Návšteva prezidenta SR Andreja Kisku v KSK Andrej Kiska. Foto: František Ivan/TASR

Exprezident Andrej Kiska bol v stredu vypovedať na NAKA. Dôvodom je daňová kauza jeho spoločnosti KTAG. Tak ako v minulosti, aj dnes sa po zmene garnitúry k postupu polície stavia kriticky a hovorí o politicky motivovanom procese.

Bývalý prezident a expredseda koaličnej strany Za ľudí Andrej Kiska bol v stredu o desiatej vypovedať na Národnej kriminálnej agentúre (NAKA) v Poprade. Výsluch sa týkal pretrvávajúceho obvinenia z daňového podvodu. Informovala o tom televízia JOJ.

Niekdajšia hlava štátu čelí obvineniu od konca roku 2019. Konkrétne za skutok, ktorého sa podľa vyšetrovateľov dopustil v rokoch 2013 až 2014 v časoch svojej predvolebnej kampane, do ktorej vstúpil z pozície filantropa.

Ako kandidát si mal vtedy započítať náklady za kampaň do účtovníctva svojej spoločnosti KTAG, a tým si znížil výšku dane. Kontrola následne pochybenie potvrdila. Politik chybu priznal, účtovníctvo opravil a chýbajúci rozdiel doplatil.

Stále tí istí ľudia

Kiska vnímal od začiatku trestné stíhanie ako vykonštruované a nezmenilo sa to ani s odstupom rokov. „Jedná sa o politický proces. Vyšetrovateľ ani prokurátor sa nezmenili. Sú to tí, ktorí nastúpili ešte za starých čias,“ povedal.

Podľa informácií, ktorými disponuje JOJka, bývalú hlavú štátu pravdepodobne čakajú aj vypočúvania v inom prípade. Polícia by sa mala zaoberať aj jeho pozemkovou kauzou napriek tomu, že o nej rozhodol súd v prospech lekára Jána Franca.

Kiska je stále presvedčený o tom, že bol v tomto ohľade oklamaný popradskou mafiou. „Viem, že sa tu diali veľmi zlé veci a ja som bol jednou z obetí týchto rôznych podvodov, ktoré sa tu diali, ale nemám ďalšie informácie,“ zaznelo od expolitika.

Zdravie namiesto politiky

Podnikateľ oznámil koniec v politike na sklonku júna 2020. Neaktívny však bol už niekoľko týždňov predtým a nezúčastnil sa ani povolebných rokovaní o podobe budúcej koalície. Dôvodom boli jeho pretrvávajúce zdravotné problémy. V kresle lídra Za ľudí ho v auguste vystriedala Veronika Remišová.

Približne v rovnakom období kritizoval koalíciu za kauzu spojenú s diplomovou prácou predsedu parlamentu Borisa Kollára a varoval pred extrémom, pri ktorom by vláda argumentovala, že v mene boja s mafiou je prípustné kradnutie či „nejaké tunelíky a pochybné nominácie“.


Ďalšie články