Klus: EÚ predstaví digitálny covid pas. Diskrimináciu zaočkovaných Sputnikom odmietame

Martin Klus tlaèová konferencia na tému Závery rokovania Strategickej komisie pre európske záležitosti na úrovni štátnych tajomníkov Martin Klus. Foto: TASR/Jakub Kotian

V súvislosti s cestovaním v čase pandémie sa v Európskej únii čoraz častejšie skloňuje takzvaný „zelený pas“, ktorý by nám v budúcnosti mal umožniť slobodne cestovať. Obsahovať by mal nielen informácie o zaočkovaní proti covidu, ale aj prípadné výsledky testovania. O jeho podobe sa však ešte stále iba diskutuje.

Ako píše štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus, varuje pred vývojom pandémie nielen v okolitých krajinách. Vo svojom pravidelnom nedeľňajšom príspevku upozorňuje na príklad Nemecka, kde sa už začala tretia vlna pandémie ochorenia COVID-19. Zdôrazňuje pritom, že šírenie nákazlivej respiračnej choroby u našich susedov v uplynulom týždni viac naberalo na sile, ako ustupovalo.

„V Česku leží v nemocnici vo vážnom stave najviac pacientov od začiatku pandémie. Vplyv nových mutácií koronavírusu cítiť aj v Maďarsku, kde začal opäť výrazne stúpať počet infikovaných a nemocnice sa pripravujú na obrovský nápor. V Poľsku medzitým zaznamenali najvyšší denný počet prípadov koronavírusu od začiatku roka a známy nemecký Inštitút Roberta Kocha oznámil, že v Nemecku sa už oficiálne začala tretia vlna epidémie,“ upozorňuje druhý muž slovenskej diplomacie.

Covid a cestovanie

Jednou z najčastejšie kladených otázok ohľadne protipandemických opatrení je opätovné zavedenie štátnej karantény pre ľudí vracajúcich sa zo zahraničia, obzvlášť pri ceste z exotických krajín.

Klus vysvetľuje, že rizikové krajiny, pri návrate z ktorých bude nariadená izolácia v karanténnom ubytovacom zariadení, určí hlavný hygienik. „Jednou z dobrých správ tohto týždňa je naopak to, že Európska lieková agentúra (EMA) už schválila vakcínu proti ochoreniu COVID-19 vyvinutú americkou firmou Johnson & Johnson,“ píše povzbudivo tajomník.

Zelený pas

Vakcíny sú jednou z vecí, ktoré veľmi úzko súvisia s takzvaným „zeleným pasom“, teda dokladom, ktorý by občanom členských štátov EÚ umožnil za splnenia určitých podmienok cestovať.

„Už v stredu, 17. marca, plánuje Európska komisia predstaviť digitálne riešenie tzv. zeleného pasu či COVID-19 cestovateľského certifikátu, ktorý by mal obsahovať informáciu s osvedčením o vakcinácii, ale tiež o negatívnom výsledku testu a prípadne aj o prekonaní ochorenia (a následnej imunite). Za takéto riešenie sa dlhodobo prihovára aj Slovensko, pretože len tak predídeme diskriminácii tých, ktorí neboli zatiaľ zaočkovaní,“ objasňuje Klus plány Bruselu s pandemickým pasom.

Klus je proti akejkoľvek diskriminácii a vytváraniu dvoch „kategórií“ občanov. Nemalo by preto podľa neho dôjsť k tomu, že ľudia, ktorí sa odmietnu dať zaočkovať v Európe certifikovanou vakcínou, by nemohli v rámci EÚ slobodne cestovať.

Klus pripomína, že očkovanie je stále dobrovoľné. Navyše nie každý spadá do kategórií, ktoré sa očkujú prednostne a poniektorí chcú ruské očkovanie Sputnik V, ktoré Európska lieková agentúra ešte len začala predbežne posudzovať, a tak skoro zrejme schválená nebude.

„Treba nastaviť pravidlá tak, aby sa v nich našiel každý. Netreba zabúdať ani na samotnú úlohu členských štátov v tomto procese,“ uzatvoril.


Ďalšie články