Ruskí žoldnieri, takzvaní vagnerovci, môžu čeliť prvej žalobe za vojnový zločin

Na archívnej snímke Jevgenij Prigožin a Vladimir Putin. Foto: TASR/AP Na archívnej snímke Jevgenij Prigožin a Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie ani viac ako dva roky po zverejnení šokujúceho videa vraždy mladého Sýrčana vo veci stále nekoná. Všetko však môže zmeniť nedávna žaloba, ktorú podal brat obete. Na svedomí ju zrejme majú nechválne známi vagnerovci.

Brat zavraždeného Sýrčana menom Muhammad podal žalobu na vyšetrovací výbor ešte vo štvrtok. S prípadom mu pomáhajú hneď tri neziskové organizácie: ruský Memorial, Sýrske centrum pre médiá a slobodu prejavu (SCM) so sídlom vo Francúzsku a Medzinárodná federácia pre ľudské práva (FIDH).

Za dezerciu umučenie kladivom

Štyria muži sa rozprávajú po rusky, zatiaľ čo kladivom mučia na zemi ležiaceho bezmocného Sýrčana. Následne mu odrezávajú hlavu a poľnou lopatkou odsekávajú ruky. Mužove telo potom zavesia hore nohami a podpália. Vrahovia sa po celý čas smejú a navzájom povzbudzujú. Tak sa dá zhrnúť obsah otrasného videa a fotografií, ktoré ešte v roku 2018 po prvý raz zverejnil ruský denník Novaja Gazeta. Údajní žoldnieri sa následne s odrezanou hlavou niekoľkokrát spoločne odfotili.

Denník neskôr odvolávajúc sa na arabskú tlač spresnil, že obeťou vraždy bol sýrsky dezertér, pričom k činu malo dôjsť v júni 2017 v sýrskej provincii Homs. Investigatívnym novinárom sa tiež podarilo identifikovať jedného z páchateľov vraždy. „Takáto osoba bola nájdená medzi zdokumentovanými žoldniermi nám známej Vagnerovej skupiny,“ uviedla Novaja Gazeta.

Video podľa slov Dmitrija Peskova, hovorcu ruského prezidenta Vladimira Putina, Kremeľ šokovalo. „Neviem, do akej miery sú relevantné všelijaké závery, ktoré sa teraz robia, v snahe identifikovať tie osoby. V každom prípade môžem povedať, že my nemáme žiadnu informáciu a nemáme s danými osobami žiaden vzťah,“ zdôraznil ešte v roku 2018.

Nová nádej na vyšetrenie

Ruská generálna prokuratúra krátko po zverejnení videí uviedla, že za overenie možného zapojenia Rusov do popráv v Sýrii by mal byť zodpovedný Vyšetrovací výbor Ruskej federácie. Ide o orgán, ktorý je niekedy označovaný za obdobu amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI). Ten však trestné stíhanie nikdy nezačal, ani keď ešte v novembri 2020 Novaja Gazeta predložila žiadosť jeho riaditeľovi Alexandrovi Bastrykinovi.

Podľa slov právnika Iľju Novikova, ktorý zastupuje záujmy brata zabitého Sýrčana, ustanovuje ruské právo štátu povinnosť vyšetrovať zločiny ruských občanov aj za predpokladu, že sa ich dopustili v zahraničí. Podľa sťažovateľov by prípad mal byť vyšetrovaný ako „vražda vykonaná obzvlášť krutým spôsobom“, pričom čin žoldnierov by mal byť posudzovaný ako „vojnový zločin“.

Muhammad k svojej žalobe priložil aj dôkazy účasti vagnerovcov na vražde, ktoré mu pomohol v rámci vlastného vyšetrovania získať denník Novaja Gazeta. Vyšetrovací výbor sa k prípadu pre médiá bezprostredne nevyjadril.

Kto sú vagnerovci

Vagnerova skupina je ruská súkromná vojenská spoločnosť. Jej členovia sa zapojili do občianskej vojny v Sýrii, v Donbase, pričom pôsobia aj v Líbyi a subsaharskej Afrike. Hoci je táto polovojenská organizácia oficiálne súkromná, existujú dohady, že ide o predĺženú ruku ruského ministerstva obrany, prípadne ruskej vojenskej rozviedky (GRU), ktorá Vagnerovcov nasadzuje v konfliktoch, v ktorých sa Moskva nechce otvorene priamo angažovať, prípade potrebuje zachovať určitú mieru anonymity.

Zakladateľom spoločnosti je údajne Dmitrij Utkin, ktorý bol až do roku 2013 podplukovníkom a veliteľom brigády špeciálnej jednotky Specnaz GRU. Podľa správ ruských opozičných médií však za organizáciou v skutočnosti stojí Jevgenij Prigožin – oligarcha blízky ruskému prezidentovi, prezývaný aj Putinov kuchár.


Ďalšie články