Nebol to zázrak, ale odhodlanie. Vlhová má stále všetko vo svojich rukách

90812679_120790982866211_9089030714007685227_n Petra Vlhová. Foto: Petra Vlhová/ Instagram

Vlhová si podľa očakávaní navýšila bodový náskok vo švédskych slalomoch, a to aj napriek nevydareným sobotňajším pretekom. Hoci neobsadila pódium, v druhom kole predviedla neprekonateľný výkon. Potvrdila tak, že je pripravená na náročné finále Svetového pohára. Zisk trofejí má stále vo svojich rukách.

Niet pochýb, že preteky na domácom svahu sa pozitívne podpísali na Petre Vlhovej. Po druhom mieste a dôležitom víťazstve v Jasnej, ktorým zlomila začarované výkony v obrovskom slalome, pookriala fyzicky i psychicky. Vo švédskom Aare sa piatkovým víťazstvom v slalome vrátila na líderskú pozíciu Svetového pohára.

Po obrovskej chybe v sobotňajších pretekoch ostala, tak ako v reklame, gravitačne znevýhodnená lyžami, a hrozilo, že ich nedokončí. Napokon udržala rovnováhu a pokračovala v trati, ale po strate rýchlosti a tempa finišovala s takmer trojsekundovým mankom. Tesne sa kvalifikovala do druhého kola.

Mnohí označovali akrobatický kúsok za zázrak, no bola to skôr pohotová reakcia a prejav veľkého odhodlania. To Vlhová preukázala aj v druhom kole, v ktorom dosiahla najlepší čas a vyšvihla sa z 27. miesta na ôsmu pozíciu. Hoci nebrala vo Švédsku očakávaný 200-bodový zápis, predviedla bojovný výkon, ktorým si udržala vedúce pozície na zisk malého a veľkého glóbusu.

Náskok je však malý a záujem o prvenstvá majú viaceré esá ako Lara Gutová-Behramiová, Mikaela Shiffrinová či Katharina Liensbergerová. Niet pochýb, že finále prinesie dramatické vyvrcholenie a najlepšiu lyžiarku možno spoznáme až po odjazdení posledných pretekov. Nabitý program a silná konkurencia Vlhovú nediskvalifikujú. Riskovať a ísť až za hranu možností dokázala neraz počas sezóny. Navyše vo finále jej môžu teoreticky pomôcť aj iné postranné okolnosti.

Dôležité body môže konkurentke odfúknuť počasie

Priamou konkurentkou o veľký glóbus Vlhovej ostáva Gutová-Behramiová. Švajčiarka prežíva úspešný záver sezóny. Od konca januára až do začiatku marca brala v ôsmich pretekoch iba pódiá, z toho šesťkrát bola víťazkou. Darilo sa jej v zjazde, super-G, ale aj obrovskom slalome. Z majstrovstiev sveta si priniesla tri medaily, dve zlaté a bronzovú. Vlhová však nebude jediná, kto jej môže zabrániť získať už druhý veľký glóbus.

Do Svetového pohára môže opäť prehovoriť nepriaznivé počasie, ktoré zrušilo už nejedny preteky, či úplne preorganizovalo program svetového šampionátu. Pre silný vietor a husté sneženie odložili pondelkový aj utorkový tréning zjazdu. Náhradný by sa mal uskutočniť v stredu ráno. Ak by sa situácia v stredisku neupokojila, hrozilo by zrušenie prvých pretekov finále, keďže pravidlá neumožňujú ich štart bez absolvovania meraného tréningu. Gutová-Behramiová by tak prišla o dôležité body, keďže posledné dva zjazdy ovládla.

V prípade ideálneho počasia môže kartami zamiešať v kĺzavej disciplíne Sofia Goggiaová. Líderka zjazdu nechýbala ani raz na pódiu, z piatich pretekov Svetového pohára ovládla štyri. V závere januára si nešťastne poranila koleno a musela vynechať majstrovstvá sveta. Hoci sa zdalo, že sezóna pre ňu zlomeninou skončila, talianska zjazdárka ohlásila návrat do finále, v ktorom chce získať malý glóbus vo svojej dominantnej disciplíne. Temperamentná pretekárka sa cíti dobre a odmieta prenechať trofej Švajčiarkam.

Rozhodne o všetkom obrovský slalom?

Aj napriek drobnostiam, ktoré môžu hrať proti Gutovej-Behramiovej, ostáva stále vo výhode. Hoci nejazdí slalom, v troch zostávajúcich disciplínach predvádzala fantastické výkony. Vlhová má k dobru 96-bodový náskok, ktorý vie Švajčiarka poľahky zotrieť v zjazde aj super-G, v ktorom je líderkou a získa zaň malý glóbus.

Vlhová môže v rýchlostných disciplínach získať podľa doterajších výsledkov priemerne 50 až 70 bodov. Dôležitý bude pre slovenskú lyžiarku slalom, v ktorom je na čele a počas celej sezóny si drží stabilne vynikajúce výsledky. Na jej zaváhanie budú striehnuť Shiffrinová s Liensbergerovou, ktoré síce nemajú šancu na celkové prvenstvo, ale stále sú v hre o malý glóbus za technickú disciplínu.

O tom, či sa na lyžiarsky trón prinavráti Gutová-Behramiová, alebo si ho po perfektnej sezóne prevezme Vlhová, zrejme rozhodnú až posledné preteky sezóny, obrovský slalom. Doterajšie výsledky hovoria v prospech Slovenky, netreba však zabúdať, že Švajčiarka je úradujúcou majsterkou sveta v obráku.

Zjazd je naplánovaný na stredu, nasledujúci deň sa bude súťažiť v super-G. V sobotu je na programe slalom a finále Svetového pohára vyvrcholí v nedeľu obrovským slalomom.


Ďalšie články