Sulík chce hlavu Matoviča a hrozí odchodom. Je ochotný vzdať sa kresla ministra

Richard Sulík Ivan Korèok Branislav Gröhling Richard Sulík v spoločnosti zvyšných predstavoteľov SaS počas tlačovej konferencie strany na tému Stanovisko SaS k atuálnej koaličnej kríze 15. marca 2021 v Bratislave. Foto: Pavel Neubauer/TASR

SaS sa pridala k strane Za ľudí a vyzvala premiéra na odchod z funkcie. Predseda strany a minister hospodárstva Richard Sulík uviedol, že nemôže viac podporovať vládu, ktorú vedie Igor Matovič. Predčasné voľby však SaS nepodporí.

Sulík žiada rekonštrukciu vlády na súčasnom základe. S tým, že koaličné strany zostanú, ale vymení sa osoba v premiérskom kresle. Šéf SaS ponúkol aj svoje ministerské kreslo, aby došlo k upokojeniu situácie v koalícii. Sulík požiadal o stretnutie prezidentku Zuzanu Čaputovú, s ktorou chce ďalší postup konzultovať.

„S Igorom Matovičom sme súputníci už 12 rokov, väčšinu z toho času sme priatelia,“ povedal na úvod tlačovky Sulík. Zvyšok vystúpenia pred novinármi už venoval zdôvodneniu rozhodnutia, ku ktorému SaS dospela.

Matovič vraj rozdeľuje spoločnosť

„Po prvom roku vlády je slovo chaos to, čo najviac vystihuje vládnutie Igora Matoviča, chaotická, komunikácia, chaotický boj proti pandémii,“ dodal. Sulík obvinil Matoviča z toho, že sa nikto nestaral o ľudí chorých na covid predtým, ako sa dostali do nemocnice a nekontrolovali sa hranice, ako SaS žiadala.

V novembri a decembri nerobil Matovič podľa Sulíka nič. „Premiér mikromenežoval boj proti pandémii a spolu s ministrom zdravotníctva tento boj nezvládli. Premiér sa iným rezortom nevenuje a ak sa venuje, tak na úrovni mikromenežmentu,“ dodal.

Matovič podľa šéfa SaS rozdeľuje spoločnosť tým, že je v spore s prezidentkou, vedcami aj občanmi. „Nie je mysliteľné, aby 80 percent národa nedôverovalo premiérovi. Má najsilnejšiu stranu, ale nie je komunikačne, manažérsky ani osobnostne schopný riadiť vládu,“ narážal Sulík.

Kto môže byť náhrada?

Minister hospodárstva priznal, že takto sa nedá fungovať a pre zachovanie koalície je možný len odchod Igora Matoviča. „Nemôžeme podporovať vládu, ktorú vedie Igor Matovič,“ povedal.

„Verím, že ani Igor Matovič nechce obetovať Slovensko svojim osobným ambíciám,“ dodal Sulík s tým, že OĽaNO má naďalej právo navrhnúť náhradu za Igora Matoviča, keďže jeho hnutie vyhralo voľby. Ako nového možného premiéra by si Sulík vedel predstaviť ministra financií Eduarda Hegera (OĽaNO).

Kľúčová bude aj Republiková rada

O prípadnom odchode SaS z vlády Sulík nechcel ešte hovoriť. Počká si na to, ako sa zachová Matovič a čo povie na túto výzvu strana Za ľudí, ktorá spolu so SaS už hovorila o tom, že je nutná personálna rekonštrukcia vlády. Ak dôjde k výmene na poste premiéra, tak je Sulík ochotný okamžite položiť aj svoje ministerské kreslo.

„Osobné konflikty nie sú podstatné, podstatné je, že krajina potrebuje pokojnú rozvážnu vládu a to na čele s Igorom Matovičom nepôjde,“ povedal minister hospodárstva.

O tom, či SaS zotrvá vo vláde alebo z nej odíde za predpokladu, že šéf OĽaNO neustúpi, by sa malo rozhodovať na Republikovej rade, ktorá sa uskutoční už budúci týždeň 24. marca.

Článok budeme aktualizovať.


Ďalšie články