Kráľovná kľačí na krku Meghan. Charlie Hebdo pasoval obvinenia z rasizmu do roly Floyda a policajta

EwWV9esXAAEIL-K Karikatúra v časopise Charlie Hebdo: Foto: Twitter

Meghan Markleová obvinila kráľovskú rodinu z rasizmu. Situáciu zvečnil na titulke satirický časopis Charlie Hebdo a vyvolal pobúrenie.

Britský princ Harry a jeho manželka Meghan Markleová povedali v marcovom interview s moderátorkou Oprah Winfreyovou niekoľko závažných obvinení voči kráľovskej rodine.

Najviac zarezonovalo tvrdenie, že jeden z členov rodiny sa obával, akú farbu pleti bude mať syn hviezdneho páru, keďže Meghan má černošskú matku. Bývalá vojvodkyňa zo Sussexu odmietla spresniť, kto mal túto otázku položiť.

Odborníci na Buckinghamský palác sa zhodujú na tom, že výrok nemohol pochádzať od kráľovnej či jej manžela. Alžbeta II. v oficiálnom vyhlásení uviedla, že obvinenie je znepokojivé. Princ Wiliam tieto obvinenia poprel ako prvý člen kráľovskej rodiny. „Určite nie sme rasistická rodina,“ odpovedal na otázku reportéra.

Meghan a Harry čelia najnižšej popularite

Mediálna spoveď hviezdneho páru nesplnila účel. Zo strany laickej aj odbornej spoločnosti sa sypú výčitky, že známe osobnosti nemajú zo seba robiť obete. Počas pandémie sa im žije lepšie než väčšine ľudí, ktorí vnímajú ich kráľovské problémy ako odtrhnuté od reality.

Podľa prieskumu marketingovej spoločnosti YouGov má 45 percent Britov pozitívny názor na princa Harryho, zatiaľ čo 48 percent ho hodnotí negatívne. Od 2. marca je to pokles o 15 bodov a je to po prvýkrát, čo sú postoje verejnosti k princovi skôr negatívne ako pozitívne.

Ešte horšie je na tom Meghan. Iba 31 percent občanov má o nej pozitívnu mienku, zatiaľ čo 58 percent ju hodnotí negatívne. To je pokles o 14 percent za niečo vyše týždeň.

Z kráľovskej rodiny poklesla popularita len princovi Charlesovi. Výrazne sa nezmenil ani názor verejnosti na monarchiu ako takú. Dokopy si tento štátny režim praje 63 percent občanov naprieč všetkými vekovými kategóriami, čo je oproti októbru 2020 pokles o štyri percentá.

Na stranu Buckinghamského paláca sa postavil aj otec Meghan, s ktorým nemá dobré vzťahy. Thomas Markle odmieta, že by boli Briti rasistickí.

„Predpokladám a dúfam, že to bola len niekoho hlúpa otázka… Niekto mohol len položiť stupídnu otázku, skôr než by bol úplný rasista,“ uviedol Markle.

Meghanina nevlastná sestra Samatha Markleová uviedla, že jej sestra trpí „narcistickou poruchou osobnosti a potrebuje odbornú pomoc“.

Meghan ako Floyd

Obvinenia z rasizmu sa stali vďačnou témou médií. Nezaostával ani francúzsky satirický časopis Charlie Hebdo, ktorý je známy najmä svojimi karikatúrami. V roku 2015 ho pre zosmiešňovanie proroka Mohameda napadla skupina islamistov, ktorá zavraždila 11 členov redakcie. Tentokrát si časopis zobral na mušku britskú kráľovnú.

Na titulnej strane aktuálneho vydania Charlie Hebdo s titulom „Prečo Meghan odišla z Buckinghamu“ bývalá vojvodkyňa, ktorá má na krku koleno kráľovnej Alžběty II., hovorí: „Pretože som už nemohla dýchať.“

Ide o paralelu s prípadom zabitia amerického černocha Georgea Floyda, ktorý sa pokúšal zaplatiť falošnou bankovkou. Zomrel, pretože mu niekoľko minút kľačal na krku belošský policajt Derek Chauvin, hoci Floyd opakovane hovoril, že nemôže dýchať. Floyd mal rozsiahly záznam v trestnom registri a pitva odhalila v jeho tele stopy narkotík.

Rasistický motív zabitia zostáva k dnešnému dňu otázny. S Derekom Chauvinom sa navyše Floyd osobne poznal. Policajný zásah však odštartoval masové protesty vplyvnej krajne-ľavicovej organizácie Black Lives Matter (BLM) ako aj ďalších ľavicových a progresívnych zoskupení. 

Výsmešný obrázok však očividne nesplnil účel, rovnako ako povestné interview exkráľovského páru. Halima Begumová, šéfka britskej analytickej spoločnosti so zameraním na rasovú rovnosť, označila karikatúru za všeobecne zlú a urážlivú.

„Toto neposúva hranice, nikoho nerozosmeje, ani nenapáda rasizmus. Naopak, problémy to zľahčuje a je to vo všetkých ohľadoch urážlivé,“ napísala na sociálnej sieti Twitter. Nové vydanie kritizoval pod príspevkom rad ďalších skupín, akademikov i bežných užívateľov.


Ďalšie články