Vláda zakázala dovolenky v zahraničí

72. rokovanie vlády SR Eduard Heger. Foto: Pavel Neubauer/TASR

AKTUALIZOVANÉ Minister financií Eduard Heger, ktorý dočasne vedie aj rezort zdravotníctva, oznámil, že vláda zakazuje dovolenky v zahraničí.

Heger po stredajšom rokovaní vlády informoval, že kabinet Igora Matoviča (OĽaNO) chce zakázať cesty na dovolenky do zahraničia. Cestovať do cudziny bude síce možné, ale nie za účelom rekreácie. Ako sa niečo také bude kontrolovať, nie je jasné.

„Môžete cestovať do zahraničia okrem účelu rekreácie,“ povedal Heger.

Vláda chce týmto krokom zabrániť nespravodlivému prístupu k občanom, ktorí sa nemôžu v rámci Slovenska pohnúť ani len z okresu do okresu, kým dovolenky v zahraničí nie sú nijako obmedzené.

Ťažko kontrolovateľné

Heger priamo na tlačovke priznal, že nariadenie vlády zakazujúce rekreáciu v zahraničí sa bude dať veľmi ľahko obísť a len veľmi ťažko kontrolovať. Preto vyzval Slovákov, aby to nerobili. Podľa ministra financií a zdravotníctva ľudia cestovanie do zahraničia často zneužívali tým, že si zaškrtávali vo formulári E-hranica status pendlera, aby sa vďaka tomu mohli vyhnúť karanténe.

Na otázky, odkedy má toto opatrenie platiť, odkázal minister, dočasne poverený vedením rezortu zdravotníctva, na podpredsedu vlády SR pre legislatívu a strategické plánovanie Štefana Holého.

Núdzový stav predlžujú

Vláda v stredu rozhodla o predĺžení núdzového stavu o ďalších 40 dní. Do piatka platí núdzový stav, ktorého predĺženie o 40 dní schválil kabinet Igora Matoviča 8. februára. Národná rada SR ho podľa možnosti novelizovaného zákona odsúhlasila 26. februára.

Aj v prípade stredajšieho rozhodnutia vlády musí prísť do 20 dní k odobreniu parlamentom. Tento systém má byť ústavná poistka v rámci deľby moci a systému bŕzd a protiváh v parlamentnej republike.


Ďalšie články