Odchádzajúci minister Krajčí: lekár, kresťanský aktivista a otec piatich detí

Rokovanie 25.Marek Krajčí. Foto: Jakub Kotian/TASR schôdze Národnej rady SR Marek Krajčí. Foto: Jakub Kotian/TASR

Minister zdravotníctva Marek Krajčí končí vo funkcii. SaS a Za ľudí podmienili zotrvanie vo vláde jeho demisiou.

Marek Krajčí sa narodil 24. marca 1974 v Bratislave. Je slovenský politik, detský kardiológ, hudobník, skladateľ a textár.

Viac ako 20 rokov pracoval ako detský kardiológ v Detskom kardiocentre SR, jedinom špecializovanom centre pre liečbu detských vrodených a získaných ochorení srdca. Je autorom a spoluautorom viacerých odborných publikácií.

Vo voľbách do Národnej rady 5. marca 2016 kandidoval zo štvrtého miesta na kandidátke hnutia OĽaNO-NOVA. V parlamente pôsobil ako podpredseda Výboru NR SR pre zdravotníctvo. Zároveň bol tieňovým ministrom zdravotníctva hnutia OĽaNO.

Marek Krajčí (OĽaNO-NOVA) skladá poslanecký sľub počas ustanovujúcej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) VII. volebného obdobia 23. marca 2016 v Bratislave. Foto: Pavel Neubauer/TASR

V parlamentných voľbách, ktoré sa konali 29. februára 2020, kandidoval za koalíciu OĽaNO, NOVA, Kresťanská únia (KÚ) a Zmena zdola zo 143. miesta a získal 35 515 hlasov voličov.

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala 21. marca 2020 vládu premiéra Igora Matoviča, Marek Krajčí v nej zaujal post ministra zdravotníctva.

Pred nástupom do ministerskej funkcie pôsobil vo viacerých charitatívnych organizáciách. Nielen v Bratislave, ale aj v zahraničí organizoval rôzne dobrovoľnícke podujatia a charitatívne projekty, za čo získal najvyššie samosprávne vyznamenanie – Cenu primátora hlavného mesta SR Bratislavy za rok 2014 za nezištnú a účinnú pomoc ľuďom v núdzi prostredníctvom charitatívnych a dobrovoľníckych aktivít v Bratislave i za hranicami mesta.

Na snímke poslanci NR SR vľavo Eduard Heger a vpravo Marek Krajčí (obidvaja OĽaNO) počas 26. schôdze NR SR, 6. februára 2018 v Bratislave. Foto: Jakub Kotian/TASR

Je zakladateľom a predsedom správnej rady občianskeho združenia Kresťania v meste, ktoré združuje v Bratislave cirkevné zbory a spoločenstvá, ako i kresťanské mimovládne organizácie.

Marek Krajčí je tiež hudobník, hrá na klavíri a popri klasickej hudbe sa venoval aj hre na organ a sprevádzaniu duchovných piesní na mládežníckych stretnutiach či v kostoloch. Zároveň je autorom desiatok hymien a chválospevov, pričom patrí medzi priekopníkov chválových koncertov na Slovensku.

Je ženatý, s manželkou Kamilou má päť detí.

(tasr)


Ďalšie články