O Pfizer vakcíny sme prišli, no nevzdali sme sa ich pre Sputnik

Prvé oèkovanie proti ochoreniu COVID-19 v Nemocnici s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach Očkovanie v Bojniciach. Foto: Radovan Stoklasa/ TASR

AKTUALIZOVANÉ Slovensko prišlo o vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech. Nejde však o medializované tri milióny a nenakúpili sme namiesto nich Sputnik V.

Hospodárske noviny v pondelok informovali, že Slovensko prišlo o tri milióny vakcín od spoločností Pfizer/BioNTech. Vakcíny objednávame zo spoločného európskeho mechanizmu na základe počtu obyvateľov. Slovensku tak prislúcha 1,2 percenta zo všetkých objednaných vakcín.

V minulom roku Európska komisia zakontrahovala 200 miliónov dávok mRNA vakcíny Pfizer. Podľa vzorca sme mali nárok na 2,4 milióna ampuliek, ktoré sme si zarezervovali. V danom roku sme ale nevyužili 1,2 milióna dávok, na ktoré sme mali nárok v rámci opcie.

V roku 2021 Komisia objednala ďalších 200 miliónov dávok Pfizer vakcíny. Tentokrát sme však nevyužili náš nárok v plnej miere. Z počtu 2,4 milióna vakcín sme objednali len 600-tisíc.

„Môžem k dnešnému dňu potvrdiť informácie, že z doteraz zakontrahovaných 500 miliónov dávok Európskou komisiou v troch „várkach“ 200 miliónov + 100 miliónov opcia + nový kontrakt na 200 miliónov dávok si Slovensko uplatnilo nárok na 2,4 + 0 + 0,6 milióna dávok. Slovensko si v zmysle mechanizmu podľa počtu obyvateľov z každej „várky“ mohlo uplatniť 1,2 percenta, čo je 2,4 + 1,2 + 2,4 milióna dávok,“ uviedol pre Štandard šéf slovenskej pobočky Pfizeru Miroslav Lednár.

Slovensko sa teda vzdalo opcie vo výške 1,2 milióna eur a z druhého kontraktu sme prišli o 1,8 milióna eur. Technicky sa tak potvrdili zistenia Hospodárskych novín o tom, že sme prišli o tri milióny očkovacích látok.

Ministerstvo zdravotníctva však upozorňuje, že vec sa má inak.

Malo by k nám prísť ešte 3,4 milióna dávok

Podľa rezortu na Slovensko ešte príde ďalších 3,4 milióna Pfizer vakcín.

„Ministerstvo zdravotníctva ubezpečuje, že Slovensko má potvrdených dodatočných 3,4 milióna vakcín od spoločností Pfizer/BioNTech, ktoré majú prísť od apríla do decembra tohto roka. Tieto vakcíny sú nad rámec pôvodného kontraktu 2,4 milióna očkovacích dávok,“ uviedol rezort.

Zo zdrojov Denníka N vyplýva, že Slovensko skutočne plánuje dobehnúť straty očkovacích látok.

„Doteraz nie je doriešená druhá opcia na +100 miliónov dávok, možno to chce ministerstvo vyriešiť z tohto množstva,“ potvrdil Lednár.

V nej sme údajne namiesto pôvodne plánovaného 1,2 milióna zarezervovali 2,8 milióna očkovacích látok. Keď k tomu prirátame 600-tisíc ampuliek z druhého kontraktu, ministerstvo zdravotníctva neklamalo.

Z počtov aj tak vyplýva, že v prvej vlne objednávok sme v rámci opcie stratili 1,2 milióna ampuliek a v druhej objednávke 200-tisíc dávok. Dokopy sme tak prišli o 1,4 milióna dávok, ktorými sme mohli zaočkovať 700-tisíc občanov.

Nemohli sme tušiť, že dodávky budú meškať, tvrdí rezort

Na otázku, prečo sa nákup zachraňuje na poslednú chvíľu cez druhú opciu, nepozná vakcinačná firma odpoveď.

„Nevieme, prečo ministerstvo uplatňovalo požiadavky takýmto spôsobom,“ povedal Lednár.

Podľa rezortu prišla prvá ponuka na dodatočné vakcíny začiatkom januára, keď nebolo známe, ktorou vakcínou sa začne očkovať. Slovensko malo vtedy zakontrahovaných viac ako desať miliónov vakcín od spoločností AstraZeneca, Moderna, CureVac a Johnson & Johnson. Ministerstvo poznamenalo, že ako prvá sa očakávala vakcína AstraZeneca, ktorej sa objednalo 3,6 milióna.

Štátna tajomníčka rezortu zdravotníctva Jana Ježíková poukázala na to, že nikto nemohol najprv tušiť, že dodávky ostatných vakcín nebudú spoľahlivé. Prvú ponuku na dodatočné vakcíny od Pfizeru nevyužili podľa jej slov viaceré členské štáty, ktoré mali takisto nakúpených oveľa viac vakcín, ako potrebovali.

„Teraz už vie byť každý generál a tvrdiť, že sme nekúpili niečo, čo sme mohli vtedy, keď sme mali zakontrahované milióny,“ skonštatovala Ježíková. Doplnila, že v ďalších januárových doobjednávkach si Slovensko objednalo 3,4 milióna dávok.

Dôležitým faktom je, že dodávky ampuliek by sa aj napriek neskorému obchodu nemali omeškať. Od druhého kvartálu by sme mali obdržať zvyšok vakcín z prvého 2,4 miliónového kontraktu, ako aj dodávky z druhého kvartálu.

„Množstvo vakcín od Pfizer/BioNTech na druhý kvartál však bolo vďaka ústretovosti navýšené na maximálne možný odber,“ povedal v pondelok pre Hospodárske noviny exminister Marek Krajčí.

Slovensko má momentálne objednaných 5,8 milióna vakcín od spoločností Pfizer/BioNTech. „Chodia pomerne v stabilných dodávkach ako od jedinej spoločnosti,“ uviedla v utorok Ježíková.

Pfizer sme neposlali k vode pre Sputnik

Nepotvrdila sa však teória Hospodárskych novín o tom, že sme sa západnej vakcíny vzdali v prospech ruského Sputnika V.

„V rovnakom čase, ako padol daný verdikt, Slovensko prijalo prvé dodávky neregistrovanej ruskej vakcíny Sputnik V. Matovič 1. marca informoval, že do konca júna k nám z nej prídu 2 milióny,“ napísali v článku.

Rozhodnutie o nákupe Sputnika skutočne padlo v danom časovom horizonte, ale o krátení dodávok Pfizeru informoval Matovič na tlačovej besede ešte 20. januára 2021. Spomenul vtedy, že Slovensko si v novom roku zakontrahovalo 3,4 milióna západných ampuliek, čo je vyjadrenie zhodné s tým od ministerstva zdravotníctva.

Že bol Sputnik kúpený navyše a nie na úkor Pfizeru v utorok potvrdila aj predsedníčka Výboru pre zdravotníctvo Jana Bittó-Cigániková. Dodala však, že sme nákup mRNA očkovacej látky nevyužili naplno, a preto zvolala na stredu mimoriadny výbor, počas ktorého sa ministerstva zdravotníctva bude pýtať na jeho postup.

„Vakcíny, ktoré sme mohli kontrahovať, sme nezakontrahovali. Nešlo však o plánovaný objem, ktorý bol pôvodne zazmluvnený, ale išlo o možnosť navyše. Sputnik je navyše a nič, čo bolo zazmluvnené, nebolo zrušené. Nemám nič proti tomu, že sa nakúpil Sputnik a nechá sa odobriť Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv, ale myslím si, že by sme mali nakúpiť aj Pfizer. Budem sa ministerstva zdravotníctva pýtať, prečo konalo takýmto spôsobom,“ povedala Bittó-Cigániková.


Ďalšie články