Nakazených v Srbsku a Maďarsku pribúda, priskoro sa spoľahli na poočkovaciu imunitu

Premiéra Orbána zaoèkovali èínskou vakcínou spoloènosti Sinopharm Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa nechal v závere februára zaočkovať čínskou vakcínou. Foto: TASR/AP

Maďarsko a Srbsko spája rýchle očkovanie a v poslednom čase zároveň premorovanie. Čo sa stalo? Očkovací preminati doteraz používali rozdielne protiepidemické opatrenia a nárast počtu prípadov zasiahol oboch. Isté je jedno, očkovanie je účinný nástroj, ale kým sa dostavia výsledky, treba si zachovať trpezlivosť.

Pomalší systém očkovania v štátoch Európskej únie nemusí byť v konečnom dôsledku na škodu. Posledné týždne štáty, ktoré začali štepiť po vlastnej osi, zaznamenávajú zhoršenie epidemickej situácie. V čom je problém?

Európska solidarita neexistuje, vraví Vučič

Srbsko očkuje od 24. decembra minulého roka, a to veľmi odvážne. V začiatkoch stavilo na schválené vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech, ktorých do 4. januára dorazilo dokopy vyše 24-tisíc. Využili sa primárne v zdravotníckom sektore, u starých ľudí a sociálnych pracovníkov. S dodávkami mRNA očkovacích látok v rámci iniciatívy COVAX nastali však v novom roku problémy.

Srbský prezident Aleksandar Vučič uviedol, že „mu prišlo zle, keď sa dozvedel, že niektoré nemenované členské štáty si zabezpečili niekoľkonásobne vyšší počet dávok, ako potrebujú na zaočkovanie ich obyvateľov, a brzdia tým dodávky do chudobnejších krajín“.

Imunizáciu sa Srbsko rozhodlo dosiahnuť po vlastnej línii a bez pomoci Európskej únie. V polovici januára získalo vyše milióna čínskych vakcín Sinopharm a spustilo masové očkovanie. Vučič osobne privítal zásielku na letisku v Belehrade a vyhlásil, že sa čínskou vakcínou dá zaštepiť. Chcel ľuďom ukázať, že je bezpečná. Ďalších 500-tisíc dávok prišlo na začiatku februára.

Čína poskytuje už od vypuknutia koronakrízy Srbsku výraznú pomoc. V marci 2020 Vučič povedal, že európska solidarita neexistuje, a po dodaní čínskych hygienických pomôcok pobozkal čínsku vlajku.

Na čele, ale situácia sa zhoršuje

Srbsko od 6. januára očkuje aj ruským Sputnikom V. Do štátu zatiaľ dorazila zákazka vyše 50-tisíc ampuliek, celkove si objednali viac než dva milióny. Okrem toho začne Srbsko v máji ruskú očkovaciu látku aj vyrábať.

Na konci februára prišlo ešte 150-tisíc dávok od spoločnosti AstraZeneca. Vytvoril sa tak priestor na zaočkovanie 1,5 milióna ľudí, čo je vyše 21 percent všetkých obyvateľov Srbska.

Hra na dve strany sa balkánskemu štátu vyplatila natoľko, že v počte podaných dávok na 100-tisíc obyvateľov je svetovo na štvrtej priečke a v Európe mu patrí druhé miesto.

Aj tieto skvelé štatistiky majú svoje tmavé miesta. Návrat do normálneho života nebude rýchly, ako sa možno predpokladalo. Rýchla vakcinácia a popredné svetové priečky vytvorili v štáte prehnanú dôveru, pričom sa vychádzalo z pomerne voľného režimu a miernych obmedzení.

Srbsko sa vyznačovalo tým, že opatrenia proti šíreniu vírusu boli v porovnaní napríklad so Slovenskom mierne. Nákupné strediská či reštaurácie ostávali od jesene minulého roka v priebehu dňa otvorené, skracoval sa iba čas prevádzky, limitoval sa prípustný počet prítomných osôb.

V priebehu februára začal počet prípadov v Srbsku stúpať, denne ich bolo v priemere 1 600 až 1 700. Na konci mesiaca počet nových prípadov presiahol štyritisíc v nemocniciach boli hospitalizované štyri tisícky ľudí. Tieto čísla boli porovnateľné so Slovenskom, ktoré má v porovnaní so Srbskom trojštvrtinovú populáciu. No kým na Slovensku umierala zhruba stovka ľudí, v Srbsku to bola pätina.

K sprísneniu opatrení porovnateľných so Slovenskom pristúpili Srbi až nedávno. Uplynulý víkend zavreli všetky obchodné prevádzky okrem potravín, lekárni a čerpacích staníc. V stredu prišlo nové zatvorenie prevádzok, tentoraz už aj na pracovné dni. Predbežne má toto opatrenie trvať týždeň. Zároveň sa majú zdesaťnásobiť kapacity na testovanie.

Srbsko má aktuálne 532-tisíc infikovaných a niečo vyše 4 800 mŕtvych. Na porovnanie, trojštvrtinové Slovensko zaznamenalo 344-tisíc nakazených a približne 8 800 mŕtvych.

Ani Sputnik a Sinopharm nepomohli

Maďarsko začalo očkovať 26. decembra vakcínami Pfizer/BioNTech. Od začiatku bolo jasné, že necelých 10-tisíc dávok, ktoré dostalo, je len symbolických. Premiér Viktor Orbán preto namieril svoj zrak na východ.

Maďarsko dohodlo v Rusku nákup dvoch miliónov dávok očkovacej látky Sputnik V a očkovať ňou začali 12. februára. Z Číny objednalo päť miliónov dávok očkovacej látky spoločnosti Sinopharm, ktorú začali podávať 24. februára.

Obvodní lekári v Maďarsku majú voči Sinopharmu námietky. Denníku Népszava povedali, že k vakcíne je k dispozícii len maďarský preklad čínskeho sprievodného textu k výrobku, avšak nie stanovisko maďarského orgánu, ani dokumenty o účinnosti vakcíny.

Napriek k tomu má prísť z Číny spomínaných päť miliónov vakcín, z toho tri chcú doviezť do konca mája. Vo svetovom rebríčku zaočkovaných na stotisíc obyvateľov je Maďarsko aktuálne siedme a v rámci Európy štvrté. Počet zaočkovaných prvou dávkou vakcíny proti koronavírusu dosiahol takmer 1,4 milióna, kompletnú dávku očkovacej látky dostalo vyše 400-tisíc ľudí.

Napriek tomu v tretej vlne koronavírusovej pandémie počet aktívne infikovaných presiahol 530-tisíc a mŕtvych je 17 400. V maďarských nemocniciach ošetrujú takmer desaťtisíc pacientov s covidom, viac než tisíc z nich si vyžaduje umelú pľúcnu ventiláciu.

Očkovanie neznamená okamžitú imunitu

Prudký nárast infekcií, ako aj úmrtí môže súvisieť s tým, že dominantným kmeňom SARS-CoV-2 sa stáva britská mutácia, ktorá sa šíri rýchlejšie a je smrteľnejšia. Keď však porovnáme čísla, v Srbsku, je úmrtí relatívne menej ako v Maďarsku, kde podobne ako na Slovensku sú už mesiace v platnosti tvrdé obmedzenia.

Britský variant B.1.1.7 vedie k ťažšiemu priebehu aj v nižších vekových kategóriách, ktoré ešte nie sú chránené, pretože sa nedostali na rad v očkovacích stratégiách.

Osobitnú kategóriu tvoria ľudia, ktorí COVID-19 prekonali bez príznakov. Tí majú spravidla nižšiu hodnotu protilátok, ale napriek tomu sa spoliehajú na postcovidovú imunitu.

„Ľudia, ktorí mali iba pozitívne PCR testy a boli v karanténe, ale ochorenie COVID-19 neprekonali, si naivne myslia, že si nemusia dávať pozor, a prestávajú nosiť rúška alebo respirátory. Títo ľudia nemajú vôbec imunitu a druhá infekcia obyčajne spôsobuje závažné ochorenie. Skúsenosti ukazujú, že opakované infekcie vírusom SARS-CoV-2 vedú k ťažším symptomatickým ochoreniam,“ vysvetlila pre Štandard Tatiana Betáková zo Slovenskej akadémie vied a Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Úplne chránení nie sú v momente zaočkovania ani starší ľudia. Vybudovať si protilátky zaberie určitý čas. Navyše jav zvaný imunosenescencia, čiže starnutie imunitného systému, spôsobuje, že schopnosť vyvinúť si imunitu vekom klesá. 

„Idete na očkovanie a stretnete sa tam s niekým, kto je pozitívny, ale obaja o tom neviete. Náhodou sa od neho nakazíte, ale ak ste mladý, mohli by ste v priebehu inkubačnej doby získať približne 60-percentnú imunitu. Máte teda protilátky, ktoré u vás navodia celkom mierny priebeh. U starších ľudí sa imunita získava pomalšie, zatiaľ ale presne nevieme o koľko,“ priblížil pre Štandard profesor Vladimír Krčméry.

Nesmieme uvoľniť opatrenia

Ak teda chceme zabrániť šíreniu nákazy, je potrebné dodržiavať obe strany rovnice. Rok trvajúca kríza nepochybne vyčerpala ľudí. Mnohí by sa zrejme najradšej rozbehli do otvoreného sveta a odhodili respirátory. Maďarsko čelilo už niekoľkým protipandemickým protestom, v Srbsku sa protestuje ešte aj proti prezidentovi Vučičovi.

Očkovanie samo o sebe ale nie je riešením. Nedodržiavanie opatrení vedie k premorovaniu obyvateľstva, vytvára tlak na nemocnice a tým aj zvýšený počet úmrtí. Ďalším negatívom sú mutácie, ktoré vznikajú v oblastiach s najvyššou virálnou náložou. Spôsobujú reinfekciu a niektoré z nich sú sčasti odolné voči súčasným vakcínam.

„Ak ľudia nebudú dodržiavať opatrenia, budeme tu mať viac a viac mutácii, kde, ako vidíte, vírus získava schopnosť silnejšie sa viazať na bunku, lepšie a rýchlejšie sa šíriť. A britská mutácia zabíja o 64 percent viac ľudí ako pôvodný kmeň. Vidíme, že tieto vylepšené vlastnosti dovoľujú vírusu infikovať mladšie vekové skupiny. Okrem toho uniká získanej imunite, znižuje sa efektívnosť očkovania,“ hovorí virologička.

Maďarsko žije prísnymi opatreniami lockdownu, Srbsko k nemu pristúpilo až v posledných dňoch. Podľa odborníkov sa akékoľvek opatrenia prejavia na krivkách epidemického vývoja najskôr po dvoch týždňoch. To sa týka Srbska. Zaujímavé bude sledovať, ako sa bude situácia vyvíjať práve v týchto dvoch štátoch, kde mali donedávna rozdielny prístup, ale kde sa očkuje v porovnaní s ostatnými rýchlejšie.


Ďalšie články