Vlhová opäť líderkou Svetového pohára. V slalome nedala súperkám šancu

Petra Vlhová trofej víazstvo pódium slovenská vlajka Slovenská lyžiarka Petra Vlhová pózuje na pódiu s trofejou po víťazstve v obrovskom slalome Svetového pohára alpských lyžiarok 7. marca 2021 v Jasnej. Foto: Michal Svítok/TASR

Vlhová si vo švédskom Aare vydobyla späť prvenstvo vo Svetovom pohári. Po fantastických jazdách si pripísala 20. víťazstvo v kariére a vykročila za obhajobou malého glóbusu za slalom. Druhá skončila Liensbergerová a tretia Shiffrinová.

V piatok sa pretekárky predstavili na jednom z posledných dvoch slalomov pred vyvrcholením Svetového pohára vo švajčiarskom Lenzerheiden. Medzi najväčšie favoritky patrila Petra Vlhová, ktorá si pred pretekmi držala prvenstvo v tejto disciplíne pred druhou Mikaelou Shiffrinovou a treťou Katharinou Liensbergerovou.

Vo švédskom Aare Vlhová prežila viaceré významné chvíle. Pred dvomi rokmi si na majstrovstvách sveta skompletizovala medailovú zbierku a v roku 2015 prvýkrát vyhrala preteky Svetového pohára, a to v slalome.

Tentokrát pricestovala do lyžiarskeho strediska s možnosťou opäť prevziať celkové prvenstvo, o ktoré ju pripravila Lara Gutová-Behramiová. Vo štvrtok si nevyskúšala svah, tréningy boli zrušené pre nepriaznivé počasie.

Vlhová porazila v úvodnej jazde konkurenciu

Vlhová zahájila prvé kolo najrýchlejšou jazdou. Ako jediná zjazdárka si dokázala poradiť so slalomom pod limit 50 sekúnd. Nástup mala agresívny, na trati si zachovala rytmus, nedopustila sa výrazných chýb. To sa nedalo povedať o úradujúcej majsterke sveta Liensbergerovej, ktorá po dvoch zaváhaniach stratila na Vlhovú 57 stotín sekundy a zaradila sa na tretie miesto.

K slovenskej lyžiarke sa najviac priblížila Shiffrinová, ktorá mala vynikajúce tempo v úvodnej pasáži. V spodnej časti trate však poľavila v rýchlosti a napokon sa zaradila na druhé miesto so stratou 41 stotín sekundy. Výbornú jazdu predviedla i Wendy Holdenerová, ktorá zaostala za Vlhovou o 68 stotín sekundy a udržala si tak šancu na zisk pódia. Bola zároveň poslednou pretekárkou, ktorej sa podarilo stlačiť stratu pod jednu sekundu. Dôvodom bola aj kvalita trate, ktorá sa po každej ďalšej jazde mierne zhoršovala.

„Teraz som oveľa spokojnejšia, ako keď som preťala cieľovú pásku. Bolo ťažké vyrovnať sa so snehom a s podmienkami celkovo. Nemala som pocit, že som išla až tak rýchlo, ale keď to teraz porovnám s ostatnými dievčatami, bolo to veľmi dobré,“ zhodnotila svoj výkon Vlhová pre portál laola1.at.

Vlhová potvrdila skvelú formu a je opäť svetovou jednotkou

V druhom kole sa natrápili viaceré zjazdárky, preteky nedokončilo päť z nich vrátane Sary Hectorovej.

Gisinová nezačala dobre, jej jazde chýbala dynamickosť a v hodnotení sa prepadla z priebežne piateho miesta na siedmu priečku. Holdenerová si držala tempo od prvej brány až do cieľa, predviedla dravú jazdu hodnú pódia. Napokon jej tretie miesto ušlo o päť stotín sekundy. Liensbergerová začala opatrnejšie, ale svoj výkon vygradovala v závere, keď púšťala lyže a priebežne sa umiestnila na prvom mieste. Shiffrinová navyšovala náskok na Rakúšanku, no po závažnej chybe zaostala, aj keď sa snažila stratu v poslednej pasáži dohnať.

Vlhová chytila hneď v úvode správny rytmus, na trati aktívne pracovala s lyžami. Aj napriek zaváhaniu nedala súperkám šancu a svoju víťaznú jazdu spečatila s náskokom 20 stotín. Pripísala si svoju 20. výhru v kariére a prevzala si od Gutovej-Behramiovej celkové prvenstvo v hodnotení Svetového pohára. Druhá skončila Liensbergerová a tretia Shiffrinová.

„Každé víťazstvo je pre mňa dôležité, aby som získala sebavedomie a aby som sa cítila lepšie. Čoraz viac sa blížime ku koncu sezóny. Vždy som sa koncentrovala na moje lyžovanie a nerozmýšľala som o bodoch ani glóbusoch. Je stále ťažšie nemyslieť na to, lebo úprimne, začínam byť unavená, sezóna trvá od októbra. Je náročné zostať pokojná, ale chcem lyžovať tak, ako viem. Čo sa stane, to sa stane,“ uviedla Vlhová po pretekoch v prvej televíznej reakcii.


Ďalšie články