Koaličná kríza má ďalšiu obeť. Minister Krajniak podal demisiu

Boris Kollár Milan Krajniak Boris Kollár a Milan Krajniak. Foto: Jaroslav Novák/TASR

AKTUALIZOVANÉ Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak prekvapivo avizoval odchod zo svojej funkcie. Ide o gesto, ktoré má ukázať, že Sme rodina je ochotná prispieť k upokojeniu situácie tým, že sa aj oni ako strana niečoho vzdajú.

K napätiu, ktoré vládne v koalícii, sa po víkendovej odmlke vyjadril aj predseda parlamentu a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár. Reagoval na vyjadrenia koaličných partnerov zo strán SaS a Za ľudí, ktorí na dnešných brífingoch vyzvali Igora Matoviča na odchod z premiérskeho kresla.

Kollár sa ospravedlnil za meškanie, ktoré odôvodnil telefonátom s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Ju chcel o krokoch hnutia Sme rodina informovať vopred. „Po vypočutí tlačoviek našich koaličných partnerov musím konštatovať, že cirkus pokračuje,“ povedal Kollár.

Predčasné voľby síce nechce ani Kollárovo hnutie, ale predseda sám priznal, že takto to už v koalícii ďalej nejde a dianie k uvedenému scenáru vraj smeruje. Vymenoval požiadavky na sociálnu pomoc ľuďom, ktoré mala na partnerov Sme rodina a dodal, že nič z toho na vláde neprešlo.

Podľa Kollára bude konflikt medzi Sulíkom a Matovičom pokračovať, aj keby premiér i minister hospodárstva odstúpili. „Nemáme žiadne personálne požiadavky, aby niekto odstupoval,“ dodal.

Krajniak podal demisiu

Minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak na tlačovom brífingu nečakane oznámil podanie demisie. Tú už odoslal aj prezidentke Čaputovej. Rozhodnutie zdôvodnil tým, že ide o gesto, ktoré má upokojiť dianie vo vláde. „Podávam demisiu, aby sme ukázali, že sme ochotní vzdať sa niečoho, aby táto koaličná kríza skončila,“ povedal Krajniak.

„Urobili sme všetko preto, aby bola v stredu (10. 3.) koaličná kríza ukončená. Odvtedy počúvame znovu dookola, kto má odstúpiť, či jeden, či dvaja alebo traja. Za chvíľu tu máme Veľkú noc a sme uprostred pandémie. Chceme, aby táto koaličná kríza konečne skončila,“ povedal Krajniak. Nechce, aby to vyzeralo tak, že hnutie z krízy ide „niečo vytĺkať“.

Z ministerstva do SIS? Strana to odmieta

Politik sa po odchode z postu ministra práce vráti do Národnej rady (NR) SR ako poslanec. Pre TASR to potvrdila Linda Tribusová z tlačového oddelenie hnutia Sme rodina. Hnutie zároveň podľa jej slov odmieta špekulácie, že by plánovalo Krajniaka nominovať za šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS).

„Pán Krajniak sa vracia na post poslanca, ktorého mandát získal vo voľbách 2020. Hnutie Sme rodina neplánuje pána Krajniaka nominovať za šéfa SIS, je to absurdné a odmietame akékoľvek špekulácie takéhoto ducha,“ uviedla v stanovisku pre TASR.

Matovič má čas len zopár dní

Predseda SaS Richard Sulík aj predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová zhodne vyzvali Igora Matoviča, aby odstúpil. Kým sulíkovci dávajú premiérovi čas do 24. marca, tak Za ľudí by boli najradšej, keby Matovič podal demisiu čo najskôr a ideálne by vraj bolo, keby okrem predsedu vlády odišiel aj Sulík z funkcie ministra hospodárstva.

Šéf hnutia Sme rodina a predseda NR SR Boris Kollár ešte minulý týždeň spoločne s ďalšími členmi vládnej koalície tvrdil, že kríza je zažehnaná. Cez víkend sa všetko zmenilo a kollárovci museli reagovať na výzvy dvojice koaličných partnerov, ktorí tvrdia, že s Matovičom na čele vlády to už ďalej nejde.

(top/tasr)


Ďalšie články