Washington Post si vymyslel slová Trumpa o hľadaní volebného podvodu

Donald Trump. Foto: TASR/AP Donald Trump. Foto: TASR/AP

Vymyslené citácie alebo len obyčajná chyba? Informácie o nátlaku exprezidenta Donalda Trumpa na volebnú vyšetrovateľku v štáte Georgia neboli pravdivé. Trump na základe nepravdivých citácií čelí vyšetrovaniu. 

Po dvoch mesiacoch od vydania pôvodného článku prišiel mienkotvorný denník Washington Post s veľkou opravou. Vo svojom pôvodnom texte informoval o telefonáte medzi bývalým prezidentom Donaldom Trumpom a volebnou vyšetrovateľkou Frances Watsonovou v štáte Georgia.

Telefonát sa odohral 23. decembra. Trump podľa vtedajšieho článku denníka na Watsonovú naliehal, aby vo svojom štáte „našla volebný podvod“ a keď sa jej to podarí, bude z nej „národná hrdinka“. Republikánsky kandidát vtedy v štáte Georgia len tesne prehral so svojím sokom Joeom Bidenom.

Minulý týždeň sa dostala do médií nahrávka spomínaného telefonátu. Dokazuje, že obsah rozhovoru Trumpa s Watsonovou bol iný, ako o tom informoval Washington Post.

Bývalý prezident v skutočnosti úradníčke odporučil, aby sa pozrela na hlasovacie lístky zaslané poštou v okrese Fulton. Očakával, že v nich nájde nezrovnalosti. Potom ju pochválil a uviedol, že má „v súčasnosti najdôležitejšiu prácu v krajine“.  

Washington Post upravil nadpisy spomínaného článku a uverejnil nový, v ktorom opisuje detaily opravených faktov.

„Nahrávka odhalila, že Washington Post zle citoval slová Trumpa počas telefónneho hovoru, založené na informáciách od nemenovaného zdroja. Trump nepovedal vyšetrovateľke, aby ‚našla volebný podvod‘, alebo že bude ‚národná hrdinka‘, ak tak spraví,“ píše denník.

Pôvodnú, ako sa ukazuje nepravdivú, správu o Trumpovom telefonáte vtedy prevzala napríklad aj televízia CNN. Ako poukazuje televízia Fox News, CNN čakala s uverejnením opravy až do poobedia 15. marca.

Cením si opravy, ale aj tak je to klamstvo

K novým skutočnostiam sa vyjadril dotknutý exprezident Trump. Uviedol, že aj keď si cení opravu zo strany denníka Washington Post, nič to nemení na fakte, že celá správa bola od začiatku klamstvo. Na základe pôvodných informácií je momentálne v Georgii otvorené vyšetrovanie, či sa Trump snažil ovplyvniť výsledok volieb naliehaním na vyšetrovateľku.

„Všimnite si, že všetky chyby, omyly, vynechávanie faktov či doslovné lži idú od mainstreamových médií len jedným smerom – proti mne a proti republikánom,“ pokračoval bývalý prezident. Zdá sa mu, že negatívne správy o demokratoch sú často tlačené do úzadia alebo ignorované.

Kritika voči Washington Postu znela aj od amerických novinárov. Konzervatívna komentátorka z CNN Kary Katherine Hamová napísala na sociálnej sieti Twitter: „Takže oni si jednoducho vymysleli citácie. Čo to do pekla je?“

https://twitter.com/mkhammer/status/1371510649298288642

Spisovateľ Mark Hemingway poukázal na to, že oprava zo strany nestačí a vôbec nezohľadňuje škodu, ktorú narobila pôvodná správa. „V súčasných veľkých médiách neexistuje zodpovednosť, napriek tomu si dovolia stále tvrdiť, že sa držia pravdy,“ tvrdí na Twitteri Hemingway.

https://twitter.com/Heminator/status/1371507834630901762

Ďalšie články