Sulík: premiér zrušil dohodu, sme na bode nula. Krajčí ešte dnes podá demisiu

Marek Krajèí Marek Krajčí. Foto: Jakub Kotian/TASR

AKTUALIZOVANÉ Zažehnanie koaličnej krízy, ktoré mala v praxi symbolizovať demisia ministra zdravotníctva Mareka Krajčího a na papieri formálne spečatiť memorandum dobrého vládnutia, sa skomplikovalo. Marek Krajčí v tejto situácii vyhlásil, že z funkcie ministra odstúpi ešte v piatok.

Prvým náznakom zádrheľu bolo nečakané oznámenie ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS), ktoré učinil vo štvrtok popoludní. Šéf liberálov v hodine dvanástej povedal, že sa nezúčastní spoločného mediálneho vystúpenia, na ktorom mali koaliční lídri oznámiť detaily nových vzťahov.

Strane SaS prekážala poznámka predsedu vlády, že by bol najradšej, keby Krajčí (OĽaNO) odstúpil z čela rezortu až v momente, kedy sa začne na Slovensku očkovať Sputnikom V.

Šeliga: premiér nič nepochopil

Veľavravné bolo aj večerné vyhlásenie šéfky Za ľudí v diskusnej relácii TV JoJ Na hrane. Veronika Remišová tvrdila, že je „v zásade podružné“, kedy Krajčí odíde. „Dôležité je, že minister podal demisiu. Ak hovoríme o sebareflexii, tak neviem si predstaviť väčšiu sebareflexiu ako odchod ministra,“ skonštatovala.

Remišová v reakcii na tlačový brífing, kde padala ministrova hlava, takisto vyhlásila, že Igor Matovič neuľahčuje jej snahu o zachovanie koalície. „Zo všetkých síl sa snažím, aby táto koalícia vydržala. Viem, čo čaká Slovensko po predčasných voľbách. Ale úprimne povedané, pán premiér mi to neuľahčuje,“ posťažovala sa. V piatok Remišová uviedla, že situácia v koalícii je naďalej vážna a vládna kríza pokračuje.

O tom, že štvrtok nebol taký revolučný, ako niektorí laickí aj odborní pozorovatelia očakávali, svedčia aj slová podpredsedu Národnej rady SR Juraja Šeligu (Za ľudí). „Obávam sa, že nič nepochopil,“ napísal na sociálnej sieti, pričom zrejme hovoril práve o šéfovi OĽaNO.

Krajčí demisiu podá ešte dnes, Sulík hovorí o bode nula

Na vyostrujúcu sa situáciu v koalícii zareagoval minister Krajčí v piatok ráno. „Nechcem, aby termín môjho odchodu bol zámienkou pre povalenie vlády. Dnes podám demisiu,“ vyhlásil na Facebooku.

„Ďakujem za vašu podporu v neľahkom boji s neviditeľným nepriateľom,“ uzavrel odchádzajúci minister.

Minister obrany Jaroslav Naď označil Krajčího rozhodnutie za prejav vysokej politickej kultúry.  Je presvedčený, že Krajčí neurobil na svojom poste žiadny morálny ani politický prešľap, podľa jeho názoru nie je korektné ani spochybňovať jeho odborné rozhodnutia.

„Jeho krok, ktorý má zmierniť napätie v koalícii, je prejavom najvyššej politickej kultúry,“ povedal minister obrany. Koaličným partnerom zároveň odkázal, že je čas „prestať politikárčiť a začať pracovať pre ľudí“.

Predseda SaS Richard Sulík však napriek kroku ministra zdravotníctva vyhlásil, že premiér štvrtkovou tlačovou besedou prakticky zrušil dohodu, ktorú v koalícii tvorili. Podľa ministra hospodárstva sú v koalícii na bode nula.

Konanie premiéra ho mrzí, myslel si, že dohoda platí. Cez víkend sa chcú v strane poradiť a v pondelok oznámi SaS svoj postoj a ďalšie kroky, ktoré chce podniknúť.

Vyzeralo to na spadnutie

Sulík ešte vo štvrtok na obed hovoril o „veľmi dobrej“ dohode. Optimizmom sršal aj šéf Sme Rodina Boris Kollár. Po doladení detailov ju mali lídri oznámiť verejnosti. Pred kamery novinárov, ktorí už čakali na mieste, však napokon nepredstúpili. Podľa Úradu vlády bolo dôvodom pokračovanie v rokovaniach.

Všetky strany sa v uplynulých dňoch zhodovali, že nechcú predčasné voľby. SaS a Za ľudí volali po rekonštrukcii vlády. Okrem odchodu Krajčího z funkcie sa hovorilo aj o požiadavke na odstúpenie premiéra či iných personálnych zmenách.

OĽANO sa za premiéra postavilo, obhajovalo aj ministra Krajčího. Personálne výmeny chceli SaS a Za ľudí. Sme rodina podmienilo zotrvanie vo vládnej koalícii sociálnymi opatreniami. Vládna kríza prepukla po nákupe ruskej vakcíny Sputnik V.

(tasr/ste)


Ďalšie články