Anketa medzi odborníkmi: Dali by ste sa očkovať AstraZenecou?

Belgicko pokraèuje v oèkovaní vakcínou od AstraZenecy Belgicko pokračuje v očkovaní vakcínou od AstraZenecy. Foto: TASR

Odpovedajú Tatiana Betáková, Jozef Nosek, František Golais, Václav Hořejší, Libor Grubhoffer, Michal Palkovič a Peter Visolajský.

Európska agentúra pre lieky (EMA) v utorok vyhlásila, že „nič nenasvedčuje“ tomu, že vakcína proti novému koronavírusu od firmy AstraZeneca môže za krvné zrazeniny, aké po očkovaní ňou hlásili z viacerých štátov. EMA zároveň dodala, že je „pevne presvedčená“ o prínosoch tejto vakcíny.

Štátna tajomníčka rezortu zdravotníctva Jana Ježíková pripomenula, že priamy súvis medzi očkovaním vakcínou AstraZeneca a úmrtiami sa nepreukázal. Štáty, ktoré zakázali očkovanie niektorými šaržami vakcíny, tak vraj urobili z preventívnych dôvodov. „ŠÚKL aj konzílium odborníkov preto odporúčajú pokračovať v očkovaní s AstraZeneca,“ doplnila Ježíková.

Štepenie britsko-švédskou vakcínou rozdelilo spoločnosť. V rámci ankety sme sa odborníkov zo Slovenska a Česka opýtali:

a) Malo by dôjsť k dočasnému pozastaveniu očkovania proti koronavírusu vakcínou od spoločnosti AstraZeneca?

b) Dali by ste sa v súčasnosti zaočkovať AstraZenecou?

Ich odpovede sa rôznia a prinášame ich tu:

Tatiana Betáková, virologička

Odpoveď je veľmi ťažká. Chýbajú mi informácie. Vakcína bola podaná niekoľko miliónom ľudí. Klinické testy sa však robili na zdravých dospelých a relatívne mladých ľuďoch. Aktuálny zdravotný stav môže ovplyvniť priebeh očkovania. Žiaľ o niektorých ochoreniach nemusíme vedieť, pretože sa zatiaľ neprejavili symptómy. Potrebujeme očkovať a očkovať veľmi rýchlo. Na druhej strane, nesmieme ohroziť zdravie ľudí. Kvôli dôvere ľudí vo vakcínu a vylúčeniu akéhokoľvek rizika s očkovaním, by som pozastavila očkovanie vakcínou AstraZeneca, kým sa vyšetrovanie neuzavrie. Vzhľadom na svoj vek a zdravotný stav preferujem Pfizer. 

Jozef Nosek, biochemik

Nie som imunológ ani lekár a ani nepoznám konkrétne údaje o nežiaducich účinkoch tejto vakcíny. Na Vašu otázku preto neviem dať kompetentnú odpoveď. Ak sa objavia závažné problémy pri očkovaní spojené s niektorou šaržou schválenej vakcíny považujem z hľadiska bezpečnosti za racionálny krok dočasne pozastaviť jej podávanie a zistiť, aká bola príčína problému. Ak by som nemal na výber, AstraZenecou by som sa zaočkoval.

Libor Grubhoffer, biológ

Tromoembolické ochorenie je závažná vec a hoci sa objavuje hlboko pod štatistickou významnosťou, mala by sa venovať pozornosť potvrdeniu či vylúčeniu príčinného vzťahu s očkováním touto vakcínou v snahe rýchlo nájsť zdravotné kontraindikácie a prípadné preventívne opatrenia. Áno, som za pozastavenie očkovania a rýchle vyšetrenie problému inšpektormi EMA. Pokiaľ by očkovanie AstraZenecou nebolo pozastavené, tak by som sa určite nechal zaočkovať s vedomím toho, že som doposiaľ nemal žiadne tromboembolické príhody.

Václav Hořejší, imunológ

Nevidím dôvod na pozastavenie vakcinácie. Áno, dal by som sa zaočkovať.

František Golais, virológ

Rozhodne by sme mali očkovanie pozastaviť. Toto predsa nie sú len prípady trombózy. Argumenty, že u ľudí, ktorí zomreli krátko po očkovaní s AstraZeneca, sa súvislosť s očkovaním nepotvrdila, považujem za úbohé! Asi by všetci zomreli tak či tak! Ja sám poznám niekoľkých, ktorí po takejto vakcinácii mali dva dni vysoké teploty spojené s rozličnými bolesťami.

Michal Palkovič, patológ

Očkovanie AZ nie je dôvod úplne zastaviť. Kým sa nezíska dostatočne veľa poznatkov, dočasne by som vylúčil z očkovania skupinu ľudí so známou trombofíliou, históriou embólie, trombózy, inými poruchami zrážania krvi, vaskulitídami, ženy – fajčiarky cigariet, obézne, ktoré užívajú hormonálnu antikoncepciu. Títo ľudia trpia tromboembolizmom nepomerne častejšie ako ostatná populácia. Nejde o priamy vplyv očkovania AZ vakcínou, ale preventívne opatrenie – akékoľvek negatívne správy výrazne nahlodávajú dôveru v proces očkovania. Ak by som nebol očkovaný, určite by som AZ využil. Ak príde čas, celkom iste dám zaočkovať aj AZ alebo akoukoľvek inou vakcínou moje deti.

Peter Visolajský, pediater

Na zastavenie očkovania touto vakcínou dnes nemáme stále relevantný dôvod. Dal by som sa zaočkovať akoukoľvek registrovanou vakcínou.


Ďalšie články