Kollár a Krajniak žiadajú o bezodkladné prešetrenie prípadu šéfa SIS

Boris Kollár Milan Krajniak Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak a za ním predseda NR SR Boris Kollár a (obaja Sme rodina). FOTO TASR - Jaroslav Novák

AKTUALIZOVANÉ

Prípad zadržania a obvinenia riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského by sa mal čo najrýchlejšie a bez zdržiavania prešetriť. Žiada to predseda Sme rodina a parlamentu Boris Kollár spolu so straníckym kolegom a ministrom práce Milanom Krajniakom. Prokurátor podal na Špecializovaný trestný súd návrh na vzatie riaditeľa SIS do väzby. Tajná služba súhlasí so zbavením Pčolinského mlčanlivosti, ak o to prezidentka požiada.

Kollár požiadal všetky dotknuté orgány, aby nezdržiavali proces. „Aby sme veľmi rýchlo zistili, kto za týmto skutkom stál a prečo sa toto celé udialo,“ vyhlásil v sobotu.

Krajniak upozornil, že v minulosti v kauzách Lexa a Gorila, ktoré súviseli so SIS, žiadali orgány činné v trestnom konaní pred výpoveďami o zbavenie mlčanlivosti svedkov aj obvinených. „Teraz je stanovisko iné v tom, že je možné vypovedať aj bez zbavenia mlčanlivosti,“ povedal.

Z uznesenia o vznesení obvinenia podľa Krajniaka vyplýva, že je vznesené najmä na základe jednej výpovede bývalého príslušníka SIS, ktorý nebol zbavený mlčanlivosti. „Ak totiž platí, že mal byť zbavený mlčanlivosti, celé vznesené obvinenie je úplne procesne na vode,“ vyhlásil.

Slovenská informačná služba medzičasom informovala, že je pripravená na základe žiadosti prezidentky Zuzane Čaputovej odsúhlasiť oslobodenie Pčolinského od povinnosti mlčanlivosti.

Predstavitelia Sme rodina nechcú tvrdiť, že „skutok sa nestal“. „Práveže tvrdíme, že sa niečo stalo. Dôsledne žiadame, aby sa to čo najrýchlejšie preverilo bez zametania pod koberec. A aby sa presne určilo a ustanovilo, kto to spáchal, kto je za to zodpovedný a všetci tí, ktorí sú za to zodpovední, aby voči nim bola vyvodená veľmi konzekventná zodpovednosť,“ povedal Krajniak.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal na Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) návrh na vzatie do väzby obvineného riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského. Dôvodom väzby je možné pokračovanie v trestnej činnosti a ovplyvňovania svedkov. Pčolinského advokátka Eva Mišíková po kroku prokurátora zopakovala, že nevidí ani jeden dôvod na väzobné stíhanie.

Vladimíra P. zadržali príslušníci NAKA vo štvrtok (11. 3.) v skorých ranných hodinách. Obvinili ho z toho, že on a bývalý námestník SIS Boris B. mali prijať úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava K. vo výške 40 000 eur. Úplatok mal byť za to, aby SIS nesledovala Zoroslava K.
Vladimír P. je nominantom Sme rodina. SIS vedie od apríla 2020. Prezidentka Zuzana Čaputová mu dočasne pozastavila výkon štátnej služby.

(tasr, haj)


Ďalšie články