Američania očkujú bleskurýchlo, v lete budú za vodou

Oèkovanie vakcínou Pfizer na Miami

V USA už niektoré štáty sprístupnili očkovanie pre všetkých bez rozdielu veku. Do augusta by malo byť vakcínou proti ochoreniu COVID-19 zaočkovaných dostatok Američanov na získanie kolektívnej imunity. Práve USA boli ešte pred pár mesiacmi jednou z najhoršie zasiahnutých krajín. Opäť sa tak potvrdzuje, že práve očkovanie môže byť cestou z pandémie.

Ešte začiatkom marca prišlo americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) s povzbudivými správami o pandémii. Informovalo, že aspoň jednu dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 už dostalo viac ako 60 miliónov ľudí a plne zaočkovaných dvomi dávkami bolo vtedy vyše 31 miliónov Američanov, teda približne desatina obyvateľov Spojených štátov.

Len o týždeň neskôr je aspoň prvou dávkou zaočkovaných už vyše 71 miliónov Američanov. Obe dávky, potrebné pri väčšine vakcín na kompletné zaočkovanie, má za sebou viac ako 38 miliónov ľudí v USA.

V porovnaní s Európskou úniou Spojené štáty postupujú pri očkovaní proti covidu raketovou rýchlosťou. Kým v USA je podľa dostupných údajov zaočkovaných viac ako 21 percent obyvateľov, tak v EÚ je to pre nedostatok vakcín len 8 percent celkovej populácie. (Text pokračuje pod grafom.)

V USA je každý deň zaočkovaných priemerne 2,4 milióna ľudí. Američania používajú vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna alebo Johnson & Johnson. Prvé dve menované vakcíny však tvoria drvivú väčšinu.

Američania odštartovali očkovanie proti covidu ešte vlani v polovici decembra. Od začiatku januára tohto roka klesá v USA nielen počet nových denných prípadov tohto ochorenia, ale aj počet úmrtí naň. Ide o ďalšie potvrdenie názoru odborníkov, že jedinou cestou z pandémie je očkovanie.

Kolektívna imunita na dohľad

Niektorí odborníci odhadujú, že rezistenciu voči koronavírusu musí získať 70 až 90 percent populácie, aby sa dosiahla takzvaná kolektívna imunita, keď sa prenos vírusu podstatne spomalí, pretože dostatočné množstvo ľudí je chránených buď infekciou alebo očkovaním. Pôvodne sa hovorilo o dosiahnutí kolektívnej imunite už pri dosiahnutí úrovne 60 až 70 percent, ale podľa najnovších štúdií je to málo.

Ak bude očkovanie v USA pokračovať takým tempom ako v súčasnosti, 90 percent Američanov by malo byť zaočkovaných aspoň jednou dávkou vakcíny začiatkom augusta. Vakcinácia však môže v USA postupovať aj rýchlejšie.

Prednosť pri očkovaní proti covidu dostávajú podobne ako vo väčšine krajín staršie ročníky a chorí, teda tí, ktorí v prípade respiračného ochorenia patria do rizikovej kategórie pacientov.

Dobrá správa je, že už dva štáty USA už začali očkovať všetkých dospelých bez vekového rozdielu. Prezident Joe Biden vyzval, aby bola rovnaká možnosť do 1. mája sprístupnená vo všetkých amerických štátoch.


Ďalšie články