Kardinál Duka: Využite súčasnú situáciu na osobný rozvoj

Kardinál Dominik Duka. Foto: Duka/FB Kardinál Dominik Duka. Foto: Duka/FB

Pandémia má vplyv na všetkých a v spoločnosti sa už z opatrení a dlhotrvajúceho sociálneho dištancu šíri skepsa a obavy. Arcibiskup pražský a primas český, kardinál Dominik Duka preto prichádza v týchto ťažkých dňoch so slovami vďaky a povzbudenia.

Pražský arcibiskup vo svojom najnovšom povzbudení na portáli Aktualne.cz píše o dosahu pandémie na životy ľudí. Upozorňuje pritom na pozitívne príklady, ktoré v súčasnej situácii slúžia ako dobrý vzor pre ostatných.

„Aj keď sa v spoločnosti stále viac šíri únava zo zdĺhavej epidémie, stále môžeme pozorovať nespočetné množstvo dobrých príkladov, hodných nasledovania, ktoré ukazujú hodnotu našej spoločnosti ako celku. Chcel by som preto pozdraviť, povzbudiť a poďakovať tým, ktorí by mali byť v školských laviciach, a namiesto toho sa rozhodli vydať k službe tam, kde je to potrebné,“ píše arcibiskup pražský.

Podľa českého kardinála patrí vďaka študentom lekárskych fakúlt, zdravotníckych odborov a všetkým dobrovoľníkom, ktorí pomáhajú v nemocniciach s covidovými pacientami. Duka pritom hovorí o dobrovoľníkoch s úctou aj preto, že má s podobnou prácou osobné skúsenosti ako vojenský zdravotník – lapiduch.

Stretnutie so smrťou

„Z počutia viem, že pre mnohých z personálu v prvej línii začína byť vnútorne neznesiteľné každodenné stretávanie sa so smrťou. Chcem vás uistiť, že som s vašimi pocitmi uzrozumený, poznám ich a modlím sa, aby ste dokázali vytrvať. Dokážem si predstaviť, že pre Vás mnohých je to zásah do života. Rozumiem ťažkostiam, aké Vám táto doba pôsobí – sám som v živote musel niekoľkokrát meniť svoje programy a projekty, priania a plány,“ dodáva arcibiskup pražský vo svojom povzbudení.

Duka v texte vyzýva ľudí, aby využili súčasnú situáciu na formovanie seba samých a na osobný rozvoj. Prosí pritom ľudí, aby boli k zdravotníkom starajúcim sa o chorých láskaví a pristupovali k nim s pochopením.

Rovnako sa kardinál obracia aj na dlhšie slúžiacich zdravotníkov, aby sa obrnili trpezlivosťou a mysleli pri práci so študentami a dobrovoľníkmi na svoje začiatky v praxi. „Určite tiež neboli ľahké. Odovzdávajte svoje skúsenosti s vľúdnosťou a nadhľadom, úroveň nastupujúcej generácie je predovšetkým vizitkou nás, služobne starších.“

Aj chorí by však mali podľa Duku robiť všetko preto, aby boli „dobrými pacientami“, ktorí majú trpezlivosť so svojimi ošetrovateľmi.

V závere komentára kardinál ďakuje aj nemocničným kaplánom a duchovným všetkých cirkví, ktorí sa aj v ťažkých podmienkach pandémie starajú o tú nemateriálnu stránku ľudského bytia a pomáhajú nielen pacientom so zvládaním duševných problémov spôsobených odlúčením od blízkych či hospitalizáciou. „Uisťujeme Vás o našej modlitbe, nezabúdame na vás,“ uzatvára arcibiskup pražský.

Dominik Duka je členom dominikánskeho rádu, 36. arcibiskupom pražským a od roku 2012 kardinálom. Za najnaliehavejšie témy súčasnosti, ktorými sa zaoberá, považuje ochranu ľudských práv a slobôd, ktoré spolu s kresťanstvom pokladá za vrchol našej civilizácie. V minulosti mu nebolo umožnené študovať na univerzite, nemohol vykonávať svoje kňazské povolanie, komunisti ho zavreli do väzenia a takmer 20 rokov sa za totality živil ako robotník. Podľa vlastných slov však svoje postoje ako človek ani ako kňaz nikdy neľutoval.


Ďalšie články