Po covide sezónu konečne odštartoval aj Peter Sagan

Peter Sagan Foto: TASR/AP

Stredajšia úvodná etapa pretekov Tirreno – Adriatico bola štartom sezóny aj pre slovenského trojnásobného majstra sveta Petra Sagana. Prípravu na sezónu, v ktorej sa Saganovi končí aktuálna zmluva s tímom Bora-Hansgrohe, poznačil pád i pozitívny test na koronavírus.

Smolné sústredenie na Kanárskych ostrovoch

Prípravu na novú sezónu začal tím Bora-Hansgrohe v januári v okolí talianskeho jazera Garda. Viacero tímov potom pokračuje v príjemných klimatických podmienkach na Malorke alebo Kanárskych ostrovoch. To bol aj program slovenských cyklistov pôsobiacich v nemeckom UCI World Tour tíme. Tourminátor oslávil 26. januára svoje tridsiateprvé narodeniny a na sociálnych sieťach ohlásil, že ako darček k sviatku dostal pár nových odrenín, tie však nemali závažnejšie ovplyvniť štart a priebeh sezóny.

Saganovci bojujú s následkami Petrovho pádu na Kanárskych ostrovoch. Foto: Instagram/petosagan

Komplikácie sa vystupňovali o tri dni, keď výsledky PCR testov potvrdili u Petra a Juraja Saganovcov i Erika Bašku pozitivitu na koronavírus. Cyklisti podstúpili testy, lebo po skončení sústredenia na Kanárskych ostrovoch sa chystali na letecký návrat domov. Trojica nepociťovala vážnejšie príznaky, ale návrat musela odložiť, keďže nasledovala povinná karanténa na ostrovoch. Napriek tímovej podpore prišiel tréningový výpadok a Saganove plány sa museli meniť.

Strade Bianche bez Sagana

Tréningové resty spôsobili odvolanie účasti na minulotýždňovej toskánskej klasike Strade Bianche. Jednodňovú, 184-kilometrovú naháňačku po kamenistých cestách v okolí Sieny vyhral dvadsaťšesťročný Holanďan Mathieu van der Poel z tímu Phoenix-Alpecin. Van der Poel zužitkoval svoje cyklokrosárske skúsenosti a v cieľovom stúpaní v Siene na Via Santa Caterina predviedol zdrvujúci nástup, na ktorý nedokázal reagovať ani druhý Francúz Julian Alaphilippe či tretí Kolumbijec Egan Bernal.

Strade Bianche 2021 s fenomenálnym finišom Van der Poela. Zdroj: Youtube/Eurosport.

Preteky vyhovujú profilovo aj Saganovi, ktorý sa ako junior rovnako venoval aj cyklokrosu. V Toskánsku bol dvakrát druhý (v rokoch 2013, 2014) a raz štvrtý (2016). Minulý rok preteky nedokončil, ale vtedy sa Strade Bianche išli netradične v auguste ako prvé preteky roka kategórie UCI World Tour, keďže pandémia ochorenia COVID-19 úplne poprehadzovala cyklistický kalendár. Sagan vtedy len ladil formu na náročnú kombináciu Tour de France a Giro d’Italia v jednom roku. 

Štart sezóny na Tirreno – Adriatico

Peter Sagan a jeho fanúšikovia sa dočkali v stredu 10. marca, keď sa Sagan postavil na štart sedemdňového etapáku Tirreno – Adriatico. „Prekonal som COVID-19, takže som mal aj trocha smolu. Bol som dlhšiu dobu na Kanárskych ostrovoch, ale bez tréningu, takže dúfam, že sa dostanem do závodného rytmu,“ povedal Sagan pre Eurosport v stredu pred svojím prvým štartom v sezóne. 

Trojnásobný majster sveta v pelotóne Tirreno – Adriatico. Foto: Instagram/borahansgrohe.

V závere prvej etapy sa Sagan snažil držať zadného kolesa Caleba Ewana a vláčiku tímu Lotto-Soudal, v tlačenici záverečných stoviek metrov si priestor nenašiel a na finálnom šprinte sa nezúčastnil. V druhej etape s kopcovitým finišom sa Sagan v čelnej skupine neudržal.

Pre víťaza siedmich zelených dresov z Tour de France ostávajú prioritou jarné klasiky, a tak v Taliansku bude skôr testovať dopady prekonaného covidu a tréningového výpadku. Na Tirreno – Adriatico štartuje deviatykrát, vyhral tu sedem etáp a v roku 2016 skončil dokonca druhý v boji o celkové poradie, len sekundu za víťazným Belgičanom Van Avermaetom.  

Tento rok je Tirreno – Adriatico kvalitne obsadené. Štartuje slovinský víťaz z Tour de France Pogačar, Ineos má v Taliansku Bernala i Thomasa, v dúhovom drese majstra sveta môžeme sledovať Juliana Alaphillippa. Prvú etapu vyhral Belgičan Van Aert a štartuje aj víťaz zo Strade Bianche Van der Poel. Víťazstvo z roku 2020 obhajuje Simon Yates, ktorého tím sa na prelome rokov premenoval na Team BikeExchange.

Sagan jazdí o novú zmluvu

Pre Petra Sagana je aktuálna sezóna mimoriadne dôležitá, keďže mu končí zmluva v nemeckom tíme Bora-Hansgrohe. Stajňa sa počas Saganovho štvorročného pôsobenia v nej stala rešpektovanou značkou a dnes už má ambície zásadnejšie vstúpiť do boja o celkové poradie na Grand Tours. Rovnako ani v jednodňových klasikách a šprintoch už nechce byť odkázaná len na plány okolo Sagana. Napokon, mená ako Buchmann, Schachmann, Kelderman, Ackermann, Politt či Kämna na to dávajú relevantný dôvod.

Bora-Hansgrohe je rešpektovaným tímom, ktorého plány už nestoja len na Saganovi. Foto: Instagram/borahansgrohe.

Sagan je však stále bezpochyby veľkou cyklistickou hviezdou s obrovským marketingovým potenciálom. Treba veriť, že problémy zo začiatku sezóny nezanechajú negatívne následky na Petrovej výkonnosti a že rozšíri už teraz unikátnu zbierku 114 triumfov na podujatiach UCI. Ďalší zelený dres a etapové víťazstvá z Tour alebo úspech na niektorej z klasík len zdôraznia, že cyklisti Saganovho typu majú pár dobrých rokov ešte stále pred sebou.

Po Tirreno – Adriatico by mal Sagan v marci absolvovať ešte klasiku Miláno – San Remo, ktorá štartuje 20. marca. V plánoch mu zatiaľ svietia aj preteky E3 Saxo Bank Classic a Gent – Wevelgem. V apríli sú na programe veľké klasiky Paríž – Roubaix a Okolo Flámska. Letný program by Saganovi mali vyplniť Giro d’Italia a Tour de France.


Ďalšie články