Akadémia pre "malých Salviniov a Orbánov" v Taliansku nebude

Steve Bannon Steve Bannon. Foto: TASR/AP

Bývalý poradca exprezidenta USA vraj prehral právny boj o svoju nacionalistickú školu v Taliansku. Miestne úrady rozhodli, že stredoveký kláštor asi 100 kilometrov východne od Ríma nebude hostiť politickú akadémiu, ktorú podľa médií mal financovať Steve Bannon. Ten bol poradcom bývalého prezidenta Spojených štátov amerických Donalda Trumpa. Najnovšie rozhodnutie ukončuje niekoľkoročné právne ťahanice.

Zo stredovekého kláštora nebude „populisticko-nacionalistická“ akadémia Stevea Bannona, ktorá chcela „vychovávať malých Salviniov Orbánov“, písali miestne médiá. Rozhodla o tom Štátna rada, ktorá dohliada na spravodlivosť vo veciach verejnej správy. Potvrdila tým predošlé rozhodnutie Ministerstva kultúry a turizmu, ktoré odmietlo za nájomcu stredovekej pamätihodnosti inštitút s názvom Istituto Dignitatis Humanae (IDH).

Predseda regiónu Lazio a národný tajomník sociálnych demokratov Nicola Zingaretti sa potešil, keďže túto „zázračnú“ budovu v obci Trisulti „navrátia občanom“:

„Chceme, aby sa stala jedným zo symbolov talianskeho znovuzrodenia. Sme pripravení hľadať riešenie pomocou európskych fondov, aby opäť zažiarila (ako) symbol identity a histórie našej krajiny. Nádherné cisterciánske opátstvo bude môcť byť hybnou silou kultúry, v ktorej budú mať miestne združenia a komunity príležitosť zveľaďovať svoju zem.“

Proti zriadeniu školy v minulosti protestovali niektorí miestni obyvatelia. Jeden z nich pre médiá povedal, že rozsudkom sa v prvom rade potvrdila a povzbudila činnosť lokálnych združení, „ktoré sa zameriavajú na ochranu hmotného a nehmotného majetku našej komunity, ktorá je v prípade Trisulti rozsiahla a presahuje hranice našej provincie.

Riaditeľ IDH písal pápežovi, aby im pomohol otvoriť akadémiu

Keď minulý rok zadržali Stevea Bannona za údajné nedovolené obohatenie sa v súvislosti s kampaňou „We build the Wall“, riaditeľ IDH Benjamin Harnwell odmietol, že by dostal peniaze od tejto kampane. Na otázku, či dostal iné peniaze od asociácií spätých s Bannonom, odpovedal, že „je na Steveovi, aby vyjasnil túto otázku“.

Riaditeľ IDH pripomenul, že Steve Bannon, s ktorým sa osobne pozná, sa v minulosti chcel stretnúť s americkým konzervatívnym kardinálom Raymondom Burkeom a inými „vo vnútri Vatikánu“, ktorí neboli naklonení „obratu pápeža Františka“. Benjamin Harnwell zároveň povedal, že napísal list pontifexovi, aby sa za IDH prihovoril a pomohol im so zriadením akadémie, no odpoveď od neho nedostal.

IDH je podľa Harnwella náboženské združenie. Má za cieľ „hlásať víziu autentickej ľudskej dôstojnosti hlavne podporou kresťanov vo verejnom živote a poskytovaním účinných a ucelených reakcií na zvyšujúce sa úsilie umlčať kresťanský hlas vo verejnej sfére.“

Think tank, ktorý vznikol v roku 2008, sa s Ministerstvom kultúry a turizmu Talianskej republiky sporil o to, či môže v kláštore zriadiť Akadémiu pre židovsko-kresťanský západ. Ministerstvo mu pôvodne dalo povolenie v roku 2018, ktoré potom zrušilo, lebo vraj chýbali všetky náležitosti stanovené vo výzve na predkladanie žiadostí. Benjanim Harnwell to odmieta a tvrdí, že úrady ich uistili, že všetky požiadavky spĺňajú. Minulý rok priznal, že do kláštora neinvestoval, no odvôvodnil to tým, že sa musí venovať súvisiacim právnym procesom. Chýbajúci poplatok v súvislosti s povolením, ktoré IDH dostal v roku 2018, neuhradil preto, že protokol o dodaní nehnuteľnosti je podľa neho z roku 2019.

O reakciu sme požiadali aj riaditeľa Harnwella, ktorý sa však pre médiá ešte nevyjadril, lebo „právnici skúmajú rozhodnutie“.


Ďalšie články