Vládna kríza: SaS sa obáva vlády Matoviča s exkotlebovcami. Naď žiada ospravedlnenie

85. schôdza vlády SR Jaroslav Naď. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Sloboda a Solidarita dnes avizovala, že sa nikdy nebude podieľať na vláde „s náckami“. Reagovala tým na slová ministra obrany Jaroslava Naďa, ktorý mal podľa portálu Aktuality.sk pripustiť vládu s bývalými kotlebovcami. Minister obrany však odmieta, že by v OĽaNO nad takouto možnosťou uvažovali.

„Nevylučujem v tomto momente žiadnu vec. Ani to, že sa odtrhne polovica zo SaS a pôjde podporovať túto vládu,” vyhlásil podľa portálu Aktuality Jaroslav Naď ohľadom možnosti, že by okyptená koalícia mohla pokračovať s tichou podporou odídencov z ĽSNS.

Naď však označil tieto slová za prekrútené. Vysvetlil, že na všetky otázky v čase vládnej krízy odpovedá slovami, že „nič nevylučuje“. Dodal, že spoluprácu s poslancami okolo Milana Uhríka a Milana Mazureka „nechce“.

Reakcia SaS

Na vyhlásenia šéfa rezortu obrany, ktorý sa voči kotlebovcom tvrdo vyhraňoval už počas pôsobenia v treťom sektore, reagovala aj dotknutá Sloboda a Solidarita.

„Tichá vláda s náckami je za hranicou. A Slovensko môže uvrhnúť do priepasti. Minister Naď zašiel svojím vyjadrením priďaleko. Ide o absolútnu túžbu po moci, ak by sa Igor Matovič snažil udržať na čele vlády s podporou skupinky okolo Milana Mazureka,“ uvádza strana na Facebooku.

SaS zároveň apelovala na poslanecký klub Obyčajných ľudí, aby svojmu šéfovi Igorovi Matovičovi tento scenár čo najrýchlejšie vyhovorili. „Na takejto vláde sa podieľať nikdy nebudeme,“ dodali liberáli, ktorých predseda o kupovaní hlasov exkotlebovcov hovoril už v utorok.

V stredu rozhádaná vláda opäť rokuje. Na skôr tlmočených požiadavkách Za ľudí a SaS na odchod predsedu vlády z funkcie sa nič nezmenilo.

Naď: Mali by sa ospravedlniť

Táto reakcia liberálov podnietila ďalšiu odozvu Naďa, ktorý kriticky reagoval aj na článok Aktualít. „Považujem to za veľmi neprofesionálne. Poznáte dlhodobo moje názory a viete, o čom hovorím,“ vyhlásil.

Výzvu SaS zároveň označil za nepravdivú, zavádzajúcu a absurdnú. „Čakám, že sa mi SaS za toto ospravedlní,“ odkázal partnerom v koalícii.

Hnutie OĽaNO v reakcii na vyhlásenie SaS zopakovalo, že vylučuje akúkoľvek spoluprácu s politickými stranami, ako aj jednotlivcami, ktorí popierajú základné ľudské práva, uchyľujú sa k extrémizmu a šíria medzi ľuďmi nenávisť, ktorá môže vyústiť do otvoreného zla.

„Hnutie OĽaNO sa rázne ohradzuje voči neutíchajúcim agresívnym útokom predstaviteľov strany SaS, ktorí sa v túžbe po povalení ďalšej vlády neštítia spájať naše hnutie s poslancami okolo Milana Mazureka,“ skonštatovalo hnutie. Stanovisko o vylúčení spolupráce s extrémistami je podľa hnutia stále platné a nemenné.     

O kom môže byť reč?

Predseda SaS-ky o možnom kupovaní hlasov hovoril už v utorok po stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Nechal sa vtedy počuť, že Matovič bude pre svoje prežitie skúšať rôzne krkolomné konštrukcie až po „dokupovanie voľne blúdiacich poslancov“.

Takýmito poslancami pritom nie sú iba odídenci z ĽSNS združení okolo europoslanca Milana Uhríka, ale napríklad aj predseda KDŽP Tomáš Taraba, kuffovci alebo Ján Podmanický, ktorý ochudobnil rady Smeru.


Ďalšie články