Prokurátor podal na súd návrh väzobné stíhanie riaditeľa SIS

Vladimír Pèolinský Vladimír Pčolinský. Foto: Jaroslav Novák/TASR


AKTUALIZOVANÉ


Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal na Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) návrh na vzatie do väzby obvineného riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského. Dôvodom väzby je možné pokračovanie v trestnej činnosti a ovplyvňovania svedkov. Pčolinského advokátka Eva Mišíková po kroku prokurátora zopakovala, že nevidí ani jeden dôvod na väzobné stíhanie.

Prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry v piatok doručili podnet na podanie návrhu na vzatie do väzby obvineného riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského. Termín neverejného výsluchu na ŠTS v Pezinku a rozhodovania o návrhu zatiaľ nie je známy. Sudca pre prípravné konanie, tak ako aj v iných prípadoch, si musí návrh naštudovať.

„V súvislosti s medializovanými správami týkajúcimi sa uplatňovania práv obvineného je nutné skonštatovať, že vo všeobecnosti platí, že obvinený má právo sa vyjadriť ku všetkým skutočnostiam, ktoré sa mu kladú za vinu, a toto nie je obmedzené ani predmetom ochrany utajovaných skutočností,“ uviedla ďalej hovorkyňa GP SR.

Proti Pčolinskému vypovedal Makó

Pčolinský bol ešte aj v piatok popoludní na polícii a podľa informácií Denníka N ho niekoľko hodín vypočúval vyšetrovateľ. Ani viac ako jeden a pol dňa po jeho zadržaní nebolo oficiálne jasné, z čoho je obvinený a či preňho bude prokurátor špeciálnej prokuratúry žiadať vyšetrovaciu väzbu.

Proti šéfovi SIS vypovedal aj bývalý riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó. Aj on hovorí o korupcii a priznáva sa, že je tiež do tohto prípadu zapletený. Makó bol podľa televízie Markíza medzičlánkom medzi Zoroslavom Kollárom a námestníkom SIS Borisom Beňom, uvádza Denník N.      

Advokátka odmieta väzobné stíhanie

Pčolinského zadržali príslušníci NAKA vo štvrtok v skorých ranných hodinách. Obvinili ho z toho, že on a bývalý námestník SIS Boris Beňa mali prijať úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára vo výške 40-tisíc eur. Úplatok mal byť za to, aby SIS nesledovala Kollára.

Pčolinského advokátka Eva Mišíková nevidí ani jeden dôvod na väzobné stíhanie. Podľa nej chýba aj jeden z materiálnych predpokladov väzby, a síce dôvodné podozrenie zo spáchania skutku jej klientom.

Vladimír Pčolinský je nominantom Sme rodina. SIS vedie od apríla 2020. Prezidentka Zuzana Čaputová mu dočasne pozastavila výkon štátnej služby.

(tasr, joh, haj)


Ďalšie články