Sulík: Vládnutie je stres. Matovič je opozičný politik, mal by ísť do parlamentu

000DSCF4317

Rozhovor s predsedom SaS Richardom Sulíkom krátko po jeho tlačovke, kde vyzval šéfa OĽaNO Igora Matoviča na odchod z vlády. Rozprávali sa s ním Jozef Hajko a Jaroslav Daniška.

Sme krátko po tlačovke, kde ste oznámili, že buď končí Matovič na poste premiéra alebo odchádzate z vlády. Vyzeráte uvoľnene, spokojne.

Už sme o tom toľko diskutovali, zľava-sprava, že po tom všetkom sa už človek cíti bezpečný, vie, čo chce povedať. Za dvanásť rokov v politike som už zažil väčšie manévre ako toto.

Kedy ste sa definitívne rozhodli, že to postavíte – buď odchod Matoviča alebo odchod SaS?

Bolo to spoločné rozhodnutie v našom klube, máme rôzne whatsappové skupiny, kde si v rôznych zloženiach píšeme, veci preberáme. Toto rozhodnutie zrelo, neprišlo zrazu, z minúty na minútu. Tá minulotýždňová tlačovka premiéra veci urýchlila.

Rozhodli ste sa teda vo štvrtok?

Nedá sa to tak povedať. Rozhodol som sa následne.

Vy osobne?

Ja osobne som to oznámil, ale naši ministri, poslanci a Republiková rada sme to prebrali, a výsledok je, že za tým stojíme jednohlasne. Sme jednotní.

To, čo ste práve urobili, napriek tomu nie je celkom normálne…

…ja si to nemyslím…

…v zmysle, že to nie je to štandardné. Nič také sa v našej politike doteraz nestalo. Sú dva základné modely: buď niekto pre premiéra a predsedu najsilnejšej strany, ktorý nedodržiava dohody, odíde z vlády. To bol prípad Mikuláša Dzurindu a odchodu KDH v roku 2006. Alebo sa takéhoto predsedu zbavia vnútri v strane, respektíve poslaneckom klube. To sa stalo Vladimírovi Mečiarovi dvakrát, naposledy v roku 1994. Vy ste urobili niečo tretie.

Nie, nesúhlasím. Chceme dať tejto koalícii šancu, chceme, aby ju viedol iný premiér, pretože Igor Matovič osobnostne, manažérsky, ani komunikačne nie je spôsobilý viesť vládu. Preto tomu chceme dať šancu. Ak to nevyjde, čaká nás odchod z vlády aj koalície.

Zvláštne sú dve veci. Strana zatiaľ za Matovičom stojí, aspoň tak sa poslanci OĽaNO správajú…

…to nie je vôbec také isté…

…dobre, povedzme, že by odišiel, tak je to ešte absurdnejšie. Ak vám prekáža Matovič osobnostne a komunikačne, tak on tu zostane, bude komentovať konanie vlády a konfliktov neubudne.

Vôbec si to nemyslím. Za posledných päť dní som s ním mal štyri hodiny a viac dlhé rozhovory. Na štyri oči, iba my dvaja. Vôbec si nemyslím, že je tu nejaká hlboká neznášanlivosť. Vládnutie, to je napätie, stres, ste stále pod tlakom. Keby išiel do parlamentu, tak sa to upokojí. Aj tak je svojou povahou skôr opozičný politik.

Richard Sulík a Ivan Korčok na dnešnej tlačovke. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Veď práve, v parlamente bude možno ešte opozičnejší, ako bol teraz vo vláde. Naplno sa odviaže.

Uvidíme. Nikde nie je dané, že do vlády bude iba kopať. Možno ju bude oprávnene kritizovať, možno to bude aj prínosom. Neviem na to odpovedať, nepoznám zďaleka odpovede na všetky otázky. Keby som poznal, hrám športku. Dôležité je, že sme došli do štádia a prijali sme rozhodnutie, ktoré sme dnes oznámili: Odmietame niesť spoluzodpovednosť za vládnutie Igora Matoviča. Konzekvencia tohto rozhodnutia je, že ak sa to nezmení, odchádzame.

Vy ste si viackrát zobrali za rukojemníka Veroniku Remišovú a jej stranu. Dnes ste to urobili, keď ste povedali, že sa „pridávate k Veronike“ a žiadate odchod Matoviča. Jeho odchod ste ako prvý navrhli predsa vy.

To nie je pravda. Ona to včera vyslovila. Ja som síce povedal, že by sme o tom mali diskutovať, a aj sme o tom diskutovali, ale až dnešným dňom sme začali žiadať odchod, preto je normálne, že som sa o jej slová oprel.

Nám sa zdá tá postupnosť iná. A zdá sa, že vy máte jasno a tlačíte Remišovú, prípadne ďalších, aby si osvojili váš pohľad. Oni pôvodne žiadali len koniec Krajčího, nie Matoviča. Prečo skrátka nevyhodnotíte situáciu ako SaS a nerozhodnete sa samostatne? Zmeniť osobu na poste premiéra, to môže spraviť iba Matovič, nikto iný. Prečo sa nesprávate štandardne?

Štandardné je odísť z vlády a to by sme všetko zahodili. My teraz tomu dávame šancu, aby to fungovalo. Keby sme odišli z vlády, nasledovalo by len rokovanie s OĽaNO a ďalšími klubmi. To sa stane aj teraz, dávame tomu len pár dní čas.

Aké tomu dávate šance?

Neviem to povedať, uvidíme. Nechcem predbiehať, ani budiť dojem, že som zlomil palicu. Uvidíme.

Do Matoviča ste si trošku aj rypli, žiadate jeho odchod a na tlačovke ste mu poďakovali za odvedenú prácu.

Nie, to odmietam. To nie je žiadne rypnutie, bolo to úprimné poďakovanie. On reálne stratil rok na úrade, nechodil po dovolenkách.

Remišová včera odchod Matoviča spojila s vami, že by ste mali odísť obaja. Navodila tým aj vašu zodpovednosť. Aký je váš diel zodpovednosti na tom zlom vládnutí?

Snažil som sa najmä neopätovať útoky Matoviča. Výzvu Veroniky Remišovej chápem ako snahu o všeobecné upokojenie situácie a súhlasím s tým. Ak môj odchod má byť cena za to, že budeme mať stabilnejšiu a pokojnejšiu vládu, tak tú cenu rád zaplatím. Dokonca si myslím, že by bolo najlepšie, keby všetci traja lídri koaličných strán neboli vo vláde.

Koaličné vlády tu máme 30 rokov, až na jednu výnimku – Ficovu vládu v rokoch 2012-2016. Ak by ste ďalej fungovali ako koaličná vláda, v čom je ten rozdiel, veď Matovič mimo vlády zostane naďalej najsilnejším politikom vlády, aj keď nebude premiérom.

Áno, na koaličnej rade áno. Tam sa môžeme do noci hádať. Ale každú stredu zasadne vláda a tá má konať a rozhodovať.

Vláda v koaličnej vláde nemôže rozhodovať bez dohody koalície. Rozhodujúca je teda koaličná rada. Čo sa zmení? Nie ste tam, kde ste boli? Zas a znova budú spory s Matovičom.

Nie, vláda má množstvo iných úloh, premiér robí iks iných vecí, napríklad sa vyjadruje za vládu. A to je dôležitá zložka vládnutia.

Iste, ale ilúzia je v tom, že to predsa nemôže fungovať. Ak tvrdíte, že ste za rok spoznali Matoviča lepšie ako za celé obdobie predtým, musíte na základe toho vedieť, že toto nemôže fungovať, že to je len ďalší nezmyselný experiment.

Nie, vôbec si to nemyslím. Musíme tomu dať šancu. Nehovorím, že to naisto bude fungovať. Ale nesúhlasím s tým, že je to nezmyselný experiment. Ak OľaNO do toho pôjde a bude nominovať iného premiéra, nevidím dôvod, aby sme to neskúsili. Ak raz nechceme predčasné voľby a nechceme premiéra, ktorého tu teraz máme, neostáva nám veľa možností. Iba sa naozaj snažiť, aby sme mali na pôdoryse dnešnej koalície vládu vedenú niekým iným.

Hnutie OĽaNO je vybudované na dvoch veciach. Na poslušnosti, až servilnosti poslancov a na hľadaní nepriateľa.

To je vaše hodnotenie, nesúhlasím s ním. Po prvé, medzi ich 53 poslancami je mnoho skvelých ľudí. Po druhé, tým, že sú najväčšou stranou, musia mať v sebe automaticky snahu, aby vláda fungovala. Aj oni sa menia a dozrievajú do pozície, keď chápu, že majú väčšiu zodpovednosť ako ostatné koaličné strany. Snažíte sa zabiť to hneď na začiatku, čo je zbytočný, až škodlivý krok. Dajme tomu šancu, že vládu bude viesť niekto iný, niekto, koho navrhne OĽaNO. Uvidíme, čo bude robiť Matovič, či bude v parlamente, či zostane v politike, alebo odíde z politiky. To teraz neviem. Tiež nevieme, že ak zostane v parlamente, čo tam bude robiť. Nemusíme to hneď odmietnuť.

Vy sa stále krútite okolo vlády. Dôležitá je koaličná rada. Napríklad na stole je už od minulého roka novela zákona o dlhovej brzde. Tam nerozhoduje vláda, ale vládna koalícia. Je to taký dôležitý zákon, že ak sa neprijme, vláda bude v krátkej budúcnosti postavená v parlamente pred hlasovanie o dôvere. To môže viesť k pádu vlády.

V poriadku. Na tomto zákone sme sa doteraz nedohodli, pretože my podmieňujeme prijatie zákona o dlhovej brzde tým, že sa tam zakomponuje aj daňová brzda.

Vaše stanovisko je známe, ale ak sa to nepodarí…

…tak to nebude.

Ale v tom je zakomponovaný nástroj, že vláda môže byť spochybnená a vystavená hlasovaniu o dôvere.

Áno, ale dôveru môže dostať.      

Ak by vaša strana bola pri takomto hlasovaní už v opozícii, hlasovali by ste bez daňovej brzdy za dôveru vláde?

My nebudeme hlasovať za dlhovú brzdu. Či budeme hlasovať za následky, ktoré z takejto dlhovej brzdy vyplývajú, teda za dôveru vláde, to vám teraz neviem povedať. To bude závisieť od konkrétnej situácie, ktorá nastane.

A ako bude vyzerať vaše hlasovanie o súčasnom návrhu dlhovej brzdy?  Ten je rozpracovaný už od minulého roka.

Nebudeme zaň hlasovať, kým sa do neho nedostane dlhová brzda. Máme to v programovom vyhlásení tejto vlády a nevidíme dôvod to tam nedať. Igor Matovič a Eduard Heger povedali, že zatiaľ to bude na ľade. Tak to má ešte čas.

Dlhovú brzdu sme použili ako príklad, že o tomto sa bude rokovať v koaličnej rade. A možno na rokovaniach s vami, už ako s opozičnou stranou.

Kde je povedané, že sa nemôžeme dohodnúť? Keď sa nedohodneme, tak nás bude čakať hlasovanie o dôvere vláde v roku 2022 alebo 2023.

Ak sa vaša pozícia zmení, že nebudete vo vláde, skôr je pravdepodobné, že sa nová dlhová brzda neschváli.   

Budeme postupovať zodpovedne. Ak budú z vlády chodiť dobré návrhy, aj keď nebudeme jej súčasťou, podporíme ich. Budeme mať napríklad pripomienky, pozmeňovacie návrhy, ktorými možno podmienime súhlas k zákonu ako celku. To sú úplne legitímne nástroje používané v parlamente. 

Na dnešnej tlačovke SaS sa zúčastnili všetci poslanci, aj ministri za SaS. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Tento týždeň je to presne rok, keď ste sa dohodli na zložení vlády.

Áno, 21. marca 2020 sme boli menovaní za ministrov.

Keď sa pozriete naspäť, keby ste mali objem tých informácií, čo máte dnes, išli by ste do Matovičovej vlády?

Áno, jednoznačne.

A prečo?

Lebo nebola iná možnosť. Našou povinnosťou to bolo skúsiť. Ukázať voličom, aby videli, že sme to skúsili a že to nejde. Teraz je to zrejmé. Vtedy, keby sme to aj hneď boli vedeli a nebola by to vedela verejnosť, a nevedeli by to voliči, obvinili by nás, že sme nespravili všetko pre to, aby vznikla slušná vláda. A táto vláda je slušná. Je mnoho vecí, ktoré sa dajú Matovičovi vytýkať, ale to, že sedí odhadom päťdesiat grázlov za mrežami, je jeho jasný prínos. Je to splnený predvolebný prísľub.

Uvidíme, koľko tých ľudí aj zostane za mrežami.

Do toho vstupujú sudcovia a tí sú nezávislí.

Vy ste vtedy chceli post ministra financií. Keby ste ho boli získali, predpokladám, že ten konflikt medzi vami a Matovičom nastane omnoho skôr. Súhlasíte?

Alebo by nenastal vôbec. Jedna z interných vecí, ktorá nefungovala, ako mala, je, že Igor Matovič nás nebral ako partnerov. My sme síce menšia strana, on má štyrikrát viac poslancov, nikto mu to neberie, preto má aj sedem ministerstiev plus premiéra. Ale aj keď sme menšia strana, sme jeho partneri. Opakovane som mu to hovoril, že ho žiadam, aby sa k nám správal ako k partnerom, aby nás neobchádzal, aby veci s nami prediskutoval, aby pri dôležitých rozhodnutiach neobchádzal vládu, ani koaličnú radu. Ako sa to napríklad stalo v októbri pri zatvorení reštaurácií.

Keby som bol jeho ministrom financií, myslím si, že by musel omnoho častejšie so mnou komunikovať, a tým pádom by sa oveľa viac vecí ventilovalo a vysvetlilo omnoho skôr. Ja si nemyslím, že by nastali také vážne konflikty. Ale možno máte pravdu vy a nastali by skôr. Paralelné svety neexistujú, nevieme to s istotou povedať.

Keď sme k vám kráčali po chodbe vo vašom straníckom sídle, všimli sme si fotky s Radičovou či Galkom. Dáte si na chodbu aj fotku s Matovičom?

No jasné, veď to je súčasť dejín strany. Máme dvanásťročnú históriu. Peknú, dlhú. SaS je jedna z najúspešnejších strán v histórii, pretože sme sa štyrikrát po sebe dostali do parlamentu, momentálne máme dobrú pozíciu. Aj Igor Matovič, aj Galko aj Juraj Miškov patria k našej histórii, za ktorú sa nehanbíme.


Ďalšie články