Exzamestnanca švédskej LGBT organizácie obvinili zo znásilňovania migrantov

úèastníci sprievodu homosexuálov v Štokholme Ilustračný obrázok: Foto: TASR/AP

Expracovníka švédskej LGBT organizácie obvinili v niekoľkých prípadoch znásilňovania migrantov. Podľa štokholmskej prokurátorky muž využíval bezbrannosť cudzincov a ambíciu získať v krajine azyl. Kauza v mnohých rysoch pripomína prípad odsúdeného nórskeho ministra, ktorý vyžadoval od mladých mužov z cudziny sex za vybavenie práce či bývania.

Bývalého pracovníka štokholmskej pobočky Švédskej federácie pre práva lesbičiek, gejov, bisexuálov, transrodových ľudí, homosexuálov a intersexuálov (RFSL) obvinili zo znásilňovania žiadateľov o azyl. Jeho meno médiá nezverejnili.

Prokuratúra tvrdí, že podozrivý prinútil niekoľko migrantov vo veku od 26 do 28 rokov k sexuálnej aktivite. Zločiny mal páchať v roku 2019, zadržali ho v decembri. Niekdajší zamestnanec v súčasnosti čelí obvineniam v šiestich prípadoch znásilnenia a v dvoch prípadoch sexuálnych útokov. Informuje o tom švédsky verejnoprávny vysielateľ SVT.

Prokurátorka vysvetľuje modus operandi

Štátna zástupkyňa Paulina Pilatiová, ktorá pôsobí na prokuratúre v hlavnom meste, uviedla, že obvinený LGBT aktivista využíval pri činoch zraniteľnosť žiadateľov o azyl, ktorí za ním prišli po radu ako zostať v krajine a vyhnúť sa deportácii.

„Požiadali ho o pomoc a radu pri ich azylovom konaní alebo ohľadom práva na pobyt vo Švédsku. Kľúčovou otázkou v rámci súdneho preskúmania je, či sa muži nachádzali v obzvlášť zraniteľnej situácii, v ktorej si myslím, že boli,“ uviedla Pilatiová. Azylanti podľa nej pochopili, že sa musia podvoliť, ak chcú v tomto škandinávskom štáte ostať.

Organizácia o obvineniach vedela skôr

LGBT portál Pink News s odvolaním sa na Svenska Dagbladet ešte minulý mesiac informoval, že údajný násilník spáchanie akýchkoľvek zločinov popiera. Informoval o tom jeho právny zástupca Isac Mekonen.

Minulý mesiac štokholmská pobočka RFSL pripustila, že o obvineniach zo znásilnenia a sexuálneho útoku vedela už mesiace predtým, ako boli incidenty nahlásené polícii. Predseda jej predstavenstva Jacob Tardell tvrdil, že odklad spôsobilo zdráhanie sa jednej z obetí útok oznámiť.

Prípad nórskeho ministra

Prípad vykazuje viacero podobných čŕt so škandálom v susednom Nórsku. Vtedy však bol v roku 2019 uznaný vinným zo znásilňovania azylantov prominentný škandinávsky politik Svein Ludvigsen. Ludvigsen v minulosti pôsobil ako minister pre rybolov a guvernér regiónu Troms.

Skutky sa odohrávali rokoch 2011 až 2017. Obete pred súdom vypovedali, že Ludvigsen im nahováral, že je schopný zabezpečiť buď ich deportáciu, alebo naopak kladné vybavenia žiadosti o azyl, bývanie a prácu, v závislosti od toho, ako budú reagovať na jeho sexuálne návrhy. Túto kompetenciu však zo zákona ani nemal.

Za zneužitie migrantov, z ktorých mal najmladší v čase prvého stretnutia s Ludvigsenom iba 17 rokov, by si mal politik odsedieť päť rokov za múrmi väznice. Okrem toho musel obetiam z Ázie a Afriky vyplatiť odškodné 743-tisíc nórskych korún, čo je v prepočte vyše 73-tisíc eur.

Politik vinu popieral a tvrdil, že sex mal iba s jedným migrantom a ten navyše so stykom súhlasil. Voči verdiktu sa preto najprv odvolal na druhostupňový súd. Nórsky denník Aftenposten však pár mesiacov na to uviedol, že politik odvolanie stiahol, no vinu nepriznal.


Ďalšie články