Budú predčasné voľby? Sulík dnes môže rozseknúť gordický uzol

Igor Matoviè, Richard Sulík spoloèné rokovanie Richard Sulík (SaS) a Igor Matovič (OĽaNO) počas spoločného stretnutia o budúcej koaličnej vláde po voľbách do NRSR v Bratislave 5. marca 2020. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Posledné víkendové vyhlásenia predstaviteľov koalície naznačujú, že jej súčasná podoba bude čoskoro minulosťou. Otvorené sú možnosti ako pád vlády, odchod niektorej zo strán, predovšetkým Za ľudí, či pokračovanie štvorlístka bez najvýraznejších postáv – Igora Matoviča a Richarda Sulíka. Rozuzlenie môže prísť už o 11:00 vyhlásením Slobody a Solidarity.

Vládna garnitúra dostáva spolu s príchodom nového týždňa šancu na reštart vzájomných vzťahov. Posledný pokus stroskotal minulý štvrtok. Obrazom toho sa stal odchod ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) z Úradu vlády, kde mali koaliční lídri oznámiť zakopanie vojnovej sekery. Dôvodom tohto nezdaru malo byť správanie premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), ktorý vraj zrušil pripravenú dohodu.

To, či túto šancu politici zúžitkujú alebo nastane opačný scenár rozpadu, v rámci ktorého nie sú vylúčené ani predčasné voľby, sa dozvieme už o pár hodín. Sulík totiž avizoval zásadné vyhlásenie svojej strany, ktoré by malo prísť v pondelok o 11:00 v liberálnom dome.

Premiér na pol úväzku?

Dôležitou informáciou pri hádaní toho, čo môže nastať, je aj správa, ktorú v sobotu večer priniesla Televízia Markíza. Podľa jej zdrojov z prostredia vlády chce totiž premiér krízu zažehnať dočasným stiahnutím sa do úzadia a presunom časti svojich kompetencií na iného člena vlády.

OĽaNO medzitým vo svojom víkendovom oficiálnom vyhlásení uviedlo, že koaličné rozbroje sa odstrániť nepodarilo a ospravedlnilo sa za svoj podiel na kríze. Dnes by malo zároveň pokračovať v rokovaniach na úrovni poslaneckého klubu. „Hnutie OĽaNO je proti predčasným voľbám. V takejto situácii by predčasné voľby totiž viedli k návratu bezprávia a vlády mafie,“ dodalo.

Remišová: Buď odídu obaja, alebo predčasné voľby

Bez ohľadu na to, k čomu Sulík a Matovič dospejú, ultimátny postoj najmenšej koaličnej strany Za ľudí predznamenáva, že nás nemusia čakať len kozmetické zmeny. Podľa jej šéfky Veroniky Remišovej existujú len dve riešenia patovej situácie. A to predčasné voľby alebo odchod oboch politikov.

Podpredsedníčka vlády v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V Politike uviedla, že v koalícii rokovali desiatky hodín a momentálne dospeli rozhovory do takého stavu, že inú možnosť ako vyššie zmienené nevidí. „Snažila som sa, čo bolo v ľudských silách, aby som túto koalíciu zachránila,“ vyhlásila.

Nechala sa pritom počuť, že prvé riešenie v podobe predčasných volieb by viedlo k dlhotrvajúcemu chaosu a šlo by o zradu občanov, ktorí koalícii dôverovali, a druhé, znamenajúce odchod Matoviča a Sulíka, označila za „ľudsky nepríjemné,“ no nazdáva sa, že by šlo o „štátnické gesto“.

„Čo sa týka dvoch mojich kolegov, spravili veľké chyby, ale teraz idú urobiť najväčšiu chybu svojho života, a to je rozbiť túto vládu. Bola by to najväčšia chyba, pretože ja si neviem predstaviť, ako by sa dôvera voličov dala obnoviť, ak by strana, ktorá bola dvakrát vo vláde, dvakrát vládu rozbila,“ vyhlásila politička.

Sme Rodina: Mali by sa dohodnúť

Nemlčí ani posledná strana zo štvorlístka – Sme Rodina, ktorá minulý týždeň podmienila svoje zotrvanie v koalícii prijatím sociálneho balíčka. Minister práce a jej podpredseda Milan Krajniak si myslí, že riešením súčasnej vládnej krízy je buď dohoda medzi premiérom a ministrom hospodárstva, alebo budú potrebné predčasné voľby. Povedal to v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O päť minút 12. Ľuďom sa zároveň ospravedlnil za politické hádky.


Ďalšie články