Jedni o našom dobre, druhí o narúšaní slobody. Politici reagujú na zákaz dovoleniek

Letisko M. R. Štefánika. Foto: Jaroslav Novák/TASR Letisko M. R. Štefánika. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Predpis o zákaze cestovania s cieľom rekreácie sa nepozdáva širokej verejnosti ani niektorým politikom. Vláda by mala podľa nich hľadať riešenia, ktorými neobmedzí slobodu občanov. Podľa čerstvých informácií by malo byť obmedzenie účinné od 20. marca.

Nebezpečenstvo mutácií, ktoré sú sčasti odolné proti súčasným vakcínam, viedlo k sprísnenému režimu na slovenských hraniciach. Protipandemické opatrenia však mali naďalej nelogické medzery. Pre ľudí bolo nelegálne prechádzať bez vážneho dôvodu za hranice okresu, no priestor pre dovolenky ostal otvorený.

Všetky osoby, u ktorých sa identifikovala juhoafrická mutácia, pritom mali cestovateľskú anamnézu. S novými opatreniami by podobným výletom mohol byť koniec. Otázne však je, či sú tieto opatrenia naozaj proporčné, účinné a v praxi vynútiteľné.

Letným dovolenkám odzvonilo

Eduard Heger (OĽANO), dočasne poverený riadením Ministerstva zdravotníctva SR, v stredu informoval, že cestovanie do zahraničia s cieľom rekreácie by Slovákom nemalo byť po novom povolené. „Môžete cestovať do zahraničia okrem účelu rekreácie,“ povedal.

Opatrenie má podľa doterajších informácií nadobudnúť účinnosť od 20. marca 2021. Dočasný minister priznal, že nariadenie vlády sa bude dať obísť, preto Slovákov vyzval, aby sa o to nepokúšali.

Návrh ešte predtým prešiel aj schválením na Pandemickej komisii. Tá ho zdôvodnila zjednotením podmienok. Verdikt sa vraj nesnaží nikoho diskriminovať, ale práve naopak. Má zamedziť nerovnostiam, pri ktorých sa ľudia z Bratislavy nedostanú do Senca, zatiaľ čo na Maledivy majú cestu otvorenú.

Povinná štátna karanténa je lepšia, nenarúšajme slobody

Nariadenie vlády sa nestretlo ani s pochopením niektorých politikov. Tí navrhujú namiesto zákazu dovoleniek prísnejšiu kontrolu na hraniciach, povinnú štátnu karanténu či povinné PCR testy pre príchodzích.

„Miesto toho, aby sme sa snažili zabezpečiť čo najlepšiu kontrolu, aby sme mohli zachovať čo najväčšiu slobodu, uľahčíme si to ďalším a ďalším odobratím slobody v duchu ‚keď nemôžem ja, nemôžeš ani Ty‘. Mne osobne nevadí, keď niekto vycestuje, ak po návrate dodrží pravidlá tak, aby nikoho neohrozil,“ napísala na sociálnej sieti predsedníčka parlamentného výboru pre zdravotníctvo Jana Bittó-Cigániková (SaS).

Klus: Karanténa by bola priechodnejšia

Štátny tajomník rezortu zahraničia Martin Klus (SaS) prízvukuje, že občania by mali do zahraničia cestovať len v nevyhnutných prípadoch. Zároveň si myslí, že lepším riešením by bola štátom kontrolovaná povinná karanténa.

„Len v našom systéme momentálne evidujeme zhruba tisíc dobrovoľne zaregistrovaných Slovákov a Sloveniek, ktorí sa pred cestou do zahraničia registrovali na našom webe, aby sme im v prípade núdze ľahšie pomohli. Skutočný počet občanov SR vycestovaných v zahraničí však podľa našich odhadov môže byť aj desaťnásobne vyšší ako sú dobrovoľne nahlásení,“ povedal Štandardu Klus. Občania sú podľa neho často v štátoch, ktoré môžu predstavovať veľmi veľké riziko z hľadiska prenosu nových mutácií.

„Myslím si, že otázka povinnej štátnej karantény, respektíve hotelovej karantény, je ďaleko prechodnejšia. Ešte lepšia je pripravovaná eKaranténa, ktorú využívajú v mnohých štátoch sveta a ktorá by nám umožnila, aby sme jednoduchšie kontrolovali, či sa výkon domácej karantény, ktorý dnes na Slovensku máme, skutočne dodržiava. Obzvlášť by sme sa takto mohli zamerať na ľudí, ktorí prišli z rizikových krajín,“ dodal štátny tajomník.

Záborská zdôrazňuje spoločné dobro

„Cestovanie na exotické miesta sa ukázalo ako mimoriadne rizikové z pohľadu privlečenia nových mutácií koronavírusu na Slovensko. Dočasný zákaz cestovania do zahraničia z dôvodu rekreácie preto plne podporujem. Musíme byť ohľaduplní a zodpovední a spoločné dobro musí prevládnuť nad osobnou túžbou po dovolenke v zahraničí,“ uviedla šéfka Kresťanskej únie Anna Záborská.

Vláda je pomalá, mutácie sú už tu, vraví opozícia

Poslanci strany HLAS-SD zastávajú názor, že tento problém mohla vláda vyriešiť lepšie a rýchlejšie. Zákaz dovoleniek však považujú za opodstatnený. Vláda podľa nich dnes siaha po plošnom zákaze cestovania na zahraničné dovolenky, pretože za tri mesiace nedokázala spustiť funkčný systém karantény po prechode hraníc.

„Je nepochopiteľné, že so zákazom cestovania prichádza vláda vo chvíli, keď ľudia na Slovensku už niekoľko týždňov nesmú ísť ani do susedného okresu a keď už mnohé nebezpečné mutácie dorazili na Slovensko práve kvôli dovolenkárom. Aj takéto neskoré a nekvalitné riešenie je však lepšie ako doterajšia nečinnosť,“ uviedla Štandardu hovorkyňa strany Patrícia Macíková.

Blanár o vyopaľovanom Krajčím

Podľa podpredsedu opozičnej strany SMER-SD vyznievajú nariadenia v porovnaní s minulým rokom neprimerane. Odborníci vtedy vláde odporúčali, aby neotvárala hranice a znížila mobilitu. Napriek tomu sa dovolenky povolili, čo sa prejavilo na smrteľnejšej druhej vlne pandémie.

„Spomínam si, ako počas minulého leta koalícia otvorila hranice, ako na podovolenkovej tlačovke minister zdravotníctva Krajčí celý vyopaľovaný hovoril ľuďom, ako sa situácia zhoršuje. A potom prišla tá Matovičova atómová zbraň – plošné testovanie. Odvtedy sa situácia len dramaticky zhoršuje. A dnes ľudia na Slovensku vôbec neriešia dovolenky, ale ide im o prežitie. Zdravotne, ale aj ekonomicky,“ povedal pre Štandard poslanec Juraj Blanár (SMER-SD).

„Čo je dovolené bohovi, nie je dovolené volovi“

Je pravdepodobné, že verejnosť toto opatrenie nepríjme. Ak bude totiž vakcinačná stratégia pokračovať podľa plánov, v lete bude zaočkovaná značná časť populácie, takže pre podobné reštrikcie nebude existovať odôvodnenie. Hoci je otázne, či medzitým nebudú zrušené.

Nariadenie navyše podľa odozvy na sociálnych sieťach vyznieva pokrytecky. Užívatelia v tejto súvislosti upozorňujú, že napriek zhoršujúcej sa epidemickej situácii za hranice vycestovalo aj niekoľko politikov. Počas Vianoc sa do Dubaja vybral Richard Sulík (SaS) aj s rodinou. Pár týždňov na to sa za relaxom do Dubaja vybrala Romana Tabak (OĽaNO).

Pred pár týždňami jej kroky nasledovala poslankyňa Andrea Letanovská (Za ľudí). Rekreácii počas pandémie sa nevyhla ani opozícia. Predseda strany SMER-SD Robert Fico sa napríklad v minulom roku vybral do Dominikánskej republiky.


Ďalšie články