Remišová sa pridala k Sulíkovi: Už včera bolo neskoro. Matovič musí ísť

Veronika Remišová tlaèová konferencia Veronika Remišová. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Vicepremiérka a ministerka pre investície Veronika Remišová prelomila mlčanie a pár hodín po výzve Richarda Sulíka na výmenu premiéra predstúpila pred novinárov aj ona. Opäť zaznela výzva na odchod Igora Matoviča z funkcie.

„Mnohí majú existenčné problémy a namiesto riešení vidia v médiách správy o konfliktoch vo vládnej koalícii, ale sú to konflikty, ktorých Za ľudí nie je súčasťou,“ povedala Remišová na úvod tlačovky.

Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie uviedla, že jej strana len sledovala spory Igora Matoviča a Richarda Sulíka, ale nebola ich súčasťou. Odchod premiéra z funkcie by mal podľa Remišovej nastať čo najskôr a nie až koncom mesiaca ako na to vyzvala SaS.

„Takto to nemôže pokračovať. Považujem za nezodpovedné predlžovať túto krízu o 2 týždne,“ uviedla na margo toho, že Sulík dal Matovičovi čas rozhodnúť sa, či odíde z premiérskeho kresla do 24. marca. Už včera bolo vraj neskoro na to, aby sa koaličná kríza vyriešila. Premiér by mal podľa nej odísť čo najskôr. Matoviča aj ostatných koaličných partnerov už Remišová o tejto výzve informovala.

„Je čoraz zrejmejšie, že Matovič a Sulík nevedia riešiť spory normálnym spôsobom,“ uviedla Remišová.

Strana za ľudí je za rýchle obnovenie vládnutia v štvorkoalícii s tým, že dôjde k zmene na poste premiéra. Predčasné voľby považuje Remišovej strana za najhoršiu možnosť, po ktorej by podľa nej hrozil návrat Roberta Fica k moci.

Predčasné voľby, nie

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) potvrdila slová predsedníčky a zopakovala, že v žiadnom prípade nechce predčasné voľby. Rovnako sa vyjadril aj podpredseda parlamentu Juraj Šeliga. Ak Matovič zostane premiérom, Kolíková je pripravená odísť z funkcie. Zmeny v justícii, ktoré chystá, sa podľa nej nedajú robiť s Matovičom na poste premiéra.

Šeliga sa ospravedlnil ľudom za to, že musia byť svedkami hádok v koalícii v čase, keď bojujeme s pandémiou. „Strana Za ľudí nechce predčasné voľby a chce, aby koalícia pokračovala. Verím, že táto koalícia môže pokračovať a že môžeme v pokoji dovládnuť do konca volebného obdobia,“ dodal.

Remišová na otázky novinárov uviedla, že aj ona je ochotná a pripravená odísť z ministerského kresla. Sulík totiž navrhol, že by mali z ministerských postov odísť všetci predsedovia strán.

Ak Matovič zotrvá vo funkcii, strana Za ľudí podľa Remišovej opäť zvolá predsedníctvo a bude hovoriť o prípadných ďalších krokoch. Je však podľa nej potrebné zachovať štvorkoalíciu. Bolo by vraj dobre, keby odišiel z funkcie nielen Matovič, ale aj Sulík. Menšinovú vládu Remišová nepovažuje za možnosť. „Buď má koalícia dostatok hlasov, alebo ich nemá,“ povedala.


Ďalšie články