Remišová: Buď odchod premiéra so Sulíkom alebo predčasné voľby

Veronika Remišová tlaèová konferencia klubu Za ¾udí Na snímke zľava poslanci NRSR Tomáš Lehotský, Marek Hattas, podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová, poslanci NRSR Miriam Šuteková, Ján Benčík, ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková a poslankyňa NRSR Viera Leščáková počas tlačovej konferencie klubu Za ľudí. Foto: TASR/Jaroslav Novák

AKTUALIZOVANÉ Konflikt medzi premiérom a ministrom hospodárstva stále trvá, ich obojstranný odchod Remišová považuje za nutnú podmienku prežitia vlády. Nutnosť dohody medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom predpokladá aj Milan Krajniak.

Vicepremiérka a líderka Za ľudí Veronika Remišová vidí len dve možnosti pre riešenie krízy vo vládnej koalícii. Prvou sú predčasné voľby, ktoré by však podľa nej viedli k dlhotrvajúcemu chaosu. Druhá možnosť je, že by premiér Igor Matovič a minister hospodárstva Richard Sulík mali odísť z vlády. Remišová to uviedla v diskusnej relácii TA3 V politike. Dodala, že konflikt medzi Sulíkom a Matovičom naďalej trvá.

V koalícii podľa nej rokovali desiatky hodín a momentálne dospeli rokovania do takého stavu, že vidí dve možnosti riešenia. „Snažila som sa, čo bolo v ľudských silách, aby som túto koalíciu zachránila,“ vyhlásila. „Prvé riešenie, a je to veľmi zlé a najhoršie riešenie, sú predčasné voľby, ktoré by viedli k dlhotrvajúcemu chaosu,“ skonštatovala s tým, že by to bola obrovská zrada pre občanov, ktorí tejto koalícii preukázali dôveru. Druhé riešenie je podľa nej odchod Sulíka, ale aj Matoviča. „Viem, že je to ľudsky nepríjemné, ale v tomto momente to vidím aj vzhľadom na rokovania ako jediné riešenie,“ doplnila Remišová.

Vládna kríza sa podľa nej nemôže naťahovať. „Čo sa týka dvoch mojich kolegov, spravili veľké chyby, ale teraz idú urobiť najväčšiu chybu svojho života, a to je rozbiť túto vládu. Bola by to najväčšia chyba, pretože ja si neviem predstaviť, ako by sa dôvera voličov dala obnoviť, ak by strana, ktorá bola dvakrát vo vláde, dvakrát vládu rozbila,“ vyhlásila s tým, že východiskom je, aby Sulík a Matovič prekonali egá a obnovila sa dôvera voči tejto vláde.

Svoj postoj Remišová zopakovala aj v relácii Na telo v TV Markíza. Ak by sa Sulík s premiérom Matovičom rozhodli odísť z vlády, malo by ísť o „štátnické gesto“. Po svojom prípadnom odchode z kabinetu by Matovič vládu podľa jej slov už „netorpédoval“. „Štátnické gestá nerobíte preto, aby ste následne všetko torpédovali,“ vyhlásila. Každopádne, súčasťou problému podľa nej je aj samotný Sulík.

Krajniak: Sulík s Matovičom sa musia dohodnúť

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) si myslí, že riešením súčasnej vládnej krízy je buď dohoda medzi premiérom Igorom Matovičom a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom, alebo budú potrebné predčasné voľby. Povedal to v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O päť minút 12. Ľuďom sa zároveň ospravedlnil za politické hádky.

Remišová chce naďalej štvorlístok

Remišová si nevie predstaviť alternatívu, že sa premiér Matovič na určitý čas stiahne. Riešenie vidí v tom, aby Sulík aj Matovič prekonali egá a pre dobro Slovenska odišli z vlády. Dnes ich k tomu aj verejne vyzvala. Zopakovala, že strana Za ľudí vstupovala do štvorkoalície a v nej chce aj zostať.

Nové meno ministra zdravotníctva je podľa Remišovej v rukách OĽaNO. Štátny tajomník rezortu financií Marcel Klimek, ako aj štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Peter Stachura sú podľa nej odborníci a manažéri. „Obaja páni by boli dobrou alternatívou. Otázka je, aké predstavy má OĽaNO o obsadení tohto postu,“ povedala s tým, že minister by mal byť silnou osobnosťou.

(tasr, mag)


Ďalšie články