VIDEO Čech nemal rúško. Zatkla ho polícia pred jeho plačúcim trojročným synom

Zákrok mestskej polície proti mužovi, ktorý si odmietol dať rúško Zákrok mestskej polície v Uherskom Hradišti proti mužovi, ktorý si odmietol dať rúško. Foto: Twitter

Tvrdý zásah mestských policajtov proti mužovi, ktorý si odmietol dať na seba rúško a nechcel preukázať svoju totožnosť, rozvíril debatu o vhodnosti takýchto zákrokov v susednom Česku. Obaja strážnici, ktorí po zatknutí muža údajne nechali na ulici jeho trojročného syna bez dozoru, sú už postavení mimo službu.

Nosenie rúšok je podľa drvivej väčšiny odborníkov dôležitou súčasťou opatrení v boji proti pandémii a malo by sa dodržiavať. Avšak to, čo pri kontrole tohto nariadenia predviedli v stredu mestskí policajti z Uherského Hradišťa, zdvihlo zo stoličiek aj tých najskalnejších zástancov dodržiavania opatrení.

Dvojica členov mestskej polície vyzvala muža, ktorý išiel po ulici so svojím 3-ročným synom, aby si nasadil rúško. To však odmietol a podľa medializovaných informácií nechcel predložiť ani svoj občiansky preukaz. Mestskí policajti preto zasiahli, muža zvalili na zem, zatiaľ čo jeho malé dieťa plakalo hneď vedľa, až do chvíle, kým z priľahlého obchodu nevybehla žena, ktorá ho vzala na ruky.

Celý policajný zásah, ktorého vhodnosť už posudzujú zodpovední, je zachytený na videu, ktoré sa na českom internete stalo za deň virálnym. Z facebookového profilu Venduly Zmeškalovej, ktorá o sebe píše, že je manželkou zadržaného muža, však bolo video stiahnuté. Kým žene zatýkali manžela, ona sa podľa svojich slov starala o covidových pacientov v nemocnici.

„Toto je môj manžel a 3-ročný syn, manžel nemal vonku rúško. Nebol agresívny, len si nechcel dať rúško…. A kto by sa chcel pýtať, kde bola mama, tak tá pracovala na covid are (ARO) a starala sa o ventilovaných pacientov. Manžela odviezli na stanicu a syna nechali bez otca na ulici,“ píše manželka zadržaného.

Video zo zásahu polície síce zmizlo z facebookového profilu manželky zadržaného, ale stále sa dá nájsť na Twitteri, kde je zverejnená necelá minúta zo zásahu a nie je na nej vidieť, ako muž opakovane odmietol predložiť doklad totožnosti. Video sa začína vo chvíli, keď už muž leží na zemi a mestskí policajti sa ho snažia spacifikovať.

K incidentu sa vyjadril aj starosta Uherského Hradište poslanec ODS Stanislav Blaha, ktorý zásah odsúdil. „Áno, aj ja som ho videl. A tiež sa mi nepáčil. Ale kým vynesiem unáhlené závery, najprv prešetríme, čo sa skutočne stalo, čo incidentu predchádzalo a ďalšie okolnosti, ktoré sa prípadu týkajú,“ uviedol Blaha na Facebooku.

Prevereniu toho, ako strážnici plnili svoje zákonné povinnosti, sa bude Blaha podľa vlastných slov osobne a intenzívne venovať. Celú udalosť považuje za veľmi poľutovaniahodnú, najmä pre prítomnosť malého dieťaťa. „Ak sa preukáže, že samotný zákrok bol neadekvátny, budú vyvodené patričné dôsledky,“ uviedol starosta mesta s tým, že obaja strážnici sú až do vyriešenia prípadu postavení mimo službu.


Ďalšie články