Nové pravidlá: ako budeme v lete cestovať?

Taliansko testuje ¾udí po príchode z Chorvátska, Grécka èi Španielska Cestujúci, ktorí sa vrátili do Ríma zo zahraničia, čakajú v rade na testovanie na ochorenie Covid-19, august 2020. FOTO TASR/AP

Európska komisia prišla s návrhom osvedčenia, ktoré má uľahčiť letné cestovanie. Členské štáty si budú môcť stanoviť vlastné pravidlá na hraniciach, napríklad uznávanie očkovania Sputnikom. Slovenská vláda medzičasom avizovala zákaz letných dovoleniek v zahraničí.

Jednotné digitálne osvedčenie umožňujúce voľne cestovať po Európe by sa v lete mohlo stať realitou. Komisia dnes predstavila návrh, ako by fungovalo.

Do júna chce pripraviť digitálny certifikát, ktorý by obsahoval informáciu o očkovaní, absolvovanom teste alebo prekonaní infekcie COVID-19. Výber z troch možností má predísť diskriminácii ľudí, ktorí sa do leta nestihnú alebo nechcú dať očkovať.

„Nám ide o to, aby sme technicky dokázali obnoviť ,normálne‘ cestovanie a zahrnúť tam údaje, ktoré upravujú, ako sa môžu občania pohybovať v Európe,“ uviedol počas online tlačovej konferencie podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

Členské štáty si určia detaily samy

Zostáva na členských štátoch, ako budú preukazy kontrolovať a či budú vyžadovať testy nad rámec európskeho osvedčenia, napríklad čerstvejší PCR test alebo povinnú karanténu po príchode. Dodatočné požiadavky však bude musieť členský štát vopred oznámiť a odôvodniť.

Podobne to bude aj pri vakcínach. V rámci európskeho osvedčenia budú platiť očkovacie látky schválené v EMA, ktoré sú momentálne štyri: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson. Je na každom štáte, či uznajú aj očkovanie vakcínou Sputnik alebo očkovacou látkou od čínskej firmy Sinopharm ako vstupenku za hranice.

Ďalšou možnosťou naďalej zostáva test alebo potvrdenie o prekonaní choroby, ktoré by malo platiť 90 dní. V skratke, nehrozí, že neočkovaní Slováci alebo očkovaní Sputnikom nebudú môcť kvôli európskemu digitálnemu certifikátu cestovať do zahraničia. Európsky certifikát by podľa europoslanca Michala Wiezika (Spolu/EPP) mohol viesť napríklad k tomu, aby sa zjednotili lehoty platnosti PCR testov pri cestovaní do zahraničia. Jednako bude zrejme cestovanie s vakcínou v žilách jednoduchšie.

Kedy bude certifikát hotový

Európska komisia tvrdí, že certifikát bude hotový v júni, teda ešte pred letnou sezónou. Tá sa však začína v mnohých destináciách už o mesiace skôr. Navyše, na schválenie novinky je potrebný súhlas Európskeho parlamentu a členských štátov EÚ, na čo tri mesiace nemusia stačiť.

Medzičasom už vlastné certifikáty avizuje viacero štátov. Komisia sa snaží aj štáty mimo EÚ presvedčiť, aby boli s európskym návrhom kompatibilné. Núka sa otázka, či Únia nekoná neskoro a do akej miery bude certifikát napokon užitočný.

Od členských štátov vrátane Slovenska sa bude tiež očakávať príprava. Únia síce nemôže nariadiť kontrolovanie certifikátu na hraniciach, ale ak to slovenskí colníci budú chcieť robiť, budú potrebovať čítačky QR kódov. Podobne sa podľa eurokomisára Šefčoviča budú musieť posilniť kapacity slovenských orgánov, napríklad Národného centra zdravotníckych informácií, aby vedeli vydávať potvrdenia kompatibilné s novým európskym systémom.

Hegerov škrt cez rozpočet

V ten istý deň zastupujúci minister zdravotníctva Eduard Heger avizoval zákaz dovoleniek v zahraničí. Doteraz boli povolené, hoci sa kvôli tomu dostali na Slovensko nové varianty vírusu.

Podľa Hegera má opatrenie zamedziť neférovosti, keďže aktuálne nie je možné bezdôvodne cestovať medzi okresmi. Minister neuviedol, odkedy bude opatrenie platiť.


Ďalšie články