Pražský moslimský spolok dostal podľa tajných služieb peniaze od džihádistov

Koronavírus v Èeskej republike Ľudia na Karlovom moste v Prahe - Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Kontroverzný britský salafistický spolok Islamská akadémia pre vzdelávanie a výskum (iERA) poslal peniaze pražskej Moslimskej obci. České tajné služby o tom majú po podozreniach prvé reálne dôkazy.

Na bankový účet Moslimskej obce v Prahe prišlo koncom januára necelých 31-tisíc korún, čo je v prepočte takmer 1 200 eur. Odosielateľom bola Islamská akadémia pre vzdelávanie a výskum (iERA). Rovnakú sumu, ktorú obec dostala, potom o týždeň neskôr poslala na iný účet s poznámkou, že ide o platbu za preklad knihy The Eternal Challenge (Večný boj).

Islamská akadémia pre vzdelávanie a výskum (iERA) je tajnými službami podozrievaná zo snáh o rozširovanie radikálnej formy islamu – salafizmu. Ide o novodobý smer islamu vracajúci sa k tradícii predkov viery. Jeho cieľom je očista tohto náboženstva od cudzorodých nových prvkov.

Salafizmus je považovaný za nebezpečnú ideológiu vedúcu k potláčaniu práv a slobôd neveriacich, pretože jeho cieľom je nastolenie teokratickej diktatúry. Podľa odhadov je z 2 miliárd moslimov na celom svete približne 10 až 20 miliónov salafistov.

Prepojenie na radikálov

Podľa zistení českého denníka Mladá Fronta Dnes je zaslanie platby od britskej nadácie iERA na účet pražskej Moslimskej obce prvým dôkazom toho, že aj moslimovia v Českej republike sú v kontakte so salafistami, ktorých v cudzine sledujú zahraničné rozviedky.

Islamská akadémia pre vzdelávanie a výskum (iERA) nie je pre tajné služby neznámou firmou. Na Britských ostrovoch ju v roku 2009 založil Abdur Raheem Green a už krátko po jej vzniku sa o jej aktivity začala zaujímať tamojšia polícia.

Dôvodom boli podozrenia z antisemitizmu a prejavy požadujúce napríklad kameňovanie homosexuálov či neverných žien. Na nevhodné a miestami nebezpečné vyjadrovanie salafistických duchovných z iERA roky upozorňujú aj viaceré britské médiá.

Veľa vodcov či kazateľov iERA bolo z Británie vykázaných. Napríklad radikálnemu salafistickému kazateľovi Bilalovi Phillipsovi, ktorý s Islamskou akadémiou spolupracoval a je jedným z jej najznámejších duchovných, zakázali britské úrady z bezpečnostných dôvodov vstup do krajiny. Ani to ho však nezastavilo a v reakcii na vykázanie z Británie uviedol, že bude v šírení salafizmu pokračovať.

Pobočky v krajinách EÚ

Islamská akadémia pre vzdelávanie a výskum, ktorá poslala koncom januára sponzorský dar aj Moslimskej obci v Prahe, má svoje pobočky aj v ďalších krajinách. Pôsobí napríklad v Nemecku či v susednom Rakúsku. Podľa informácií českého denníka MF Dnes mala peniaze pre českých moslimov dohadovať práve rakúska odnož iERA.

V Nemecku funguje okrem iERA aj ďalšie salafistické zoskupenie IMAN. Tým sa zaoberá nemecký Federálny úrad na ochranu ústavy a boj proti terorizmu, ako aj nemecký Spolkový úrad pre ochranu ústavy a civilná spravodajská služba Nemecka.

„Svojím konceptom, ktorý zahŕňa snahu o islamizáciu bezprostredného sociálneho prostredia, možno zoskupenie IMAN považovať za vážneho hráča na salafistickej scéne,“ cituje MF Dnes z minuloročnej výročnej správy nemeckej tajnej služby.

Salafistická skupina IMAN sa v Nemecku prvýkrát zviditeľnila v roku 2018, keď v mešite v Stuttgarte moslimovia predstavili knihu s názvom Ježiš. Človek. Vyslanec. Mesiáš. Tá vyšla pôvodne v angličtine a vydala ju práve britská iERA. Aj v tomto prípade prišli peniaze na jej preklad zo zahraničia. Deň po vydaní knihy sa v Stuttgarte konal celodenný workshop, ktorý tajné služby považovali za prvý nábor nových členov organizácie IMAN. Tá bola v roku 2014 založená v Rakúsku a jej cieľom je obracať neveriacich na moslimskú vieru.

Nemecké tajné služby varovali, že IMAN sa nezameriava na veľké verejné kampane, ale na plazivú a nenápadnú salafizáciu susedov, spolužiakov a kolegov. Už pred šiestimi rokmi, keď v Nemecku vyšiel preklad salafistickej knihy o Ježišovi, monitoroval český denník kontakty českých moslimov so salafistami v zahraničí, a to sa teraz potvrdilo.


Ďalšie články