Vagus: Bezdomovec v Bratislave dostal pokutu za porušenie zákazu vychádzania

Medici na ulici poèas koronakrízy Medici v ochranných oblekoch a štítoch pomáhajú ľuďom bez domova počas pandémie - Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

AKTUALIZOVANÉ Muži zákona v Bratislave pokutovali za porušenie zákazu vychádzania aj človeka bez domova, hoci mal nasadený respirátor a so sebou potvrdenie o prekonaní ochorenia COVID-19. O kurióznom prípade informovala na sociálnej sieti nezisková organizácia Vagus, ktorá občanom v tejto situácii pomáha. Polícia verziu udalosti neskôr potvrdila a postup hliadky chce bližšie skúmať.

Polícia SR zaznamenala počas koronavírusovej pandémie od začiatku januára zhruba do konca februára takmer 15-tisíc porušení zákazu vychádzania. Čísla zrejme výrazne porastú, nakoľko zbor začiatkom marca avizoval zvýšenie počtu hliadok. Vidno to v uliciach miest aj na cestných ťahoch.

Hoci je drvivá väčšina týchto pokút relatívne pochopiteľná, z času na čas sa objavia aj kuriózne prípady. O jednom takom v pondelok na sociálnej sieti informovala aj bratislavská nezisková organizácia Vagus, ktorá pomáha núdznym ľuďom bez domova už desať rokov.

Zvláštna pokuta

Vagus na sociálnej sieti uviedol, že v sobotu popoludní dostal v hlavnom meste stoeurovú pokutu za porušenie zákazu vychádzania mimo okres aj človek, ktorého domovom je práve ulica. Tento zákaz preto nemá ako dodržiavať, pretože trvalý pobyt má v Slovenskej Ľupči.

„Táto absurdná situácia sa stala v čase, kedy je povolené chodiť do prírody, do obchodu. Tento človek bol políciou zastavený na ulici náhodne, aby sa legitimoval. Políciu pred pokutou nezastavila ani informácia, že človek nemá domov. Pán mal na sebe respirátor a pri sebe potvrdenie o prekonaní COVID-19,“ pokračuje neziskovka.

Organizácia zároveň pripomína, že ľudia bez domova pravidlá tohto druhu dodržiavať nemôžu a sociálne služby nemajú kapacity na to, aby pokryli potreby viac než 23-tisíc ľudí bez domova, ktorí nemajú kde tráviť obdobie prebiehajúceho lockdownu.

Blok ako dôkaz

„Len v Bratislave žije mnoho ľudí bez domova, ktorí sem pricestovali z iných regiónov a nemajú možnosť vrátiť sa naspäť. Pokutovanie týchto ľudí spôsobí jediné – prehlbovaie ich krízy a navyšovanie dlhu, ktorý nie sú schopní splácať,“ vysvetľuje neziskovka, ktorá k príspevku priložila ako dôkaz aj vypísaný blok na pokutu nezaplatenú na mieste.

V texte takisto vyzvala ministerstvo vnútra, ministerstvo práce, verejnú ochrankyňu práv a Policajný zbor, aby začali bezodkladne riešiť túto, podľa nich, „neospravedlniteľnú situáciu“. Konkrétne sa vyslovujú za vypracovanie usmernenia, ktoré vylúči ľudí bez domova z ukladania pokút za nedodržiavanie zákazu vychádzania a odpustenie už udelených pokút.

„Rovnako žiadame o zaradenie cesty do alebo zo sociálnej služby medzi výnimky zo zákazu vychádzania. Považujeme za neprípustné, aby súčasný stav pretrvával a ľudia bez domova dostávali pokuty za to, že sú na ulici,“ uzatvára Vagus.

Polícia chce postup skontrolovať

Pokutovanie uvedeného muža pre Štandard potvrdil aj hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff. „V rámci kontroly hliadka zistila, že muž sa pohybuje na verejnosti bez toho aby vedel zdôvodniť niektorú z výnimiek aktuálne platného zákazu vychádzania,“ vraví.

Z tohto dôvodu vraj bola mužovi uložená stoeurová bloková pokuta, s ktorej výškou súhlasil formou podpisu na príslušnom tlačive. Postup hliadky Policajného zboru ako aj uložená pokuta budú podľa hovorcu predmetom ďalšej kontroly.


Ďalšie články