Žilinka: Nie je preukázané, či sa Vietnamec vôbec nachádzal na Slovensku

Slavomír Šúrek Elena Èerná Maroš Žilinka Maroš Žilinka. Foto: Jakub Kotian/TASR

Z vyšetrovania sa nedá odvodiť, že sa Slováci či naše orgány vedome podieľali na únose alebo prevoze vietnamského občana Trinh Xuan Thanha, povedal dnes generálny prokurátor Maroš Žilinka v televízii TA3.

Žilinka dnes v televízii opäť obhajoval výsledky vyšetrovania a prokuratúry, ktorá nenašla v postupe našich orgánov v súvislosti s únosom Vietnamca žiaden trestný čin.

„Vykonalo sa rozsiahle dokazovanie, vypočuté boli desiatky osôb, posádka lietadla, všetci tí, ktorí boli na palube z Bratislavy do Moskvy. Zo svedkov Vietnamca Thanha nikto nevidel,“ povedal Žilinka o záveroch vyšetrovania, ktoré nepotvrdili, že by sa na palube vládneho špeciálu nachádzal unesený muž.

Nie je preukázané ani to, či sa vietnamský občan vôbec nachádzal na území Slovenskej republiky. „Vychádzali sme aj z rozsudkov vydaných nemeckými súdmi, kde nie je konštatované, akým spôsobom vietnamský občan opustil územie Nemecka. Nikto presne nevie, ako sa dostal z Berlína do Vietnamu. Neexistuje žiaden dôkaz, že bol prepravený cez Českú republiku na Slovensko.“

S kauzou je spájaných množstvo podozrení. „Všetky sa preverovali,“ povedal generálny prokurátor. „Preverovala sa napríklad aj informácia, že mali byť vyrábané aj falošné doklady, to sa ale jednoznačne vyvrátilo.“

Zdôraznil, že hoci stále nevieme, ako sa Thanh dostal do Vietnamu, vyšetrovanie GP skúmalo len to, či k spolupráci alebo porušeniu zákona došlo zo slovenskej strany, za pomoci štátneho lietadla alebo našich ľudí – či už zamestnancov ministerstva vnútra alebo členov zboru ochrany ústavných činiteľov. Nič také sa nepreukázalo.

Otázniky viseli aj nad tým, kto oznámil Poliakom, že na palube vládneho špeciálu sa nachádza vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák, na základe čoho Poliaci schválili medzinárodný prelet. Žilinka takúto informáciu poprel. „Vládny špeciál mal povolenie z Bieloruska a Ruskej federácie, čakalo sa iba na povolenie Poľska. Oni dostali správu, že sa jedná o delegáciu ministra vnútra. Na palube sa naozaj nenachádzal Robert Kaliňák, no nie je povinnosťou posudzovať, kto sa na palube nachádza. O schválení letu z našej strany rozhodol ako vždy minister vnútra, ale na tom nie je nič zvláštne.“

Unesený Vietnamec

Bývalý vietnamský regionálny politik Thanh bol z Berlína unesený vietnamskou tajnou službou koncom júla 2017 počas prechádzky s priateľkou v parku, keď ho neznámi muži uniesli do dodávky, ktorá pri nich náhle prudko zastavila. Na základe GPS signálu bolo auto vystopované. Vyšetrovatelia zmapovali cestu kolóny áut z Berlína cez Brno až do Bratislavy. Predpokladalo sa, že sa v nej mohol nachádzať práve Thanh.

Nad prípadom panuje viacero pochybností, až donedávna sa totiž predpokladalo, že Thanha sa vietnamskej tajnej službe podarilo dostať zo schengenského priestoru diplomatickou cestou práve vďaka minimálne nevedomej pomoci slovenských orgánov, ktoré Vietnamcom na náhlu požiadavku zapožičali náš vládny špeciál.

Žilinka ale stále všetky pochybnosti nerozbil. Viacerí svedkovia z radov polície totiž pre médiá hovorili, že videli unášanú osobu, ktorá mala byť podľa vyjadrení svojich vietnamských sprievodcov opitá. Žilinka odmieta v kauze čeliť priamym novinárskym otázkam na tlačovkách.


Ďalšie články