Novinka v USA: Armáda bude vojakom platiť operácie na zmenu pohlavia

Deò nezávislosti obèianstvo získanie Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americkí daňovníci budú po novom platiť za operácie na zmenu pohlavia pre transrodových vojakov a veteránov. Vychádza to z rozhodnutia liberálneho demokratického prezidenta Joea Bidena. Konzervatívni politici a komentátori nešetria kritikou.

Ešte koncom januára zrušil nový prezident Joe Biden jednu z politík svojho predchodcu. Nie však Donalda Trumpa, ale Baracka Obamu. Ten počas svojej vlády zaviedol zákaz platenia operácií na zmenu pohlavia z federálnych zdrojov, informuje Washington Examiner.

Zákaz Biden zrušil, pričom nové nariadenie sa dotkne súčasne slúžiacich vojakov, ako aj žijúcich veteránov. Americký minister obrany Lloyd Austin krátko na to vyhlásil, že operácie skutočne spadajú pod benefity amerických vojakov. Operácia na zmenu pohlavia sa cenovo pohybuje v rozmedzí 100-tisíc až 200-tisíc dolárov.

Biden však vo svojom nariadení tvrdí, že jeho rozhodnutie nebude mať veľký vplyv na cenu zdravotnej starostlivosti vojakov. Noviny USA Today tvrdia, že už v roku 2019 americké ministerstvo obrany zaplatilo približne 8 miliónov dolárov za hormonálne terapie a niektoré operácie pre 1 500 transrodových dôstojníkov a pracovníkov.

Napriek zákazu

Nie je známe, prečo ministerstvo operácie napriek zákazu financoval. Išlo však stále len o 1 500 osôb. Podľa federálnej štúdie slúži v americkej armáde 15-tisíc transrodových osôb a medzi veteránmi sa nájde spolu 134-tisíc ľudí, ktorí sa považujú za iné ako svoje biologické pohlavie. Americká armáda má v aktívnych ozbrojených zložkách takmer 1,4 milióna mužov, žien a tých ostatných. Počty transrodových osôb v ozbrojených silách USA teda nie sú zanedbateľné.

Bidenovu politiku kritizoval napríklad republikánsky senátor Jim Banks. Tvrdí, že podporuje slúženie transrodových osôb v americkej armáde, ale je zásadne proti tomu, aby za ich operácie platili americkí daňovníci.

Americkí vojaci v Afganistane. Foto: TASR/AP

„Toto je radikálne a nové teritórium pre vládu, aby nútila daňovníkov platiť za operácie na zmenu pohlavia pre ľudí v armáde,“ uviedol. Republikán považuje takéto rozhodnutie za veľmi sporné aj v kontexte americkej ústavy. Porušuje to podľa neho tiež náboženskú slobodu tých skupín, ktoré takéto operácie neuznávajú.

Predseda konzervatívnej kresťanskej organizácie Rada pre výskum rodiny a vojenský veterán Tony Perkins tvrdí, že ide len o pokračovanie Obamových sociálnych experimentov. „V roku 2019 rezort obrany oznámil, že zdroje z rozpočtov na platy, vybavenie a tréningy, využil na 22 992 návštev u psychoterapeutov, 9 321 predpisov hormónov a 161 operácií,“ hovorí Perkins.

Ohrozenie bojaschopnosti?

Kritika zaznela aj od známeho konzervatívneho komentátora televízie Fox News Tuckera Carlsona. „Naša armáda je posledná funkčná inštitúcia v tejto krajine. Je to posledná inštitúcia, ktorej občania veria a ktorú rešpektujú. Je to zároveň najdôležitejšia organizácia. Slabé vojsko znamená koniec krajiny. Bodka,“ argumentuje v relácii Carlson. Poukazuje aj na nedávne vyhlásenie Bidena. „Tvoríme telesné brnenie, ktoré lepšie sedí ženám, šijeme rovnošaty pre ženy, tvoríme tehotenské letecké kombinézy, vynovujeme predpoklady pre ich účesy,“ informoval americký prezident.

„Pokiaľ ukáže Pentagon dáta, že tehotné pilotky sú najlepšie, budeme prví žiadať, aby boli celé letecké sily zostavené z tehotných žien. Problémom je, že Joe Biden si istotne tieto dáta nevyžiadal. Stavíme sa, že by mu to ani nikdy nenapadlo,“ argumentuje komentátor proti týmto snahám.

Podotýka, že americká armáda musí byť čistá meritokracia. Závisí od toho bezpečnosť Spojených štátov amerických. Medzi pilotmi musia byť tí najlepší, medzi pechotou a špeciálnymi silami tiež. To však očividne nie je priorita prezidenta. „Politika identít je priorita Joea Bidena. To je všetko, na čom mu záleží,“ myslí si Carlson.


Ďalšie články