Elektrina bude budúci rok asi lacnejšia

elektromer Ilustračné foto, elektromer Foto: Roman Hanc/tasr

O tretine koncovej ceny pre domácnosti sa už rozhodlo, v nej by mohlo ísť o pokles o 9 %. Regulačný úrad teraz ešte skúma zvyšné dve tretiny. Bude v nich zvažovať aj dopady koronakrízy na energetiku.

Ceny elektrickej energie pre domácnosti by mohli budúci rok klesnúť o deväť percent. Týka sa to však len časti ceny, ktorá zodpovedá cene komodity. Po skončení cenového konania na dodávku elektriny pre domácnosti a malé podniky na rok 2021 to tento týždeň oznámil Úrad pre reguláciu sieťových odvetví.

Podľa predsedu Úradu Andreja Jurisa „sa podarilo v maximálne možnej miere premietnuť úsporu zo zníženia ceny elektriny (komodity) na svetových burzách, do zníženia ceny elektriny pre slovenských spotrebiteľov“.

V skutočnosti to však neznamená, že ceny elektriny klesnú o deväť percent. Na koncovej cene elektriny, ktorú domácnosti reálne platia, sa cena komodity – teda elektriny, za ktorú sa predáva elektrina od výrobcov – podieľa zhruba len tretinou. A práve túto časť ceny skúmal Úrad.

Na ďalšie dve tretiny koncovej ceny vplývajú ďalšie parametre. Zohľadňujú sa v nich distribučné poplatky, teda sadzby distribučných spoločností, ktoré prinesú energiu z elektrárne priamo domácnosti.

Ďalšou veľkou položkou sú poplatky za prevádzkovanie systému, v ktorých sa všetci spotrebitelia skladajú na ťažbu hnedého uhlia či podporu obnoviteľných zdrojov energie. Rovnako platíme odvody do jadrového fondu, ktorý vytvára zdroje potrebné pre atómové elektrárne.

V súčasnosti Úrad skúma a preveruje náklady práve na tieto zvyšné dve tretiny ceny. Sám potvrdzuje, že ide „o veľký balík tém s množstvom premenných“, pričom má posudzovať výšku podpory obnoviteľných zdrojov a kombinovanej výroby elektriny a tepla, náklady na výrobu elektriny z domáceho uhlia či vývoj budúcoročnej spotreby elektriny a dopady koronakrízy.

Tieto cenové konania má Úrad uzavrieť v najbližších týždňoch. To znamená, že pokles cien elektrickej energie pre domácnosti nemusí byť definitívny.

Úrad ako regulačný orgán stanovuje iba maximálne ceny energií. Ich konečné ceny sú v rukách konkrétnych dodávateľov, teda môžu byť aj nižšie. Uplatňovaný systém umožňuje odberateľom zmeniť dodávateľa a nájsť si takého, ktorý im vyhovuje najviac.   

(joh)


Ďalšie články