Mladí českí piráti chcú byť viac inkluzívni. Majú trans predsedníčku a menia názov

Georgia Hejduková Georgia Hejduková. Foto: Facebook

Mládežnícka odnož najsilnejšej opozičnej českej strany Piráti zmenila svoj názov z Mladých pirátov na Mladé pirátstvo. Dôvod? Snaha o čo najväčšiu inklúziu a genderovú rovnosť.

Mládežnícka organizácia progresívnej českej Pirátskej strany sa rozhodla pridať k západným trendom agendy genderovej inklúzie, ktorá čoraz väčšmi preniká aj do jazyka. Z Mladých pirátov sa tak v polovici marca stalo Mladé pirátstvo.

Za zmenu názvu hlasovalo podľa organizácie 80 percent členov tímu Pirátov zameraného na združovanie mladých členov a priaznivcov tejto liberálnej politickej strany.

„Išlo nám hlavne o to, aby sme dali všetkým najavo, že nie sme organizácia iba pre chlapcov a mužov,“ vysvetľuje hlavný dôvod zmeny názvu podpredseda Mladého Pirátstva Radek Holodňák, ktorý zmenu navrhol.

I keď sa nový názov mládežníckej organizácie Pirátov môže zdať poniektorým liberálne zmýšľajúcim ľuďom inkluzívnejší pre všetky pohlavia, aj trans či nebinárne osoby, tak žiaľ nie je v češtine spisovný. Kodifikačná príručka českého jazyka totiž slovo „pirátstvo“, mimochodom znejúce veľmi slovensky, vôbec nepozná. Prečo organizácia nezvolila česky správne spojenie „Mladé pirátství“, nie je jasné.

Česi sú progresívnejší

Podľa Mladých pirátov, respektíve Mladého pirátstva, je vhodné ísť v ústrety súčasným inkluzívnym štandardom, ktoré k nám prichádzajú zo zahraničia.

„Samotný názov samozrejme nerieši problém nerovnomerného zastúpenia žien u Pirátov aj v politike všeobecne, jazyk – teda to, ako hovoríme – je však s trochou nadsadenia orgánom prvej diskriminácie. Je čas, aby sme prestali dievčatá a ženy nútiť schovávať sa pod generické maskulína. Chceme tým dať najavo, že u nás sú vítaní všetci. Muži, ženy a, samozrejme, tiež nebinárne osoby,“ dodáva Holodňák.

U susedov v Česku idú s progresívnou agendou ešte trochu ďalej ako u nás. Piráti ako liberálna strana schvaľujú okrem bežnej LGBTI agendy, ako sú homosexuálne manželstvá, napríklad aj polyamoriu. Ide o spôsob súžitia, keď na základe vedomia a súhlasu všetkých zúčastnených, pár vstupuje do verejne priznaných milostných vzťahov s ďalšími ľuďmi.

Zdroj: Youtube

Šéfka českej Aliancie za rodinu Jana Jochová v článku denníka Štandard upozorňuje, že tieto tendencie narastajú v celej Európe, Česko nevynímajúc. Česká Pirátska strana, ktorá v koaličnom tandeme so stranou STAN vedie predvolebné prieskumy, sa podľa Jochovej k propagácii polyamorie verejne hlási.

Piráti sa hlásia k stredovej liberálnej politike a podľa prieskumov by v koalícii so STAN získali vyše tretinu hlasov, ak by boli parlamentné voľby v Česku v polovici marca. Vládne hnutie ANO v aktuálnom prieskume by skončilo ďaleko – druhé s 22 percentami.

Predsedníčka Mladého pirátstva Georgia Hejduková, ktorá je trans ženou, tvrdí, že zmena názvu mládežníckej organizácie českej Pirátskej strany nikomu nijako neublíži. Má podľa nej pomôcť ľuďom, aby sa mohli medzi Pirátmi a Pirátkami cítiť vo svojej koži.

„Dávame tým najavo, že si uvedomujeme, že nerovnosť medzi ľuďmi sa začína už na úrovni toho, ako spolu hovoríme, ako sa oslovujeme. Chceli sme túto zmenu urobiť čo najskôr, aby sme na jej základe mohli budovať silnejší a z hľadiska zastúpenia rovnejší spolok,“ uzatvára Hejduková v oficiálnom vyhlásení Mladého pirátstva.

Ostré reakcie

Podľa vyjadrení Hejdukovej, na ktoré upozorňuje aj český portál Echo24.cz, nastal po zmene názvu organizácie na internete okolo tejto témy rozruch. Predsedníčka Mladého pirátstva na Facebooku zverejnila informácie o tom, že malo dôjsť k osobným útokom voči nej.

„Naše včerajšie hlasovanie o premenovaní mládežníckej organizácie Mladé pirátstvo vyvolalo pomerne veľké kontroverzie. Samozrejme, niektorí ľudia okamžite zistili, kto je vo vedení tejto iniciatívy a po internete už kolujú moje asi 2 roky staré fotky a už sa objavujú aj memes obesených trans ľudí s mojím pôvodným menom. Ak chcete vedieť, prečo mladí ľudia nejdú do politiky, tu je odpoveď,“ napísala šéfka Mladého pirátstva na sociálnej sieti.

Hejduková na Facebooku tvrdí, že jej boli po zverejnení zmeny názvu organizácie adresované výzvy, aby spáchala samovraždu. Poslanec Vojtěch Pikal, ktorý Mládých pirátov v roku 2013 zakladal, terajšej predsedníčke odporučil, aby zvážila vo veci právne kroky, ak ide o vyhrážky fyzickou likvidáciou.

Predsedníčka Mladých pirátov Georgia Hejduková, je 20-ročná trans osoba, ktorá zmenu pohlavia z mužského na ženské započala v roku 2018. S verejnosťou sa o skúsenosť delila prostredníctvom blogu, ktorý nazvala „Ako sa stávam ženou“.

Georgia Hejduková po a pred prechodom na ženu. Zdroj: Facebook/G.Hejduková

20-ročná Hejduková dnes nie je iba predsedníčkou mládežníckej organizácie českej Pirátskej strany. Okrem toho je aj odbornou konzultantkou senátorky Pirátov Adély Šípošovej, podpredsedníčkou Krajskej rozhodovacej komisie v českej Pirátskej strane, mládežníckou delegátkou v českej pobočke Amnesty International, ale aj analytičkou. Navyše pôsobí v programe Youth (mladých) delegátov pri OSN a je členkou kontrolného orgánu v Stredoškolskom sneme hlavného mesta Prahy. Podľa vzdelania uvedeného na Facebooku od roku 2018, keď započala tranzíciu až dodnes navštevuje Strednú odbornú školu logistických služieb v Prahe.


Ďalšie články