Koalícia pokračuje. Sulík verí, že s Matovičom našli cestu ako spolu vychádzať

Igor Matoviè Richard Sulík Veronika Remišová Boris Kollár Igor Matovič a Richard Sulík (Zdroj: TASR)

AKTUALIZOVANÉ Po dlhodobých sporoch medzi premiérom Igorom Matovičom a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom, ktoré viedli ku vzniku koaličnej krízy, zdá sa, svitá vláde na lepšie zajtrajšky. Koalícia podľa SaS pokračuje ďalej za účasti všetkých štyroch strán.

„Koaliční lídri našli dohodu pre ďalšie pokračovanie v spoločnej vládnej koalícii,“ informuje SaS na Facebooku. Podrobnosti, vrátane personálnych, oznámia lídri koaličných strán na spoločnej tlačovej besede po doladení všetkých detailov.

Predseda SaS Richard Sulík je presvedčený, že dohoda, ktorú koaliční partneri dosiahli, má rácio a prispeje k normalizácii vzťahov v koalícii.

Súčasťou dohody bude „Memorandum dobrého vládnutia“, ktorého dodržiavanie je podľa vyjadrení Sulíkovej strany esenciálne pre ďalšie pokračovanie SaS v koalícii.

„Richard Sulík verí, že s Igorom Matovičom našli cestu, ako spolu vychádzať, komunikovať a dodržiavať dohody. Na útoky z minulosti už nebude reagovať, pretože by to nemalo žiadny prínos pre ďalšie spoločné vládnutie v časoch, keď občania potrebujú pokoj a pomoc od štátu,“ píše SaS.

Matovič so Sulíkom viedli dlhodobé spory prakticky od začiatku druhej vlny pandémie. Padali tvrdé slová. Premiér ministra hospodárstva opakovane obvinil zo zodpovednosti za smrť tisícok ľudí, ktorí podľahli covidu, nazval ho hlupákom a vinil ho z toho, že chce, aby umierali ďalší, keď SaS nepodporuje používanie ruskej vakcíny Sputnik V bez schválenia Európskou liekovou agentúrou. Rovnako sa proti postavila aj strana Za ľudí, ktorá, tak ako SaS, hovorila spočiatku o nutnosti personálnej výmeny na poste premiéra. Všetky tieto spory by teraz malo zažehnať spomínané „Memorandum dobrého vládnutia“.

Zadržanie šéfa SIS

Informácia o upokojení situácie v koalícii prišla po včerajšom rokovaní členských strán, na ktoré ich lídrov pozval do Národnej rady jej predseda Boris Kollár (Sme rodina).

Zároveň tieto správy prichádzajú v deň, keď v rukách Národnej kriminálnej agentúry skončil šéf Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský pre podozrenia z brania úplatku od podnikateľa Zoroslava Kollára.

Kollár: Každý niečo získal aj stratil

K situácii sa v Rádiu Expres vyjadril aj predseda parlamentu Sme rodina Boris Kollár, ktorý uviedol, že vládna kríza sa skončila. Takisto avizoval spoločnú tlačovú konferenciu. Každý z koaličných partnerov podľa neho niečo získal a niečo stratil.


Ďalšie články